E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'de hafif satıcılı açılış---

BİST'de hafif satıcılı açılış

BİST'de hafif satıcılı açılış
23 Ekim 2013 - 09:00 borsagundem.com

Borsa İstanbul'un güne Avrupa borsalarının açılış beklentilerine paralel olarak güne hafif satıcılı bir açılış yapması bekleniyor

- ABD’de tarım dışı istidam verisi beklentilerin altında kalırken, inşaat harcamaları ise 4,5 yılın zirvesine yükseldi…
ABD’de tarım dışı istihdam Eylül ayında 180.000 olan beklentilerin çok altında 148.000 olarak açıklanırken, Hükümetin kapanması öncesinde istihdamın yavaşladığına işaret ederken, işsizlik oranı ise %7,3’lük beklentiye karşılık %7,2’ye gerileyerek Kasım 2008’den bu yana en düşük seviyeye indi. Temmuz ayı verisinde 15.000 kişilik aşağı yönlü revizyon yapılırken, Ağustos ayı verisinde ise 24.000 kişilik yukarı yönlü revizyona gidilirken, iki aydaki yukarı yönlü toplam revizyon 9.000’de kaldı.
İnşaat harcamaları ise Ağustos ayında %0,4’lük beklentinin üzerinde %0,6 artış göstererek üst üste 5. ayda da yükselişini devam ettirdi ve son 4,5 yılın zirvesine çıktı. Temmuz ayındaki %0,6’lık artış ise %1,4’e yükseltildi.
- Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Hükümet kapanmasının Ekim ayında 120.000 kişilik istihdama mal olduğu belirtildi…
ABD Başkanı Obama'nın baş ekonomi danışmanı Jason Furman, Hükümetin kapalı kalmasının 4. çeyrek büyümesinden %0,25 sildiğini ve 120.000 kişilik istihdama mal olduğunu açıklarken, Ekim ayı tarım dışı istihdamının kötü geleceğine dair sinyal verdi.
- Tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması piyasalarda rekorları beraberinde getirdi…
ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması ve Ekim ayı verisine ilişkin olumsuz sinyaller sonucu ABD borsaları %0,6’ya varan oranlarda yükselişini sürdürürken S&P 500 endeksi rekorunu tazeledi. Avrupa borsalarında da %1’e varan oranlarda yükselirken, DAX rekor kırdı, diğer borsalarda da 5,5 yılın zirvelerinin genişletildiği görüldü.
Euro Dolar paritesi 1,38 sınırına yükselerek Kasım 2011’den bu yana en yüksek seviyesini görürken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %2,50’nin altına sarkarak son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Altın fiyatlarında ise FED’in teşviklere devam edeceği beklentisiyle 1.345 dolara kadar yükseliş görülmesine karşılık son durumda 1.335 doların üzerinde işlemler geçmekte.
- Çin’de likidite operasyonlarıyla ılımlı sıkılaştırma yapılacağı haberleri ile kısa vadeli faizler yükselirken Asya piyasalarını olumsuz etkiledi…
Çin Merkez Bankası yetkilisi Son Guoqing, enflasyondaki artış ve hızla artan kredileri yavaşlatmak nedeniyle para politikasının ılımlı şekilde sıkılaştırılabileceğini ancak merkez bankasının sıkılaştırmayı faiz artışı yerine likidite ayarlamalarıyla yapabileceğini belirtirken, kısa vadeli faizlerin yükselmesi nedeniyle Asya piyasalarında hava negatife dönmüş durumda. Çin ve Japonya’da %1,5’i bulan satışlar söz konusu.
- Avrupa Merkez Bankası’nın %8 sermaye yeterlilik şartı arayacağı belirtildi…
Avrupa Merkez Bankası’nın Euro Bölgesi bankalarında en az %8 sermaye yeterlilik şartı arayacağı belirtilirken, konuya ilişkin olarak bugün AMB tarafından açıklama yapılacağı belirtildi.
- BİST – 100 Endeksi tarım dışı istihdam verisi ile yükselişine devam ederken, faiz ve kurlarda geri çekilme yaşandı…
ABD’de açıklanan ve beklentilerin altında gelen tarım dışı istihdam verisi öncesi dalgalı bir seyir izleyen BİST – 100 endeksi, veri sonrası zaten güçlü görünün bankacılık sektörüne gelen alımlar öncülüğünde %0,5 artışla 79.272 seviyesinden günü tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,45 artış gösterdi.
Gösterge tahvil faizleri 6 baz puan, 10 yıllık tahvil faizleri ise 5 baz puan azalışla sırasıyla %7,63’e ve %8,51’e gerileyerek son 3,5 ayın en düşük seviyelerini gördü.
Dolar TL’de 1,97’nin altına sarkma yaşanmasına karşılık Euro / Dolar paritesinin 1,38’e yükselmesinin de etkisiyle sepet kurda 2,34 ile yatay hareket yaşandı.
BİST–100 endeksinin güne hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz…
Asya piyasalarındaki negatif görünüm ile birlikte ABD vadelileri %0,4’e varan oranda düşüş göstermektedir. Avrupa borsalarının da %0,2’ye varan oranlarda düşüşle başlama beklentisi doğrultusunda BİST – 100 endeksinin güne hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
(A1 Capital)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)