E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Moody's'in Türkiye'nin notunu 'yatırım yapılabilir' seviyenin altına indirmesi, piyasaları hareketlendiren en önemli faktör oldu. Bu süreçte Borsa İstanbul'un yıl sonuna kadar nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Genel kanı, not indirimiyle başlayan satış baskısının kalıcı olmayacağı ve değerlemelerin cazip olduğu seviyelerden ‘alım’ yapılabileceği yönünde.
Piyasalar, Moody's'in açıklamalarıyla hareketliliğini sürdürüyor. Kuruluşun, 'Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik sorunlarının ve kırılganlıkların sürdüğü ama başarısız darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok etkisinin büyük ölçüde bertaraf edildiği' yönündeki açıklamaları, not indirim ihtimalinin azaldığı şeklinde yorumlanmıştı. Ancak kurum son açıklamasıyla kredi notunu Baa3'ten, 'yatırım yapılabilir' seviyenin bir altı olan Bal seviyesine çekti. İndirime neden olarak ise dış finansman ihtiyacının karşılanmasına yönelik risklerin artması ve kredi notunda artışı destekleyen büyüme ve kurumsal gücün zayıflamasını gösterdi. Hatırlanacağı gibi S&P de temmuzda Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye, görünümünü ise 'durağan'dan 'negatife indirmişti. Her ne kadar S&P'nin verdiği not indirimden önce de 'yatırım yapılabilir' kategorisinin altında bulunsa da görünümün 'negatife düşürülmesi piyasaları olumsuz etkilemişti.
DİKKATLER FITCH'TE
Moody's'in son kararının ardından şimdi dikkatler, 19 Ağustos'ta kredi görünümünü negatife çeken ve ekimde açıklama yapması beklenen Fitch'in üzerinde olacak. Sadece Fitch'deki notumuz 'yatırım yapılabilir' seviyesinde olduğu için Fitch'in kararı son derece kritik rol oynuyor. ABD'deki başkanlık seçimleri ve FED'in faiz politikası da piyasaların radarında olacak.
Ekonomist olarak böyle bir konjonktürde aracı kuruluşların üst düzey yetkililerinin Moody's'in kararı hakkındaki görüşlerini ve bu karar sonrası BİST-100 Endeksi'ndeki beklentilerini aldık. Ayrıca portföy dağılımlarının nasıl şekillenmesi gerektiği sorusuna yanıt aradık. Uzmanların ortak kanısı, not indiriminin beklentileri değiştirdiği yönünde. Ancak indirimle başlayan satış baskısının kalıcı olmayacağı ve 'alım' fırsatı yaratabileceği de belirtiliyor.
MEVDUAT GERİLEDİ, FON ARTTI
Piyasalardaki yön arayışı, yatırım kararlarının rotasını belirliyor ve ‘nasıl bir yatırım portföyü oluşturulmalı?' sorusu gündeme geliyor. Eylül ayı başında yaptığımız portföy dağılımı anket çalışmamızda, ortalama olarak hisse yüzde 29,1, TL mevduat yüzde 20,6, döviz yüzde 19,7 ağırlığa sahipti. Yılın geri kalan dönemi için yaptığımız yeni anketimizde ise hissenin yüzde 31,7 ile yine ilk sırada yer aldığını, onu yüzde 18,3 ile dövizin izlediğini göçüyoruz. Asıl dikkat çekici nokta ise, TL mevduattaki düşüş ile ÖST fondaki artış.
Uzmanlar biraz beklenerek değerlemelerin cazip olduğu seviyelerden hisse senedi alınabileceğini söylerken, mevcut risklerin göz önünde bulundurulması gerektiğine de vurgu yapıyor. Bu nedenle yatırımcılara dengeli portföy öneriliyor.
Garanti Yatırım Genel Müdürü Zeki Şen, borsadaki potansiyel nedeniyle portföylerinin üçte birini hisseden oluşturduklarını dile getiriyor, Yatırımcılara, FED nedeniyle portföylerinin bir kısmını dolarda tutmalarını söyleyen Şen, "Yurtiçinde TCMB'nin faiz indirimleriyle uzun vadeli mevduata ek olarak, 2-5 yıl arası tahvilleri ve özel sektör tahvillerini de öneriyoruz" diyor.
Not indirimine rağmen al veren 24 hisse
ENDEKS BEKLENTİLERİ
Yatırım Finansman Koordinatörü Levent Durusoy ise en iyimser tahmine sahip. BİST-100'ün yüksek iskontosunu göz önünde bulundurarak indirimle başlayan satış baskısının geçici olacağını düşünen Durusoy, endeks için 80.000-85.000 aralığını işaret ediyor.
YABANCI KURULUŞLAR NE DİYOR?
Moody's'in not indirimi sonrasında yabancı kuruluşlar da Türkiye raporları yayınladı. JP Morgan, kararın şirketler üzerindeki etkisine değiniyor ve tahvil ihraç eden Akbank, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Mersin Uluslararası Limanı'nın CEMBIIG Only (Gelişmekte Olan Piyasalar Şirket Tahvilleri Ekseni - sadece yatırım yapılabilir) Endeksi'nden, 'yatırım yapılabilir' değerlendirmesin in altında kalan endekslere geçebileceği belirtiyor. "Eğer Türkiye büyüme ve bütçe performansını güçlendirme politikalarına devam ederse, indirim yankıları sınırlı ve kısa ömürlü olur" diyen Morgan Stanley ise 2016 için yüzde 3,3 olan büyüme tahminini koruyor. Goldman Sachs, indirimin çok etkisi olacağından kuşkulu olduğu görüşünü paylaşırken, bu riskin sabit olduğunun otoritelerce zaten kabul edildiğini düşünüyor.
BORSADA MOODY'S SONRASI TAHMİNLER 80.000’NİN ALTINDA
İsim/Kurum: Hakan Avdan/İnvest AZ
Endeks: 70.000-75.000
Ne öneriyor: Moody's'in beklenmedik not indirimi sonrası mecburi fon çıkışları olacak. Aralık ayındaki FED toplantısında olası faiz artırımı da piyasaları etkileyecek. Borsada yukarı yön sınırlı. Olumsuzluklar ise çok derin satışlar yaratmaz.
İsim/Kurum: Adnan Bahar/Bahar Menkul
Endeks: 75.000-80.000
Ne öneriyor: FED'in faiz artışı için zamanı kalmadı. Bu nedenle endeksin çok yukarı çıkamayacağı kanaatindeyim.
İsim/Kurum: Ali Rıza İncekara/BGC Partners
Endeks: 75.000-80.000
Ne öneriyor:
İsim/Kurum: Tunç Kertmen/Prim Menkul
Endeks: 75.000-80.000
Ne öneriyor: Gözler, FED'in olası faiz artışında olacak. En son yaşanan gelişmeler İse endekste yukarı yönü sınırlıyor.
İsim/Kurum: Vesile Şarlıoğlu/Mensa Yatırım
Endeks: 75.000-80.000
Ne öneriyor:
İsim/Kurum: Zeki Şen/Garanti Yatırım
Endeks: 75.000-80.000
Ne öneriyor: BlST-100'de not indirimiyle oluşacak volatilite sonrasında artacak iskonto, yeni alım fırsatları oluşturabilir. 75.000-72.000 aralığı ön planda kalabilir.
İsim/Kurum: Levent Durusoy/Yatırım Finansman
Endeks: 80.000-85.000
Ne öneriyor: BlST-100'ün yüksek iskontosu nedeniyle, not indirimiyle başlayan satış baskısı geçici olacak. Endeksin yılı 80.000'lere yakın kapatacağını düşünüyorum.
(CEREN ORAL/EKONOMİST DERGİSİ)
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 01.10.2016
Günün önemli şirket haberleri 03.10.2016
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:11)