E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED'in bilinço operasyonu Eylül'de olabilir---

FED'in bilinço operasyonu Eylül'de olabilir

FED'in bilinço operasyonu Eylül'de olabilir
31 Temmuz 2017 - 12:27 borsaningundemi.com

Borsa İstanbul'da yeni rekorlar görülmeye devam ediyor

Piyasalar mali tablolar ve enflasyon raporunu ön planda tutuyor. Önümüzdeki dönemde Borsa İstanbul'da veriler eşliğinde yeni rekorlar görülebilir.

Piyasaların usta ismi Üzeyir Doğan konuyu Para Dergisi'ndeki köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Borsada yukarıda geçtiğimiz hafta görülen zirveyi oluşturan 108.600 ilk güçlü direnç olacaktır. Bu seviyenin üzerinde olacak kapanışlar, nisan ayından ve yıl başından itibaren oluşan trend kanallarının üst bantları olan 109.000-112.000 aralığının hedeflenmesini sağlayabilir.

Önceki hafta netleşen kabinenin ardından geçtiğimiz hafta da Başbakan yardımcılarının görev dağılımları netleşti. Yapılan son Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirmesi yapılan 180 günlük eylem planının yakın bir tarihte açıklanmasına yönelik beklenti devam ediyor. Bu beklenti ve açıklanmaya başlayan ikinci çeyrek mali sonuçlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor olması BİST'in Almanya gerilimi nedeniyle kaybettiklerini geri almasını sağladı. Son günlerde küresel piyasalarda özellikle de Avrupa tarafında borsalarda görülen zayıf seyre ve volatilitelerde görülen kıpırdanmaya karşın, Türkiye'ye yönelik risk iştahındaki pozitif trend devam ediyor. CDS primlerinin 183'e kadar gerilemiş olması bunun bir göstergesi.

FED VE TCMB KARARLARI BEKLENDİĞİ GİBİ

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Fed, Perşembe günü de TCMB'nin para politikası toplantıları gerçekleşti.

Beklendiği gibi her iki merkez bankasından da bir politika değişikliği gelmez iken, Fed'in yayınladığı notta bilanço küçültme operasyonlarının "görece yakın bir zamanda" başlayabileceğini belirtti. Fed'in geçmiş dönemlerde politika değişikliklerine yönelik bu tür bir zamanlama ifade etmesinin ardından gerçekleşen ilk toplantıda uygulamaya geçildiğine yönelik tecrübe nedeniyle, piyasadaki algı eylül ayında bilanço küçültme operasyonunun başlayacağı şeklinde oluştu. Bununla birlikte enflasyonda hedeften uzaklaşma yaşanması da bu yılın geri kalanında faiz artışı yaşanma ihtimalini azalttı. Bu iki gelişme Fed kararlarının piyasa üzerindeki etkisini sınırladı. Fed kararından bir gün sonra gerçekleşen TCMB toplantısında da piyasanın beklentisine paralel şekilde politikada ve yayınlanan para politikası kurulu toplantı özetinde herhangi bir değişiklik olmazken piyasa üzerinde de belirgin bir etkisi hissedilmedi. Bu hafta Salı günü açıklanacak yılın üçüncü enflasyon raporu Piyasa açısından önemli olacaktır. Hatırlanacak olursa 28 Nisan'da yayınlanan yılın ikinci enflasyon raporunda TCMB enflasyonun 2017 sonunda yüzde 70 olasılıkla 2017 sonunda orta noktası yüzde 8.5 olmak üzere yüzde 7.3 ile yüzde 9.7 aralığında, 2018 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6.4 olmak üzere yüzde 4.6 ile yüzde 8.2 aralığında gerçekleşeceği tahminini paylaşmıştı. Bu haftaki raporla birlikte 2017 yılına ait tahmininin bir miktar yukarı revize edilmesini yüksek bir olasılık olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, enflasyon raporunun basın toplantısı yoluyla tanıtılacak olması nedeniyle TCMB Başkanı Çetinkaya'nın gerek sunum, gerekse de soru-cevap bölümünde vereceği mesajlar da oldukça kritik bir öneme sahip olacak.

ŞİRKET KARLARI AÇIKLANMAYA DEVAM EDİYOR

ABD'de açıklanan ve beklentilerin üzerinde bir performansı işaret eden ikinci çeyrek mali tablolarıyla birlikte, içeride de ikinci çeyrek sonuçları açıklanmaya başladı. Geçtiğimiz hafta Cuma gününe kadar açıklanan mali sonuçlarda beklentilerden daha pozitif sonuçların gelmesi endeksi tarihi zirvelerine taşıdı. Yandaki tablolarda BİST-100'de yer alan ve Cuma gününe kadar mali sonuçlarını açıklayan şirketlerin bilgilerine yer verdik. Tablolarda da görüldüğü üzere gerek bankalarda, gerekse sanayi şirketlerinde beklentilerden oldukça kuvvetli kar rakamları açıklandı.

TRUMP BAŞARISIZLIKLAR YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR

Göreve geldiği günden beri kritik vaatlerinden neredeyse hiç birini yerine getiremeyen Trump, Obamacare olarak bilinen sağlık reformunun iptali konusunda da beklendiği gibi hayal kırıklığı yaşadı. Obamacare"in kaldırılmasının bir diğer ve en kritik vaatler arasında olan vergi indirimlerinin hayata geçirilmesi açısından kaynak yaratma potansiyeli de sınırlamış olması bu yöndeki çalışmaların da beklentiyi karşılayamayacağı beklentisini artırıyor. Buna ek olarak, başkanlık seçimlerine Rusya müdahalesi olup olmadığı ekseninde dönen tartışmalar da Trump'a yönelik beklentilerin çok ciddi şekilde sorgulanmasına yol açıyor. Trump'ın iç siyasette uğradığı bu mağlubiyetler, söylemlerinin özellikle dış siyasette daha popülist olmasına yol açabilir. Bu nedenle bu başarısızlıklar ardından ortaya çıkabilecek yeni bir Trump dalgasına karşı hazırlıklı olmak gerektiğini düşünüyoruz.

ÖZETLE

Bu hafta içeride açıklanması beklenen 180 günlük eylem planına yönelik gelişmeler, TCMB'nin yılın üçüncü enflasyon raporunda vereceği mesajlar ve açıklanmaya devam eden mali tablolar ön planda olmaya devam edecek. Yurtdışından olumsuz bir etki söz konusu olmaz ise TCMB'nin sıkı duruş vurgusunu tekrarlaması TL için pozitif bir atmosfer oluşmasını sağlayabilir. Bununla birlikte mali tabloların beklentileri aşmaya devam etmesi ve eylem planına yönelik beklentiler endeksin yeni zirveler oluşturmasını sağlayabilir. Geçtiğimiz hafta Almanya krizini hafifletmeye yönelik çabalar olumlu olmakla birlikte eylül ayında seçime gidecek olan ve Türkiye ile ilişkilerin sert şekilde tartışıldığı Almanya'da iç siyasete yönelik verilecek mesajlar zaman zaman piyasalarda dalgalanmalara neden olabilir ancak bu dalgalanmaların kalıcı bir etki oluşturmasını beklemiyoruz. Yurtdışında ise Trump en fazla sürprizlere açık isim olarak görünüyor.

BİST-100 YENİ REKORLAR GÖRMEYE DEVAM EDİYOR

Son üç haftalık dönemde 180 günlük eylem planına yönelik beklentilerin pozitif fiyatlamaya dayanak oluşturduğu endekste, Almanya ile gerilen ilişkiler kısa vadeli volatilite artışa neden olsa da açıklanan mali tablolar ve 180 günlük eylem planına yönelik beklentilerin devam etmesi endeksi yeni zirvelere taşıdı. Geçtiğimiz haftalarda da sıkça ifade ettiğimiz gibi endeksteki güçlü yükseliş momentumu devam ettiği sürece trendden kopulmamalı ancak olası bir düzeltmeye karşı da mutlaka bir stop loss stratejisi oluşturulmalı. Kısa vadede 106.000'in güçlü direnç oluşturmasını beklediğimiz endekste bu seviyenin altında yılbaşından beri devam eden güçlü yükseliş trendinin bulunduğu 103.000-104.000 aralığı önemli olacaktır. Bu bölgeye doğru olası geri çekilmelerin 103 bin altında kapanışlarda stop loss yapmak koşuluyla, alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Yukarıda ise geçtiğimiz hafta görülen zirveyi oluşturan 108.600 ilk güçlü direnç olacaktır. Bu seviyenin üzerinde olacak kapanışlar, nisan ayından ve yıl başından itibaren oluşan trend kanallarının üst bantları olan 109.000-112.000 aralığının hedeflenmesini sağlayabilir.

DOLAR/TL'DE MERKEZ VURGUSU ÖNEMLİ

Geçtiğimiz hafta dolar/TL kurunda 3.5750'nin üzeri test edilmiş olsa da buralarda kalıcı olunamadı ve haftanın son günü 3.53 civarına kadar gerilendi. Uluslararası piyasada özellikle gelişmiş ülke para birimleri karşısında zayıf seyri devam eden dolar, gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı göreceli olarak daha iyi bir performans sergiliyor. Gelecek haftalarda doların diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki zayıf seyri devam edecek olursa, gelişmekte olan ülke para birimlerinde de gecikmeli bir şekilde bu rüzgarı arkasına alabilir. İçeride açıklanacak enflasyon raporu ile birlikte TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın yapacağı sunum TL için önemli katalizörlerden biri olacak. Bunun yanında açıklanması beklenen 180 günlük eylem planının içeriği de kur için belirsizlik oluşturuyor. TCMB'nin sıkı para politikasının devamına yönelik vurguyu devam ettirmesine yönelik beklentimiz kurda aşağı yönlü hareket beklentimizi artırıyor. Buna karşın 180 günlük eylem planının, büyüme, faiz, kur tarafında nasıl etkileri olacağını tahmin etmek zor. Bu nedenle plan açıklanacak olursa TL varlıkların hepsinde volatilitenin arttığını görebiliriz. Tüm bunlara karşın TCMB'nin sıkı duruş vurgusunu devam ettirmesi kurda kısa vadeli geri çekilmeler getirse de son dönemdeki alım iştahının yeniden devreye gireceğini ve bu geri çekilmelerin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz hafta da belirttiğimiz üzere 3.46 olasılığını da göz önünde bulundurarak 3.50 civarındaki rakamların kısa vade için kademeli alım fırsatı oluşturmaya devam ettiğini düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika01 Ağustos 2017 01:08

    BIST-100 'ün 80 000'li seviyelerinden beri hisse almam diyen yatırım uzmanı nasıl olur da 112 000'den bahsedebilir. Son 5 yılın en büyük yükselişini tahmin edemeyenlerin emeklilik vakti gelmiş.

  • Ahmet engin 31 Temmuz 2017 21:53

    70 000 şerden beri yaptığınız her açıklama, yorum ve beklentiler ki hep negatif yönlü idi, çürük çıktı ... kardeşim ne yüz varmış adamlarda hala tv de konuşur ona buna demeç verir ... Allamei Cihan olsanız bundan sonra kar etmez ... ne politik ne reel politik ne de ekonomik beklentileriniz hep sıfır ...

  • PARA31 Temmuz 2017 16:40

    AFYON ÇİMENTONUN 2. CEYREK KARI NASIL GELİR BİLGİSİ OLAN YAZARSA TEŞELKUR

  • dsd31 Temmuz 2017 14:07

    Olur olur....Ya takılın kafanıza göre artık işte.... Bu saatten sonra biz de düşüş için hazırlıkları yapalım...