E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBIST 500 Endeksi'nde yer alan paylar belirlendi---

BIST 500 Endeksi'nde yer alan paylar belirlendi

BIST 500 Endeksi'nde yer alan paylar belirlendi
25 Aralık 2023 - 07:07 borsagundem.com

Borsa İstanbul tarafından 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren BIST 500 Endeksi hesaplanmaya başlandı, endekste yer alan paylar belirlendi.

Borsa İstanbul, büyüyen ve gelişen sermaye piyasalarını yansıtan, 150. yıl dönümünde imza niteliği taşıyan bir yeniliği daha başlattı.

Borsa İstanbul’un şu ana kadar bilinen gösterge endeksi BIST100’ün yanında, Borsa'nın 500 şirketinin yer alacağı BIST500 Endeksi, 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren başlatıldı.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "BIST500 Endeksi’ni 01.11.2023 tarihinden itibaren gün sonu verilerden, 22.12.2023 tarihinden itibaren eşanlı verilerden hesaplamaya başlatmış bulunuyoruz. BIST500 Endeksi’nin yatırımcılarımız, sermaye piyasamız ve de ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz." denildi.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Pay Endeksleri Kural Setleri, Borsa İstanbul Finansal Ölçütler Komitesi (Komite) tarafından periyodik olarak gözden geçirilmekte, piyasalardaki gelişmeler ile yerel ve uluslararası mevzuattan kaynaklanan değişiklikler yansıtılmakta, piyasa katılımcılarından gelen ve uygun bulunan talepler karşılanmakta ve bunlara ilişkin gerekli güncellemeler yapılmaktadır.

Bu kapsamda, Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü'nce;

- BIST 500 Endeksinin (Endeks) Ek 1'de yer alan listedeki paylarla hesaplanmaya başlamasına,

- Endeksin, Yıldız, Ana ve Alt Pazar'da işlem gören paylardan oluşmasına, Yıldız ve Ana Pazar'daki payların doğrudan Endekse dahil edilmesine, eksik kalan kısım ve yedek payların, Alt Pazar'da işlem gören şirketler günlük ortalama işlem hacmi ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerine göre sıralanarak belirlenmesine, Alt Pazar'da işlem gören payların sayısı da yetmiyorsa, Alt Pazar şirketlerinin de doğrudan Endekse dahil edilmesine ve eksik kalan kısım ve yedek payların, Piyasa Öncesi İşlem Platformu'nda işlem gören şirketler günlük ortalama işlem hacmi ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerine göre sıralanarak belirlenmesine,

- Değerleme Günü itibarıyla fiili dolaşımdaki paylarının oranı %1'in altında olan şirketlerin paylarının endeks kapsamı dışında tutulmasına,

- BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Seti'nin, Ek 2'de gösterilen değişiklikler yapılarak Ek 3'deki son halinin kabulüne,

- Endeks kapsamında yer alacak payların, 01.11.2023 tarihi itibarıyla geçerli Pazar listeleri üzerinden, 31.10.2023 tarihli "Pay Sayısı" ve "FDPO" verileri ile 31.10.2023 tarihinden geriye doğru 6 aylık "Günlük Ortalama İşlem Hacmi" ve "Düzeltilmiş Fiyatlar" dikkate alınarak belirlenmesine,

- Endeksin aşağıda gösterilen kodlarla 01.11.2023 tarihinden itibaren gün sonu verilerden, 22.12.2023 tarihinden itibaren eşanlı verilerden hesaplanmaya başlamasına ve başlangıç değerinin BIST TÜM Endeksinin (TL – Fiyat) 31.10.2023 tarihli kapanış değeri olmasına, Sayılan değişikliklerin tümü için Finansal Ölçütler Yönetim Prosedürü'nün "Esaslı Olmayan Değişiklikler" başlıklı 7.6 ncı maddesinde belirlenen usul ve esasların izlenmesine karar verilmiştir.

Borsa İstanbul'dan BIST 500 açıklaması

 

Borsa İstanbul'da yapılacak değişiklikler belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)