E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye, darbe girişimiyle birlikte kritik bir dönemden geçiyor. Girişim sonrasındaki bir haftada olumsuzluklar önemli ölçüde fiyatlandı. İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, gelinen seviyeler analiz edildiğinde gelişmekte olan ülkelere göre borsada iskonto oranının arttığını söylüyor. "Değerleme açısından hisse senetleri oldukça uygun seviyelere geldi" diyen Eraslan, özellikle bankacılık sektörüne dikkat çekiyor. Nakit akım yaratımı kuvvetli, gelirlerini ihracat ağırlıklı olarak şekillendiren şirketler ile perakende şirketlerinin olumlu performans göstermesini bekliyor.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kritik dönemlerinden birini yaşıyoruz. 15 Temmuz akşamı yapılan darbe girişimi, ardından alınan olağanüstü hal (OHAL) kararı, piyasalar tarafında yakından izleniyor.
15 Temmuz tarihinden sonraki hafta, ABD'de faizler yatay kalmasına rağmen Türk tahvil faizleri 1 puanın üzerinde yükseldi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde geçen hafta ABD dolarına karşı önemli bir hareket gözlenmezken TL yüzde 6 değer kaybetti. BİST 100, darbe sonrasındaki haftayı yüzde 13'lük kayıpla kapatırken diğer gelişmekte olan ülke borsaları yataya yakın bir performans gösterdi. Yabancı yatırımcıların paylarının yüksek olduğu bankacılık sektöründe kayıplar ise yüzde 15 seviyesine ulaştı. "Büyüme ve kârlılık sorunu yaşayan global bankacılık sektörüne kıyasla oldukça iyi performans gösteren Türk bankacılık sektöründe görülen fiyat düşüşlerinin uzun dönemde alım fırsatı yarattığını düşünüyorum" diyen İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, yaşanan süreç sonrası piyasaları değerlendirdi, yatırımcılara kritik mesajlar verdi:
-Yaşanan bu süreçten sonra piyasaların hükümetten beklentisi nedir?
-Yurtiçi tasarrufların artırılması, özel yatırımların desteklenmesi, ekonominin rekabet gücünün ve verimliliğinin artırılması gibi temel öncelikler kapsamında yapısal reformlara devam edilmesi önemli olacaktır. Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programının 1.200 maddesinin uygulamasına ilişkin 2016 yılı eylem planıyla açıklanan takvimin işletilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
-O Yatırımcılar, bundan sonra hangi başlıkları izleyecek? Hangi konular piyasalar üzerinde etkili olacak?
-FED tarafında faiz kararı büyük ölçüde yurtdışı gelişmelere bağlanmış görünüyor. Bu nedenle 2016 yılı içinde faiz artırım olasılığı oldukça zayıfladı. Ekonomistler en iyi olasılıkla kasım ayındaki ABD seçimlerinden sonra faiz artırımı olabileceğini düşünüyor.
İngiltere Brexit oylaması sonucunda az farkla da olsa AB'den çıkma karan aldı. Şu an bu oylama sonucunun şaşkınlığı devam ediyor. Konunun savunucusu niteliğindeki politikacılar dahi çıkışla ilgili prosedürü işletmekten imtina ediyor. Önümüzdeki dönemde Brexit finansal piyasalar açısından belirsizlik yaratmaya devam edecektir.
-Bu beklentileriniz dâhilinde endeks yılın kalanında nasıl hareket eder? Düşüş nereye kadar sürer?
-BİST 100 Endeksi'ne çarpan bazında bakıldığında tarihi düşük iskonto seviyeleriyle işlem görüyor. 2008 global finansal krizinden bu yana 12 ay ileriye yönelik Fiyat/Kazanç (F/K) oranı en düşük seviyelere geriledi. Gelişmekte olan ülkelere göre iskontomuz ise yüzde 38 ile yine tarihi yüksek seviyelere ulaştı. Son beş yıl ortalama iskonto seviyesinin yüzde 10 seviyesinde olduğunu burada hatırlatmak gerekiyor.
Bankacılık sektörünün 12 ay ileriye yönelik F/K oranı ise yüzde 5,4 seviyesine gerilerken gelişmekte olan ülke bankacılık sektörüne göre iskonto yüzde 31 seviyesine ulaştı. Gelinen seviyelerde değerleme açısından hisse senetleri, oldukça uygun seviyelere geldi.
-Yabancı yatırımcılar konuya nasıl bakar? Yabancılar açısından hangi konular öncelikli olacak?
-Piyasaların ve özellikle yabancı yatırımcıların önümüzdeki dönemde Türkiye özelinde odaklanacağı en önemli konu kredi derecelendirme kuruluşlarının tavrı olacak. Bu konudaki belirsizliğin TL cinsi varlıklarda dalgalanmanın devam etmesine neden olması muhtemel. Ancak ülkenin makroekonomik temelleri göz önüne alındığında uzun vade yatırım için alımların geleceğini düşünüyorum.
-Yatırımcı borsada nasıl bir strateji izlemeli? Gelinen seviyeler alım için uygun mu? Hangi tarz hisselerde, sektörlerde alım yapılabilir?
-Nakit akım yaratımı kuvvetli, gelirlerini ihracat ağırlıklı olarak şekillendiren şirketler ve iç talepteki gerilemeden görece daha az etkilenen perakende şirketlerinin olumlu performans göstermesi bekleniyor. Küresel bazda bankacılık sektörü eski cazibesini yitirse de Türk bankacılık sektörü, gerek kârlılık gerekse sağlam sermaye yapısı sayesinde olumlu yönde ayrışıyor. Değerlemeler itibarıyla uzun vadeli yatırımcılar için fırsat sunuyor.
-Döviz piyasasında hareket nasıl olur? Yeni tarihi zirveler görülür mü? Elinde döviz olanlar ne yapsın? Yeni döviz alınır mı?
-Türkiye açısından çok kritik bir dönemden geçiliyor. Bu dönemde döviz yükümlülüğü olanların döviz almasını son derece normal karşılıyorum. Ancak bu kritik dönemde fırsatçılık olarak değerlendirilebilecek ve spekülatif amaçlı yapılan alımları da doğru bulmuyorum. Ülkemizin büyüme, borçluluk oranı, bütçe dengesi, enflasyon oranı ve cari işlemler açığı gibi çok sayıda göstergesi kendi tarihsel veri seti içinde oldukça iyi bir seviyeye işaret ediyor. Ayrıca ekonomi yönetimi, tüm kurumlarıyla ülkenin daha iyiye götürülmesi amacıyla çalışıyor. Bu çabaların sonucunda bu ülkeye yatırım yapanların kazanacağına inanıyorum.
-Gösterge faizde beklentiniz nedir? Yatırımcı hangi ürünü tercih etmeli?
-Dünya tahvil stokunun neredeyse üçte biri negatif faizle işlem görüyor. Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası negatif faiz uyguluyor. Bu merkez bankalarının önümüzdeki kısa dönemde bu politikadan vazgeçebileceklerine dair emareler ise bulunmuyor. Bugün Almanya'nın 10 yıllık tahvilleri negatif faizden işlem görüyor. Türkiye nispeten güçlü ekonomisi ve düşük borçluluk oranıyla ön plana çıkıyor. Bu nedenle kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarıyla kısa vadede faizler yükselse bile orta ve uzun vadede yatırımcıların cazip olan faizlerden yararlanmak isteyeceğini düşünüyorum.
Hisse senedi piyasası F/K oranı açısından sadece gelişmiş ülkelere göre değil aynı zamanda diğer gelişmekte olan ülkelere göre de iskontolu işlem görüyor. Bu nedenle uzun vadeli yatırım için hisse senedi piyasası da iyi bir alternatif.
-Altın, güvenli liman algısıyla yükselişini sürdürür mü? Altın yatırımcısına ne önerirsiniz?
-Faiz ile altın arasında ters korelasyon mevcut. Faiz yükseldikçe altın fiyatı düşme temayülünde oluyor. İngiltere'nin AB'den çıkacak olmasının yarattığı belirsizlik ve nispeten zayıf ekonomiler nedeniyle FED'in faiz artıramayacağı yönünde beklentiler kuvvetleniyor. Bu durum altının göreceli olarak kuvvetlenmesini sağlıyor. Sadece ABD ekonomisi açısından bakıldığında faiz artırımını gerektiren şartlar oluştu. Ancak global koşullar nedeniyle faiz artırımının 2016 yılı içerisinde yapılması zor. Bu durum altına 2016 yılında nefes aldırsa da faiz artışıyla birlikte altın fiyatının gerilemesi oldukça yüksek olasılık olarak duruyor.
SÜRPRİZ OLDU
15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi nedeniyle kredi de Türkiye'nin notunu gözden geçirme kararı alırken zaten yatırım yapılabilir notu vermemiş olan S&P'nin not düşürmesi ise sürpriz oldu. S&P; kredi notunun düşürülmesine gerekçe olarak darbe girişimi sonrası Türkiye politik ortamının daha fazla kutuplaşmasını ve ülkenin kurumlarına zarar verme beklentisini öne çıkardı. Ancak ekonomi yönetiminin alacağı kararları görmeden alınan bu karar teknik yönünden ziyade politik yönüyle dikkat çekiyor.
YÜZEYSEL DEĞERLENDİRME
S&P'nin not indiriminde ikinci gerekçesi ise Türkiye'nin yurtdışı borcunun yüksek olması ve döviz rezervlerinin kısa vadeli borçların sadece beşte biri nispetinde olması. Türkiye'nin önümüzdeki bir yıllık dış yükümlülüğü yaklaşık olarak 170 milyar dolar. Merkez Bankası'nın brüt rezervleri ise yaklaşık 123 milyar dolar. Dış borç servisi sadece kamu yükümlülüğü olmadığından dolayı brüt rezervler dikkate alınmalı. Diğer taraftan reel sektörün borçlarının bir kısmının ticari borç niteliğinde olduğu ve sürekliliği olduğu düşünüldüğünde S&P'nin teknik analizinin yüzeysel olduğu görülüyor. (Talip Yılmaz/Capital Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yonetimde fetocu kalmadı 3 yıldır kova kova. bundan sonra yonetime kim gececek acaba
siyasetçilerimiz ekonominin aynası borsa için bi şeyler yapmaya çalışıyor ..spk yapması gerekeni hala yapmıyor..ayrıca vakıf ve halk bankın gayrimenkul şirketlerindeki hissesel çöküşün sebebi nedir bilinmiyor..bi taraftan devlet örnek olmalı bürokratlar çöküşe iyi örnek oluyor.
borsadan bi halt olmaz..spk samimi olsaydı bir kaç yıl evvel kabus gibi konan kör havuz sistemi anlık emir iptalleri canlı erişim yasağı gibi soygunların anası olan sistemleri kaldırtırdı..tık yok..şirketlerin hali aynı tas aynı hamam..şirketlerdeki yönetimleri ele geçiren organize çeteler kimseden korkmadan devam diyo...
BIRDE BOŞLUK VAR GRAFİKTE YAKINDADA ORAYI BAHANE EDERLER BAHANE ÇOK 80 VE ÜSTÜNÜ BU HAİN FETOCÜLER VARKEN ZOR GÖRÜRÜZ.......
SAATI SAATINA OYMAYAN HATTA DAKİKADA HOPLAYIP ZIPLAYAN,TAK DİYE ONBEŞİNCİ KATA ÇIKIP ZEMİNE ÇAKILAN BU BORSADA OLUNMAZ,ÇÜNKÜ BORSA YAMYAMLARIN ELİNDE,DOVCONSA BAKIN HEP İSTİKRARLI,NE UZAYA GİDİYOR NEDE YERE BATIYOR,
UYGUN ALIN KARDEŞİM BİZ ALDIK BABAYI GÖRDÜK SİZDE GÖRÜN...RUH HALİNİZ BOZULSUN....ELİN BORSASI UÇMUŞ...BİZİMKİ HALA İSHAL... MODDY FALAN FİLŞAN DERKEN KAFAYI YEDİK BİRDE TARIMDIŞI İSTİKAM....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:34)