E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST, faiz sinyaliyle 75 bini aştı---

BİST, faiz sinyaliyle 75 bini aştı

BİST, faiz sinyaliyle 75 bini aştı
15 Temmuz 2013 - 12:55 borsagundem.com

BİST "TCMB'nin faiz koridorunu artırarak normal bir politikaya döneceği" algısı ile ilk seansta yüzde 1.87 yükseldi.

Merkez Bankası'nın 23 Temmuz'da gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında artışa gideceği sinyalinin son dönemdeki yabancı çıkışını engellemeye dönük bir tedbir olarak algılanmasıyla BIST 100 75,000 puanı geçti.
Yurtdışı piyasalardaki olumlu havayla güne alıcılı başlayan endeks, TCMB açıklamasının ardından, son dönemde yabancı çıkışından tedirgin olan piyasalarda oluşan "TCMB'nin faiz koridorunu artırarak normal bir politikaya döneceği" algısı ile ilk seansta yüzde 1.87 yükseldi.
Faiz koridorundaki yükseliş sinyali bankaların maliyetlerinde bir artışa neden olsa da TCMB açıklamasının yabancı çıkışına bir engel oluşturacağı algısının ağır basmasıyla banka hisseleri de yükselişini sürdürdü.
BIST-100 endeksi ilk seans sonunda yüzde 1.87 yükselişle 75,301 puandan işlem görüyor. En çok yükselen banka hisseleri arasında yüzde 2.96 ile Garanti Bankası,
yüzde 3.07 ile Yapı Kredi Bankası, yüzde 3.08 ile Vakıfbank, yüzde 2.75 ile Akbank yer alıyor.
Yükselişe öncülük eden bankacılık endeksi ise yüzde 2.56 yükselişte.
TL dolar karşısında Mayıs ayı başından beri yüzde 9'a yakın değer kaybederken, TCMB TL'nin değerini korumak adına Haziran ayında yeniden başladığı döviz satım ihaleleriyle toplam 6.3 milyar dolar döviz satmıştı. Uluslararası banka analistleri TL'de devam eden baskı ve rezerv kayıplarının TCMB'yi bir noktada adım atmaya zorlayabileceği yönünde açıklamalar yapmıştı. Analistler TCMB'nin faiz artışı yapma isteksizliğine dikkat çekmişti.
Yatırım Finansman Stratejisti Hakan Tezcan, endeksin Cuma günü ikinci seansta bankacılık sektörü desteğiyle 73,000 direncini kırmasıyla endeksin rahatladığına dikkat çekerek, TCMB açıklamasının etkisini şöyle değerlendirdi: "Açıklama, yabancı kaynaklardan son dönemde 'ekonomik koşulların faiz artırmayı dayattığı' şeklinde gelen raporların ardından; bu yönde bir beklentinin oluşması yabancı çıkışını sınırlayacak diye düşünülerek pozitif algılandı" dedi.
TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın, faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adımın 23 Temmuz tarihli PPK toplantısının gündemine alınacağını açıklaması ardından, faiz koridorunun üst bandında 50-100 baz puan civarında artış bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)