E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Mütevazı birikimini borsada değerlendiren Şükrü Akçay, “Eğer bir firma kendi hissesini almaya başlamışsa, uygun fiyata gelmiş demektir” diyor. Ona göre hissenin en iyi değerini bilecek olan, yine şirketin kendisidir. Bu tür adımların izlenmesi gerektiğini düşünüyor.
Borsa İstanbul’da son aylarda bir gerileme söz konusu. 20 Nisan - 13 Haziran 2016 arasında BIST 100 Endeksi yaklaşık 10 bin 500 puan değer kaybetti. Bu düşüş sırasında halka açık firmalardan bazılarının kendi hissesinde geri alım programını hayata geçirdikleri gözleniyor. Tük Hava Yolları da bu firmalardan birisi.
Şirket geçtiğimiz nisan ayında aldığı kararla üç yıllık süre zarfında sermayesinin yüzde 10’una kadar geri alım yapmayı düşünüyor. Amaç ise hem hissedeki dalgalanmaları sınırlandırmak hem de kendi hisselerine yatırımda bulunmak olarak açıklandı. Ayrılan fon tutarı ise 500 milyon TL seviyesinde. Hissede yaşanan aşırı düşüş karşısında şirket yönetim kurulu, mevcut işlem fiyatının şirketin faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığını belirtti.
Borsaya genel olarak bakıldığındaysa sadece Türk Hava Yolları’nda değil, Emlak Konut GYO, Tekfen Holding, Gersan, Akfen GYO gibi şirketlerde de geri alım kararı bulunduğu görülüyor. Bireysel yatırımcılar ise şirketlerin bu tür kararlarını önemsiyor. Neticede firmaların kendi hisseleri için uyguladıkları alım fiyatını o hisse için taban seviye olarak görüyorlar.
JP Morgan, Türkiye için nötr olan tavsiyesini korudu
Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Baki Atılal ise konu hakkında değerlendirmede bulunurken hisse geri alımlarının yabancı ülkelerde firmalar tarafından finansman politikası olarak yoğun şekilde kullanıldığını ifade ediyor. Gelişmeler takip edildiğinde çoğunlukla fiyatlarda gözlenen aşırı düşüşlerin ardından geri alım programlarının devreye girdiği görülüyor.
Sorun ise her zaman geri alım programının hissenin fiyatını yükseltmeye yetmemesi. Alımlara rağmen hissede düşüşün devam ettiği ya da hissenin çıkmadığı durumlar az değil. Uzmanlar bu noktada şirketlerin farklı yaklaşımlarda bulunabileceğini hatırlatıyor. Her ne kadar şirketler kendilerine ait hissenin fiyatının çok düşük olduğu durumlarda alıma yönelseler de farklı örneklerin sayısı hiç de az değil. Uzun süredir borsada işlem yapan Yıldırım Alkan, büyük şirketlerin prestij amaçlı hisse topladıkları gibi spekülatif hareketlenmelere de neden olabildiklerini söylüyor. Hisse düştüğünde alım yapılmasının yatırımcıda yöneticilerin hisseye güvendiği imajını yarattığına, bunun da firmanın mali yapısına bakılmaksızın yatırımcıların alımda bulunmasına neden olabildiğine dikkat çekiyor. Bu iddia aynı zamanda yatırımcıların gözü kapalı işlemde bulunmasının da tehlikesine dikkat çekiyor.
Karadağ: Küçükler BİST'in marka değerini düşürüyor
Mali Müşavir Ahmet Arslan bu noktada özellikle şirketlerin finansallarının incelenmesinin önemine vurgu yapıyor. Arslan, şirket hakkında daha fazla bilgiye sahip firma yönetiminin yatırımcılara güven aşılamak için hisse geri alımı yoluna başvurabileceğini söylüyor. Görülen o ki şirketlerin geri alım programını neden gerçekleştirdiği önemli. Yatırımcıların dikkat etmesi gereken ise alımda bulunurken uygulanan geri alım programının yanı sıra şirketlerin mali yapısının da uygun olup olmadığını kontrol etmekten geçiyor.
Zeynep Aktaş/Fortuneturkey
Günün önemli şirket haberleri - 15.07.2016
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
pera gyo sahibi 0.65 liradan alacağım dedi zamanında şimdi 0,40 lira.
global holdigde geria alım programı uyguluyor olmasına ragmen fiyat sürekli geriliyor.
“”YANILMIYORSAM”” AKFEN KOTTAN ÇIKMA DÜŞÜNCESİNDE OLDUĞU İÇİN GERİ ALIM YAPIYOR.
thyo hisse değeri 7.70 te iken yönetim hisse gerçek değerini yansıtmıyor deyip hisse geri alımı yapacaz diye millet kandırdılar şuan 6 larda sürünüyor ortada yönetim yok millete geçirdiler kazığı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:20)