E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul'da hisse senetlerinin yüzde 12'si bireysel emeklilik (BES) fonlarında bulunuyor. Doç. Dr. Serra Eren Sarıoğlu, "BES, ülkemizde tasarrufların artması sorununa büyük oranda çözüm sağlayabilecek bir sistem" diyor. Sarıoğlu hemen ekliyor; "Ancak bunun yapılabilmesi için BES'in yaygınlaşması ve bilinirliğinin artırılması şart."
Şüphesiz bu tespite katılmamak mümkün değil. Bunun yanı sıra sistemde yapılacak iyileştirmeler ve yeni düzenlemeler de BES'in yaygınlaşmasında etkili olacaktır. Söz konusu çaba aynı zamanda borsanın da genişlemesine olanak tanıyacaktır. Bugün Borsa İstanbul'da hisse senetlerinin yüzde 62'si yabancıların elinde bulunurken yüzde 16'sı bireysel emeklilik fonları ile yatırım fonlarında. Mevcut haliyle borsadaki hisselerin yüzde 78'i kurumsal yatırımcılarda toplanmış durumda. Gelişmeler ise fonların piyasadaki etkinliklerinin artacağını destekler yönde.
Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay, "Eskiden takasa baktığınızda Çiti ve Deutsche Bank'ın satıcı, yerli banka takaslarını alıcı görürdük. Sonra alıcı olarak emeklilik fonlarını gördük" diyor. Uskuay, eskiden likidite sağlayan, derinlik oluşturanın bireysel yatırımcı ve sonra emeklilik fonu olduğunu, şimdi ise yabancının likiditeyi sağladığını dile getiriyor.
Piyasalarda derinliğin oluşmasında emeklilik fonlarının katkısı olduğu muhakkak. Ancak yeterli olmadığı eleştiri konusu. Şüphesiz borsadaki yüksek riskten uzak durma kaygısının etkisi hissediliyor. Öte yandan performanslar kabul edilir nitelikte. Yılbaşından bu yana BIST 100 Endeksi yüzde 7,9 artarken aynı sürede BES hisse fonlarının getirişi yüzde 7,69 oranında gerçekleşti. Geçtiğimiz dört yıllık süreçte de yıllık ortalama BIST 100 Endeksi'nin iki katı getiriler sağlandı. BES hisse fon yatırımcılarından Hüseyin Yıldırım, "BES Hisse fonlarını takip ediyorum. Böylece borsada hisse almak yerine birikimimi BES'te tutarak devlet katkısından da yararlanıyorum" diyor.
Diğer taraftan endeks hisse senedi fonlarının getirişinin yılbaşından bu yana yüzde 12,63 seviyesinde gerçekleşerek endeksi aştığı gözleniyor. Fonların katılımcılarını memnun edecek düzeyde performans göstermesi büyüyebilmeleri açısından önemli.
Devlet katkısının devam etmesi ise fonların katılımcı sayısına destek olurken ileriye dönük beklentiyi de güçlü kılıyor. Ancak tüm bunlar BES fonlarının borsaya yeterli ilgiyi göstermediği gerçeğini değiştirmiyor. BES'teki hisse oranı son 10 yıl içerisinde en fazla yüzde 16,99'lu seviyelere yükselebildi. Şimdilerde de oran yüzde 12'de bulunuyor.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise tasarrufları artırmak amacıyla BES'te model değişikliğine gidildiğini ve böylece tasarruf miktarının 20 milyar TL'den 57 milyar TL'ye, katılımcı sayısının da 3 milyondan 6,5 milyona ulaştığını söylüyor. BES'te otomatik katılım uygulamasının 1 Ocak 2017'den itibaren başlayacağını hatırlatan Şimşek, çeyiz, konut hesabı gibi inisiyatiflerin de ilerideki süreçte tasarruflara etkisinin olumlu olacağını, ifade ediyor. Bu tasarrufların BES aracılığıyla borsayı güçlendirmesi ise genel beklenti. Beklentinin hayat bulması borsadaki yerli kurumsal yatırımcı tabanının güçlenmesine imkan tanırken, yabancı ağırlıklı dengenin yerli lehine değişmesine yol açabilecektir. (ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
20 milyon insan tasarruf yapıp bes fonlarda kullanılması demek.. cok onemlı bırsey.. etkısı cok pozitif olacaktır.. Ama hısse foın secımlerınde katılımcıya avantaj saglanmalı.. mesela fon dagılımında %50 hisse secen bir katılımcıya devlet % 30 dkp vermeli. veya fon yon gider kesıntısı olmamalı. riskli yatırımcı desteklenmelı beste.. yoksa bu $ la euroyla işim,z zor.
bes halka sevdirilmeli. kimse ne kadar soyuldugunun farkındsa deil
besler daha cok hisse alsın. euro menkul alsın, metro alsın
halk kan emeici bankaların bes tuzagına dusurulmemeli
bes halka sevdirilmeli kimse ne olduğunu bilmiyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:55)