E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBIST ayrışmadıkça fiyatlamalar etkili olacak---

BIST ayrışmadıkça fiyatlamalar etkili olacak

BIST ayrışmadıkça fiyatlamalar etkili olacak
08 Nisan 2020 - 09:15 borsaningundemi.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel fiyatlama koşullarındaki eğilimin ekstra ayrışma söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Amerikan borsalarında Pazartesi günü görülen güçlü yükseliş rallisi Salı günü fiyatlamalarında ilk etkisini vadeli işlemler vasıtasıyla benzer şekilde pozitif yönlü göstererek 7 Nisan’a başlangıç yaptı. Ancak, seans açılışı ile birlikte gün içi oynaklıklar yeniden artış gösterirken, TSİ 17.00’den sonra benzer eğilim Türk varlıklarının fiyatlama davranışları üzerinde de etkisini gösterdi. Devam eden
süreçte ABD endeksleri gün içerisinde eksi yönlü işlemlere de geçiş yaparken, seans içi toparlama isteklerinde başarısız oldular ve günü hafif değer kayıpları ile tamamladılar.

Söz konusu eğilime gerekçe olarak sunduğumuz argüman ise bir süredir savunduğumuz düşünceden farklı değil: Piyasalarda şu anda işlem yapan kesimin çoğunluğu henüz yeni bir uzun soluklu yükseliş trendi içerisine girildiği fikrine ya sahip değil ya da katılmakta yeterli kanıtı bulunmuyor. Öte yandan olası kısa vadeli yükseliş tepkilerinde de hiç kimse portföylerinde hisse senedi bulundurmadan fırsatları kaçıran tarafta yer almak isteğinde değil. Bu nedenle oynaklık seviyelerindeki gerilemelerin henüz kayda değer noktalara ulaşmakta arzu edilen başarıyı sağlayabileceğine kolaylıkla inanamıyoruz. Evet, toparlanmanın önemli endeksler nezdinde %20 gibi yakın dönem diplerinden
gerçekleşmesini göz ardı etmiyor ve-fakat henüz gerek sağlık konularındaki trendin ne yönde evrileceğini tam olarak kestirememe gerçeğinde değişiklik olmaması gerekse makro veri setindeki bozulma/tahribatın boyutunu bilmememiz gibi iki önemli nedenden hareketle Salı günü benzeri işlemlerin görülmeye devam edebileceği şeklindeki düşüncemizi değiştirmiyoruz.

Pazartesi ve Salı günü fiyatlamalarındaki tetikleyici en önemli faktörün her ne kadar arka planda yeni vaka ve hayatını kaybeden insanların sayılarındaki azalış olduğu üzerine tartışmalar gündemi meşgul etse de biz ABD tahvil faizlerindeki yükselişin riskli varlıklara olan eğilimi desteklediğini değerlendiriyoruz. Nitekim 10 yıllık tahvildeki faiz düzeyinin %0.80 bölgesine ivmelenmesi kaynaklı sınırlı düzeyde Amerikan doları değer kaybı da takip edildi.

Yeni gün işlemlerinde gelecek dönemin en önemli başlığı olduğunu bir süredir düşündüğümüz ve dile getirdiğimiz kredi derecelendirme kuruluşları kaynaklı muhtemel baskılanma etkisinin masada olduğu gerçeğini takip ediyoruz. S&P tarafından Avustralya’da kredi notu seviyesi korunurken, yapılan açıklama ile görünüm değerlendirmesi durağandan negatife çevrildi. Gerekçe ise, bozulan
mali denge. Hatırlatmak gerekirse, benzer şekilde açıklama ve indirim yönlü aksiyonlar yakın dönem içerisinde Güney Afrika, Meksika ve Kolombiya’da takip edildi.

ABD endeks vadelileri sınırlı düzeyde pozitif açılışa işaret ediyor. Emtia piyasasında OPEC+ toplantısı öncesinde petrol vadelilerinin alındığını ve primlerin  %3’lü seviyelerde olduğunu görüyoruz. Amerikan doları gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlıkları karşısında değerlenirken, EURUSD çaprazını 1.09’un aşağısına, dolar endeksini ise yeniden 100 bölgesinin üzerine çekmeyi başardı. USDTRY cephesi ise yatay seyrediyor ve 6.70-80 aralığında kalmaya devam ediyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.21 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi
kapanışı %0.34 yükselişle 92381 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvilde faizin son düzeyi
%14.13’e gerilerken, 5 yıllık CDS ise günü %5 düşüşle 629bp bölgesinde tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazançlarına işaret etti.
Euro Stoxx 50 %2.21, FTSE 100 %2.19 ve DAX %2.79 düzeyinde performans sergilerken, Rusya (RTS, USD) varlıklarındaki kapanış %1.51 ile takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde seans içi oynaklık eğilimleri öne çıkarken, majör ABD endekslerinde
kapanışlar sınırlı düzeyde değer kayıplarına işaret etti. Dow Jones endeksi günü %-0.12 ile
tamamlarken, S&P 500 %-0.16 ile kapanış gerçekleştirdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan karışık bir
performans sergilerken, Bovespa %3.08 yükselirken, Merval ise %-0.84 zayıflama ile günü kapattı.

Asya seansında yeni gün fiyatlamaları genel olarak iyimserliğin korunduğuna işaret ediyor.
TSİ 08.47/ NKY 225 %2.33, CSI 300 %-0.47 ve KOSPI %0.76 ile işlem görmekte. CNH-CNY spreadi 78 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0483 ile yuanda değer kazancını ifade etmekte.

BİST 100 işlemlerinde uzun vadeli eğilim açısından 83500 bölgesi destek, 93200 bölgesi ise direnç
olarak izlenebilir. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça
etkili olmaya devam edecektir. 88000 desteği kritik önemde bulunuyor.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.61-6.40 bölgesi haftalık bazda destek, 6.84 ise direnç olarak
izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine
baskılanmanın ciddi derecede devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS yükselişi lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir. Paritedeki kararsızlık ve global Amerikan doları
fiyatlaması kırılımın euro aleyhine olabileceği düşüncesini öne çıkarıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERT08 Nisan 2020 10:41

    SPK BORSA GÜNDEM EKONOMİ EDİTÖRÜ MANİPÜLASYON VAR İDEAS KLNM RTALP LÜTFEN TEDBİR BÜRÜT GETİRİN DUA EDERİM SİZE

  • VS08 Nisan 2020 09:51

    Dikkat, birgün dolar, birgün Euro yükseliyor.bunda bizim de döviz hastalığımızın etkisi var.doviz,in yükselmesini dört gözle bekleyenlerimiz var.