E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumartesi günü Beşiktaş-Bursaspor süper lig maçının ardından polislerimize yönelik yapılan bombalı terör saldırısı sonucu 39 şehit ve 100'den fazla yaralımız oldu. Bu saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyor, şehitlerimize Allahtan rahmet ve yaralılarımıza ise acil şifalar diliyoruz.
Yeni haftaya hafta sonu yaşanan terörist saldırının moral bozukluğu ile giriyoruz. Piyasalar açısından değerlendirdiğimizde ise oldukça bir hafta olacağını net olarak söyleyebiliriz. Yalnız bu hafta takip edilecek olan kritik gelişmeleri analiz etmeden önce geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddelerini kısaca hatırlatmak gerekiyor. Çünkü geçen haftanın gelişmelerinin bir süre daha gerek yurtiçi gerek yurtdışı piyasalara yön vermeye devam edeceğini düşünmekteyiz.
Yurt İçerisinde Yaşanan Gelişmeler:
Merakla beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu ( EKK ) toplantısının kararları açıklandı. Piyasanın toplantı kararlarından pek tatmin olmadığını söyleyebiliriz. Piyasa daha çok TL'ye istikrar kazandırabilecek ve şirketlerin döviz açık pozisyonlarına yönelik kararlar beklerken EKK'nın daha çok orta ve uzun vadeli büyüme ve istihdam piyasasında gelişmeye yönelik adımlar attığını takip ettik. Zaten kararlar açıklanırken USD/TRY paritesinin 3.34 seviyelerinden 3.50 seviyesine doğru keskin bir yükseliş hareketinde bulunduğunu not edelim.
Dikkatle takip edilen bir diğer nokta ise anayasa değişikliği teklifi. MHP ve AK Parti'nin anayasa değişikliği paketi konusunda anlaştığını açıklaması ile gözler meclise çevrilmiş durumda. 330 milletvekilinin onayının olması durumunda Başbakanın söylediği gibi yaz ayının hemen başında referanduma gidilme ihtimali bir hayli güçlü. Referandum beklentileri de siyasi tansiyonda yükseliş olacağını algısını kuvvetlendirdiği için piyasalarda volatilite yaratan konuların başında geliyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de bankacılık sektörünün görünümünü durağandan negatife çekti ve en önemli neden olarak da politik riskleri gösterdi. Yalnız piyasanın bu habere ççok olumsuz bir tepki vermediğini de söylemek gerekiyor.
Euro Bölgesi
En önemli gelişme şüphesiz ECB'nin Aralık PPK kararlarıydı. Banka piyasaların beklentisi doğrultusunda politika faizini %0, mevduat faizini -%0.4 ve marjinal fonlama faizini ise %0.25 oranında sabit bıraktı. Piyasanın tüm dikkati ise varlık alım programı üzerinde yapılacak değişiklikler üzerindeydi. ECB, piyasanın beklentisi doğrultusunda varlık alımlarının süresini uzattı fakat miktarda azatlıma gitti. Bu noktada 80 milyar euro değerinde varlık alımını Mart 2017 tarihine kadar sürdüreceğiniz yalnız Nisan 2017 tarihinden Aralık 20178 tarihine kadar varlık alım miktarını 20 milyar euro azaltarak 60 milyar Euro olarak belirledi. Gerekmesi durumunda sürenin uzatılabileceği ve miktarın artırılabileceği de önemle vurgulandı. Ayrıca mevduat faizinin altında getiri sunan tahvillerinde alımına izin verileceği ve vadelerin asgari 2 yıldan 1 yıla indirileceği de açıklandı. Tüm bu kararlar oldukça güvercin... İlk olarak varlık allım miktarının 20 milyar Euro kısılacağını duyan piyasa EUR/USD'de 1.0870 seviyesine doğru yükselişi tetiklerken ardında keskin bir satış dalgası yaşandı ve 1.05** seviyelerine kadar gerileme hız kazandı.
ABD Piyasaları
ABD Başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanmasından bu yana ABD hisse senedi piyasalarında hemen hemen her gün yeni rekor seviyelere yükselişler izliyoruz. Dolayısıyla Trump rallisi henüz ivme kaybetmiş değil. Peki, piyasanın Trump sonrası beklentileri ile taban tabana zıt olan bu fiyatlamanın nedeni ne? Bu sorunun cevabını haftalardır konuşuyoruz. Bu fiyatlamaların en önemli nedeni Trump'ın at yapı yatırımlarını artırmak - vergileri kısmak ve bazı sektörlerde regülasyonları azaltmak vaatlerinin olmasıydı. Bu vaatlerini uygulaması sonrası daha yüksek bir büyüme ve enflasyon beklentisi bulunuyor. Özellikle yüksek büyüme yüksek şirket karlılığı beklentilerini doğurması dolayısıyla hisse senedi piyasalarında pozitif fiyatlamalar devam ediyor. Böylelikle S&P500 endeksinin 22600 seviyesine yaklaştığını takip ettik.
ABD'de geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz en önemli veriler imalat PMI ve Michigan Tüketici güveni verileriydi. Bu dataların piyasa beklentilerinden daha olumlu açıklanması sonucu ABD dolarında pozitif görünüme katkı sağladığını söylemek gerekiyor.
Çin Ekonomisine Yönelik Gelişmeler
İlk olarak ticaret datalarından bahsetmemiz gerekir. İhracatta %0.1 artış yaşandı. Piyasa beklentisi %5 oranında bir daralmayı işaret etmekteydi. Fakat küresek ekonomi adına en önemli veri ise ithalat kalemiydi. Piyasalarda %1.3 oranında daralma yaşanacağı yönünde bir kanı bulunurken datanın %6.7 oranında büyümeyi işaret etmesi önemliydi. Küresel talep adına oldukça pozitif bir data olarak kabul etmek gerekiyor.
Çin ekonomisine yönelik takip edilen diğer datalar ise enflasyon verileriydi. Hem TÜFE hem de ÜFE verileri piyasaların beklentilerinden daha olumlu geldi. Özellikle ÜFE verisine dikkat çekmek istiyoruz. Piyasa beklentisi %2.2 oranında bir artışı işaret ederken ÜFFE2de %3.3 oranında piyasa beklentinden çok daha iyi bir artış olduğunu gördük. Küresel enflasyona yönelik olumlu bir daha olduğunu önemle söyleyelim.
Petrol Fiyatlarının Seyri...
Petrol fiyatlarında yükseliş hareketinin yaşandığını görüyoruz. Özellikle OPEC'in günlük 1.2 milyon varil üretimi kısma kararının ardından daha güçlü bir fiyatlama oluştu. Yalnız bu karara OPEC dışı ülkelerinde günlük 600 bin varil üretim kısıntısı ile katılması isteniyor. Rusya ise 300 bin varil kesintiye hazır olduğunu daha öncesinde açıklamıştı. Son gelen haberler ise OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin 2001 yılından bu yana petrol üretimi konusunda anlaştıkları yönünde. Bu noktada önümüzdeki yıl OPEC dışı ülkelerin 558 bin varil kesintiye gideceği haberi geldi. Suudi Arabistan ise bu anlaşmayla beraber kendi adına daha önceki kesintinin de üzerinde bir üretim kısıntısına gidebileceği sinyalini vermesi sonucu petrol fiyatlarının bir hayli keskin bir yükseliş hareketinde bulunduğunu gördük.
Geçtiğimiz hafta bu önemli gelişmeler ile piyasa yön buldu. Şimdi oldukça kritik bir haftaya girmiş bulunmaktayız. Peki, bu haftayı bu kadar öne çıkarak gelişmeler neler şimdi bunları günlük bazda inceleyelim:
PAZARTESİ
Özellikle yurtiçi piyasalar adına haftanın ilk işlem günü hareketli olacak. Bu noktada Ekim ayına ilişkin cari açık ve en önemlisi de 3. Çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Aylık bazda 1.65 milyar dolarlık bir cari açık verileceği beklentisi bulunurken üçüncü çeyrekte büyüme yönelik beklenti ise ülke ekonomisinin %0.5 oranında daralacağı yönünde.
Çin tarafında ise yeni krediler ve tahvil edilemeyen kredi büyümesi verileri ise ekonominin sağlığı adına izlenecek.
SALI
Sabahın erken saatlerinde Çin'de sabit varlık yatırımları - sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi reel ekonominin performansı hakkında fikir verecek önemli datalar açıklanıyor. Özellikle sanayi üretimi datası bir hayli önemli. Yıllık bazda beklenti %6.1 büyüme yönünde.
Gün içerisinde ise ilk olarak Almanya TÜFE verrilerine odaklanacağız. Yıllık bazda %0.8 ve aylık bazda ise %0.1 oranında genişleme beklentisi bulunuyor. Ayrıca saat 13.00'da ZEW Ekonomik hissiyatı verileri de önemle izlenecek. Beklenti 14.0 olarak açıklanacağı yönünde. Mevut koşullar endeksinde ise 59.2 şeklinde beklenti oluşmuş durumda.
İngiltere'den ise ÜFE ve TÜFE verileri geliyor. Yıllık bazda ÜFE datası önemli olacak. Beklenti %1.1 oranında artış yönünde. TÜFE'de ise aylık beklenti %0.2 oranında artış şeklinde.
ABD tarafında ise ihracat ve ithalat fiyat endekslerini izleyeceğiz. Fakat bu dataların ABD doları üzerinde net bir etkide bulunmayacağını düşünüyoruz.
ÇARŞAMBA
Sadece haftanın değil içinde bulunduğumuz ayın da en önemli günü olacak. FED Aralık FOMC toplantı kararlını açıklayacak. Piyasalarda oluşan ortak konsensüs FED'in 25 baz puanlık bir faiz artırımına gideceği yönünde. Yalnız bu faiz artırımı FED vadelilerinde %100 oranında fiyatlandığı için piyasalarda sürpriz olarak değerlendirilmeyecek. Dolayısıyla piyasanınn ilgilendiği konu FED'in faiz artırıp artırmayacağı değil. FED'in 2017 yılında kaç faiz artıracağı sorusu olacak... Dot Plot dediğimiz noktasal grafikler ile FED'in 2017 yılı için niyetini öğreneceğiz. Banka son yaptığı açıklamada 2017 yılı için iki faiz artırımı ön görüyordu. Fakat Trump'ın genişleyici maliye politikaları ile daha güçlü büyüme ve bunun doğal sonucu olarak daha hızlı artan bir enflasyon ile karşılaşılacağı beklentileri 2017 yılında daha aktif bir FED görme ihtimalimizi artırıyor. Zaten piyasalarda görülen ABD tahvil getirileri ve ABD dolarında yaşanan yükseliş hareketinin en önemli nedeni bu... Dolayısıyla FED'in bir önceki 2 faiz artırımı tahmini yukarı yönde güncellemesi durumunda ABD dolarında çok daha keskin değerlenme hareketi görmemiz olası duruyor.
FOMC'den önce gün içerisinde hangi verileri takip edeceğiz şimdi bu dataları inceleyelim:
Salıyı çarşambaya bağlayan gece Japonya'da Tankan endeksleri açıklanıyor. Özellikle 4. Çeyreğe ilişkin büyük imalatçılar ve büyükk imalat dışı verileri izlenecek. Beklentiler sırasıyla 10 ve 19 endeks değeri şeklinde. Akim ayına ilişkin aylık sanayi üretimi datası da takip edilecekler listesinde bulunuyor.
İngiltere tarafında istihdam dataları önem arz ediyor. Ortalama gelir endeksinde ( ikramiyeler dahil ) Ekim ayında %2.3 oranında artış bekleniyor. İşsizlik hak başvuru sayısındaki değişim ise 5.0K ve işsizlik oranının ise %4.8'de sabit kalacağı bekleniyor. GBP üzerinde hareketlilik oluşabilir. Dikkatle izlenmeli.
Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi datalarını izleyeceğiz. Aylık bazda %0.2 ve yıllık bazda ise %1.0 oranında yükseliş beklentisi bulunuyor.
ABD'de FOMC öncesi önemli datalar açıklanıyor. Bu noktada ÜFE ve perakende satışlar verilerini takip ediyor olacağız. Manşet ÜFE'de beklenti aylık bazda 50.1 artış yönünde. Çekirdek ÜFE'de ise bu oran %0.2 olarak bekleniyor. Perakende satışlar datasında ise aylık bazda % 0.3 oranında artış beklenirken yine aylık bazda çekirdek perakende satışlar verisinde ise bekllenti %0.4 olarak belirlenmiş durumda.
Ayrıca sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, imalat üretimi ve ham petrol stokları dataları da ABD takip edilecek diğer veriler olarak öne çıkıyor.
PERŞEMBE
00.45'de Yeni Zelanda'da 3. Çeyrek büyüme verisini izleyeceğiz. Gecenin ilerleyen saatlerinse ise Avustralya'da istihdam değişimi - iş gücüne katılım ve işsizlik oranı verilerini izliyor olacağız.
Euro Bölgesi'nde genel itibari ile hizmet ve imalat PMI verilerini takip ediyor olacağız. Almanya imalat PMI verisinde beklenti 54.5 iken hizmet PMI verisinde ise 55.0 şeklinde beklenti bulunuyor. Euro Bölgesinde ise hem imalat hem de hizmet PMI verilerinde piyasa beklentisi 53.8 olacağı yönünde.
İngiltere tarafında ise bugün gündem yoğun olacak. Açıklanacak data bazında perakende satışlar verilerini takip ediyor olsak da asıl önemli olan konu İngiltere Merkez Bankası'nın ( BOE ) PPK kararları olacak. Piyasada hem %0.25 faiz oranında hem de 435 milyar pound değerinde ki varlık alım programındda değişikliğe gidilmesi beklenmiyor.
ABD tarafında ise özellikle TÜFE verileri bir hayli önem arz ediyor. Çekirdek bazda yıllık %2.2 ve aylık bazda ise %0.2 artış yönünde beklenti bulunuyor. Manşet verilere bakacak olursak yıllık beklenti %1.7 ve aylık datada ise %0.2 oranında artış beklentisi bulunuyor.
Bunun yanında işsizlik maaşı baş vuruları, Philadelphia FED imalat endeksi ve reel kazançlar datalarını da takip ediyor olacağız.
CUMA
Euro Bölgesi'nde Kasım ayına ilişkin TÜFE datalarını takip edeceğiz. Manşet verilerde aylık %0.1 daralma beklenirken yıllık olarak %0.6 oranında artış beklentisi hakim.
ABD'de ise inşaat izinleri ve konut başlangıçları dataları izleme listemizde olacak.
EUR/USD Analizi
Geçtiğimiz hafta ECB kararları ve Mario Draghi'nin konuşması ile başlayan sert gerileme hareketinin 1.0540 desteği üzerinde karşılanma çabasını izlemekteyiz. Bu seviyenin aşağı yönde geçilememesi paritede kısa vadede bir miktar toparlanmayı beraberinde getirebilir. Bu sayede ilk oolarak 1.0600 ve arkasından 1.0660 ve 1.0700 dirençlerini izleyeceğiz. Bunun yanında 1.0540 desteği kırılabilirse 1.0500 ve 1.0470 destekleri gün içerisinde takip edilecek ilk destek seviyeleşir olacaktır.
Ons Altın Analizi
1157 desteğinin aşağısına sarkma meydana gelse de yukarı yönde bir toparlanma yaşandı yalnız 1161 direncinin aşılamadığını takip ettik. Dolayısıyla yeniden satış baskısı oluştuğunu görüyoruz. Bu durumda 1157 desteğini dikkatle izleyeceğiz. Bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi durumunda 1154 ve 1150 destekleri gün içerisinde takip edilecektir. Gün içerisinde yükseliş hareketinin oluşması içinse 1161 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde bir fiyatlamanın gerçekleşmesi paritede 1166 ve 1170 dirençlerinin ön plana çıkmasını sağlayabilir.
USD/TRY Analizi
Yeni haftaya paritede yükseliş ile başladık. Bu sayede 3.5060 desteğinin üzerinde kalıcılık sağlanmaya çalıştığını görmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde fiyatlamaların devam etmesi gün içerisinde yukarı yöönde hareketlerin hızlanmasına neden olabilir. Bu durumda 3.5370 - 3.5500 ve 3.5630 dirençleri takip edilecektir. Paritede 3.5060 desteğinin kırılması durumunda ise 3.4840 ve 3.4600 desteklerini takip ediyor olacağız. Gün içerisinde yurt içerisinde açıklanacak olan cari açık ve 3. Çeyrek büyüme datası önemli olacaktır.
GBP/USD Analizi
1.2550 - 1.2620 dar bandından sıkışma yaşandığını takip ediyoruz. Bu bandın orta noktası olarak 1.2600 seviyesini takip etmekteyiz. Dolayısıyla bu direnç seviyesi aşılsa bile yükselişin ivme kazanabilmesi için 1.2620 direncinin aşılmasını beklemek gerekiyor. Bu yönde bir fiyatlamanın oluşması durumunda ise 1.2670 ve 1.2700 dirençleri gün içerisinde takip edilecek teknik seviyeler olacaktır. Buna karşılık 1.2550 - 1.2530 bölgesi ise gerileme hareketlerinin devamı açısından takip edilecek. Bu noktada 1.2470 - 1.2420 ve 1.2380 desteklerini takip ediyor olacağız.
USD/JPY Analizi
105.00 direncinin kırılması sonucu paritede yükseliş hareketinin hızlandığını görmekteyiz. Bu sayede fiyatların 105.70 direncine yaklaştığını takip ediyoruz. Yukarı yönde hareketin devamı açısından ilk izleyeceğimiz seviye olacaktır. Şayet 105.70 direnci aşılabilirse paritede 106.00 ve 106.45 dirençlerini izliyor olacağız. Buna karşılık gerileme hareketlerinin oluşması durumunda ise 105.00 desteği önemli bir noktada bulunuyor. Bu destek seviyesinin kırılması durumunda 1404.45 ve 103.90 destekleri hedef konumuna yerleşebilir.
Vadeli Ham Petrol Analizi
OPEC ve OPEC dışı ülkeler arasında 2001 yılından bu yana ilk defa petrol üretimi konusunda anlaşmanın gerçekleşmesi ve Suudi Arabistan'ın petrol üretimi kısıntısını derinleştirebileceği sinyalini vermesi sonrası fiyatlarda yukarı yönde hareketlerin hız kazandığını görüyoruz. Bu sayede 52.40 direncinin kırılması sonucu 54.30 seviyenin test edildiğini söyleyelim. Yükselişin devamı açısından 54.30 direnci önemli olacaktır. Şayet bu seviyenin aşılabilmesi durumunda 56.20 ve 57.20 dirençleri potaya girebilir. 54.30 dirrencinin aşılamaması durumunda ise 52.40 - 52.00 bölgesine doğru geri çekilme görülebilir. Özellikle 52.00 desteğinin altında oluşacak fiyatlamalarda 51.00 ve 50.00 seviyelerine doğru geri çekilmenin yaşanabileceğini de notlarımıza ekleyelim.
Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:23)