E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsada 2013 yılında rekor üstüne rekor kırılırken piyasa değeri 340 milyar dolardı. Hedef 2023 yılında 2 trilyon dolara ulaşabilmekti. 2017'ye geldiğimizdeyse piyasa değeri 169 milyar dolara geriledi.
Borsa İstanbul'da şirketlerin piyasa değeri 169 milyar dolar. Nisan 2013'te ise büyüklük 340 milyar dolardı. Aradan geçen üç yıllık sürede 170 milyar dolar eridi. Borsadaki şirket sayısı ise aynı dönemde 438'den 414'e indi. Şirketler üretmeye ve ticarete devam ettiği halde piyasa değerleri dip seviyelere geriledi.
2013 yılında borsa başkanı olan İbrahim Turhan: "Şayet biz çok büyük bir hata yapıp yine treni yoldan çıkarmazsak, önümüzdeki dönemde Türkiye'de tüketimin ve milli gelirin büyüme dinamiklerinin son derece olumlu bir şekilde etkileneceği hususunda neredeyse eminim" diyordu. Hedef ise ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye ile birlikte şampiyonlar ligine yükselmekti. 2023 yılında borsa çatısı altındaki şirket sayısının bine çıkması bekleniyordu. Oysa geldiğimiz aşamada 2013 yılma göre şirket sayısı 24 adet azalmış durumda. İstanbul'un finansal merkezi olarak yapılanmasında en büyük öncelik borsanın dünya çapında teknolojik bir altyapıya sahip olabilmesiydi. Borsa İstanbul, çekim merkezi haline gelmek için ilk olarak ABD merkezli Nasdaq Grup ile stratejik ortaklığa gitti. Teknolojisini yeniledi. Bölgedeki sermaye piyasalarıyla teknoloji satışından piyasaların işletilmesine, ürün geliştirmeden ortaklıklar kurulmasına kadar işbirlikleri gerçekleştirdi. Bölgenin finansal süpermarketi, uluslararası yatırımcılara açılan kapısı olmayı önceliği olarak belirledi.
Borsa İstanbul, global boyutlara ulaşmak amacıyla, getiri ve risk tercihlerine göre çeşitlendirilmiş ve yatırımcıların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir ürün gamı oluşturabilecek şekilde son yıllarda portföyüne sürekli yeni ürünler ekledi. Bu süreçte, kira sertifikalan (sukuk) ilk defa borsa kotuna alındı. Özel sektör kira sertifikalan Menkul Kıymet Tercihli Repo Pazarı'nda işlem görüyor. Kurumsal Ürünler Pazarı ürün, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda opsiyon işlemleri yapılıyor. Borsa İstanbul'un, Nasdaq OMX ile imzalanan stratejik işbirliği anlaşması ile Borsa İstanbul, birden fazla varlık sınıfının, farklı para birimlerinde eşanlı alınıp satılabildiği ve işlem sonrası süreçlerle tam bir entegrasyonun sağlandığı altyapıya sahip oldu.
Ancak tüm bunlar gerçekleşirken, 2013 yılından bu yana sürekli kan kaybetti. Bu FED'in parasal sıkılaştırmaya gideceğini açıklamasıyla başladı. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı Borsa İstanbul'u da etkiledi. Temmuz ayında yaşanan darbe girişimiyle para çıkışı hızlanırken Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu kaybetmesi hızı artırdı. Dev halka arzlar, teknolojik yatıranlarla büyük beklentiler şimdilik ötelenmiş görünüyor.
"Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı yaşanırken Borsa İstanbul'un toparlanması zor" diyor yatırımcı Aydın Yavuz. Borsada kaybeden yatırımcıların yaşadığı moral bozukluğu, umutların da kırılmasına neden oluyor. Ancak büyüyen yerli kurumsal yatırımcı tabanıyla dengelerin değişebileceğini düşünenlerin sayısı hiç de az değil. BES'e otomatik katılım ve devlet desteği sistemin büyümesini sağlarken borsaya da kaynak sağlayabiliyor. Ancak buna rağmen 2023 hedefinin hayli uzağına düşüldüğü de gözlerden kaçmıyor. Zeynep Aktaş - Fortune Türkiye Dergisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
goldas da oldugu gibi
Allahlın, izniyle hedef 60.000
Dolar 30 kuruş olursa o zaman 2trilyon $ olur belki piyasa değeri :))
Hedeflerin tam tersi yönündeyiz gezi fetö pkk hükümet dahil sağolsun dibe Çakmak için büyük çaba harcıyorlar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:03)