E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'de destek çabası---

BİST'de destek çabası

BİST'de destek çabası
11 Temmuz 2013 - 08:45 borsagundem.com

Dün açıklanan FED toplantı tutanakları ve FED Başkanı Bernanke’nin NBER konferansında yaptığı konuşma piyasaları memnun etmiş görünüyor

Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Günlük Bülten:
Dün açıklanan FED toplantı tutanakları ve FED Başkanı Bernanke’nin NBER konferansında yaptığı konuşma piyasaları memnun etmiş görünüyor.. Tutanaklardan gördüğümüz kadarıyla  birçok Fed yetkilisi aylık tahvil alımlarını azaltmadan önce istihdam piyasasının toparlandığına dair daha fazla işaret görmek istiyor ancak zamanlama konusunda bir anlaşmazlık var. Üyelerin yaklaşık yarısı tahvil alımlarının bu yıl sonlandırılması gerektiğine inanırken diğer yarısı ise 2014’te de devam etmesinin uygun olacağını düşünüyor..
Dolayısıyla üyeler zamanlama konusunda uzlaşmış değil ancak Eylül hala yol haritasının çıkması veya azaltımların başlaması açısından hala en yüksek ihtimale sahip ay olarak görülmeye devam ediyor..
Gelelim Bernanke’ye…FED Başkanı da yüksek düzeyde gevşek para politikalarına öngörülebilir gelecekte ihtiyaç olduğunu düşünüyor ancak açıklamalarının daha çok ultra gevşek faiz politikası ekseninde yoğunlaştığını görüyoruz, yani görünen o ki Bernanke ‘teşvikleri azaltmaya başlamak gevşek politikadan çıkış demek değil, FED’in politikalarının hala destekleyici olduğunu görmeniz lazım’ demek istiyor..Açıklamalara gelen tepkiler ise algının biraz daha farklı bir iyimserliğe işaret ettiği söylenebilir,
altın 1,290$ sınırında, dolar endeksi gevşiyor.. FED yurtiçinde TCMB’nin 6 döviz satım ihalesine (2 adedi
bugün valörlü olmak üzere toplam 1,3 milyar dolarlık) rağmen 1,95 üzerinde tutunmaya devam eden DolarTL’yi de 1,93’e çekmiş durumda, dün %9,42’ye dek yükselen gösterge tahvil faizinde de bir gevşeme görmeyi beklemekteyiz.
Dün doların ateşinin sönmemesi (ki dolar endeksi de rekor seviyelere tırmanmıştı yani küresel etkiler de dün DolarTL’de oldukça baskındı) ve yükselen tahvil faizi ile beraber 70,409 puana dek gevşeyen BIST100 endeksi günü %1,26 düşüşle tamamlamıştı. Bu haftaki hareketler ile beraber 70,000 desteği daha önemli hale gelmiş durumda..FED iyimserliğinin ise bugün yeniden 73,000 puanı destek yapma çabasına neden olacağı kanısındayız.
Saat 10.00’da Mayıs ayı cari işlemler dengesi rakamı açıklanacak. TCMB Başkanı Başçı 12 Haziran’daki
açıklamasında “Cari açığın Mayıs’ta o kadar kuvvetli olmayacağını düşünüyoruz’ demişti, rakamın 6,7 MLR$ açık beklentisinden iyi gelmesi halinde FED iyimserliğine bunun da katılması ile yükseliş hareketinin desteklenmesi beklenebilir. Ancak Türkiye için de konjonktür gereği faiz artırımlarına başlanma beklentilerinin arttığını göz ardı etmemek lazım ki benzer kategorilerde ele alındığımız Güney Kore’nin faizleri değiştirmediği, Brezilya’nın ise faiz artırdığı bugünde orta vadede bu konu da akıllarda tutulmalı…
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)