E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsalar bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyor
Küresel ölçüde risk iştahının yüksek, volatilitenin düşük seyretmeye devam ettiğini görüyoruz. Gündeme düşen negatif haber akışlarının piyasalar üzerindeki etkisi de oldukça sınırlı kalıyor. Bu durum yatırımcıların momentumu takip etme eğilimini devam ettiriyor. Borsa İstanbul'da da hafta içinde gündeme gelen Katar ile ilgili gelişmelerin etkisinin sınırlı kaldığı, BIST-100'ün zirve seviyelerinde tutunmaya çalıştığını gördük.
SÜPER PERŞEMBE ETKİSİZ KALDI
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı, ABD'de Trump'ın görevden aldığı FBI direktörünün Senato'da yaptığı konuşma ve İngiltere seçimlerinin Perşembe gününe denk gelmesi bu günü piyasalar açısından önemli hale getirmişti. Önce ECB kararlan görüldü ve toplantıdan bir gün önce kamuoyuna sızdırıldığı gibi enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü revizyon yapıldı. Bu revizyon ECB'nin para politikasını sıkılaştırıcı yönde değiştirmesi için çok erken olduğu şeklinde yorumlandı ve euro/dolar paritesi bu haber sonrası düzeltme sürecine girdi. Paritede etkisi görülen hu karar, hisse senetleri piyasası üzerinde neredeyse hiçbir etki oluşturmadı.
FBI eski direktörünün açıklamalarının da Trump'ı yeni bir tartışmanın içine çekmemesi olumlu olarak karşılandı ancak etkisi oldukça sınırlı kaldı. İngiltere seçimleri ise piyasa beklentilerinin aksi bir şekilde sonuçlandı, İngiltere Başbakanı May, seçimlerde tam anlamıyla hüsrana uğradı. Sandalye sayısını artırma hayali ile erken seçime giden May, tek başına hükümet kuracak çoğunluğu yakalayamadı. Seçimlerin ardından Kuzey İrlanda Partisi (DUP) ile koalisyon kurulacağına yönelik söylemler belirsizliği azaltsa da İngiltere için yeni bir belirsizliğin kapılarını aralayan bu seçim sonucu, sterlin üzerinde baskı oluştururken, hisse senetleri endekslerinde İngiltere ve Avrupa'da pozitif trend devam etti. Böylelikle hisse senedi endeksleri bir kez daha bardağın dolu tarafını görmek istediğini göstermiş oldu.
KATAR KRİZİ HAFİFE Mİ ALINIYOR?
Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen ve Bahreyn pazartesi günü Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldılar. Karara gerekçe olaraksa Katar'ın terörist olarak nitelenen gruplara verdiği destek gösterildi. Ortadoğu'da bu kararın şoku yaşanırken TBMM, Körfez ülkelerinin ilişkilerini kestiği Katar'da askeri üs kurulup Mehmetçik'in konuşlanmasını ve Katar jandarmasının eğitimini içeren iki anlaşmayı Çarşamba günü gündemine alarak kabul etti ve karar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da onaylandı.
Suudi Arabistan öncülüğündeki oluşumun Katar'a yönelik ambargosu Katar'la iş yapan sirkeler özelinde etkilerini gösterse de endeks üzerinde genel bir etkisi görülmedi. TBMM'nin Katar'a asker gönderimine yönelik kararı ise kısa süreli, geçici bir satış getirdi. Özetle piyasalar Katar kaynaklı riskleri hasıraltı etmeyi tercih etti. Biz yaşanan bu süreci bölgedeki kutuplaşmalar açısından görülen en sert ayrışmalardan biri olarak değerlendiriyor ve orta vadede bölgesel riskleri artıran bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.
FED VE TCMB BEKLENİYOR
13-14 Haziran'da gerçekleşecek Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından faiz artışı kararı çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Buna karşın başta dolar olmak üzere piyasalarda bu faiz artışına yönelik bir fiyatlama olduğunu söylemek çok mümkün değil. Çarşamba günü toplantının ardından yayınlanacak toplantı özeti ve ardından gerçekleşecek basın toplantısında Fed Başkanı Yellen'in vereceği mesajlar piyasalara hareketlilik getirebilir. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi ve İngiltere seçimleri ile değer kaybeden sterlinin etkisi ile sınırlı da olsa tepki veren dolar, Fed'in yılın üçüncü faiz artırımı ihtimalini ve bilanço küçültme senaryolarını canlı tutacak bir söyleme imza atması durumunda yükselişine hız katabilir.
Biz bu haftaki toplantıdan bu yönde bir mesaj gelme ihtimalinin hafife alınmaması gereken bir senaryo olduğunu düşünüyoruz. Fed'in kararını açıkladığı gecenin sabahında yani 15 Haziran'da ise TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. Son dönemde kurlarda arzu edilen istikrar sağlanmış olsa da Fed'in faiz artışının ardından TCMB'nin faizlerde bir indirime gitmesini beklemiyoruz. Diğer taraftan mevcut faiz oranlarının da TL'yi gelişmekte olan ülke para birimleri içinde pozitif bir ayrışmaya ittiği ve enflasyon oranlarında beklenen düşüş göz önünde bulundurulunca herhangi bir faiz artışına da ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Buna karşın Fed söylemi ekstra şahinlikler içerecek olursa TCMB kendine oyun alanı açmak için geç likidite penceresi faiz oranlarında sınırlı bir artışı da tercih edebilir.
BIST-100'DE YÜKSELEN TREND TAKİP EDİLİYOR
BIST-100'de hafta içinde günlük bazda dalgalı bir görünüm oluşsa da haftalık bazda yatay sayılabilecek bir kapanış gerçekleşti. Önceki haftalarda da bahsettiğimiz BIST-100'ün yılbaşından sonra başlattığı yükseliş trendi 96.800-97.500 aralığında bulunuyor. Aşağı yönlü hareketlerde izleyeceğimiz en önemli gösterge bu trend olmaya devam ediyor. Bu trend korunduğu sürece, düşüşlerde alım yapılarak endeksin momentumundan faydalanmaya devam edilebilir ancak herhangi bir gerekçe ile bu trendin altına sarkılacak olursa satışların sertleşebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu trend korunduğu üzere 100 bin psikolojik direncinin üzerindeki rakamlar test edilmek istenecektir. BIST'te de küresel hisse senedi piyasaları ile birlikte momentum takip ediliyor. Negatif haber akışlarının göz ardı edildiği piyasalarda, devam eden güçlü trendler kırılmadan ters yönde konumlanmanın yanlış olacağını düşünüyoruz. Buna karşın geçtiğimiz hafta da vurguladığımız üzere endeksteki momentumu göz önünde bulundurduğumuzda aşağı yönlü sert bir düzeltmeden bahsetmek için erken olsa da, mevcut seviyelerden başlayacak bir düzeltme hareketinin sert olabileceğini göz önünde bulundurarak, pozisyonların bir stop loss stratejisi dahilinde takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
DOLAR/TL MERKEZ BANKALARININ KARARLARINI BEKLİYOR
Açıklanan enflasyon rakamlarının etkisi ile 3.50'nin altını test eden dolar/TL bu seviyenin altında kalamadı. Hafta içinde Katar'la ilgili gelişmelerin etkisi ile kur 3d56'ya yaklaşırken haftanın son günü yurtiçi piyasalar kapanırken 3d53 civarında seyrediyordu. Bu hafta Fed ve TCMB karalarına bağlı olarak sert dalgalanmaların görülebileceği göz önünde bulundurulmalı. Fed'in ardından TCMB'nin son PPK toplantısında yaptığı gibi geç likidite penceresinde bir kez daha faiz artışına gitmesi TL'yi yeniden güçlendirebilir. Teknik olarak 3.50-3.55 aralığına sıkışmış bir kur izlerken, teknik göstergeler pozitif uyumsuzluklar ile kurda bir yükseliş olabileceği işareti vermeye devam ediyor. Yaşanan son gelişmeler ile dolar endeksinin gösterdiği yükseliş ve Fed toplantısına yönelik beklentiler bizim de aşağı yönlü hareketlere temkinli yaklaşmamıza neden oluyor. Geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi kurda 3.55 altında 3.46'ya kadar olacak geri çekilmelerinin kademeli alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. Kurun herhangi bir gelişme ile yeniden 3.55'in üzerine çıkmasının ise alımları hızlandıracağı kanaatindeyiz. Bu nedenle düşerken alım yapmayı riski bulanlar ikinci bir alım stratejisi olarak 3.55'in geçilmesini bekleyebilirler.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
faiz yuzde 14- yuzde 15 lerde haliyle usd tutunuyo yedınde. diğer veriler ebakıncada borsa 100 oluyo. bi dengesizlık yokmu acep
Elinizde tuttugunuz eukyo hisselerinden haber verin.ayıp yaw.millet sabırsızlikla sonunu bekluyor
sallayın-yahu-mobius-amca-mavi-almışya-allah-allah-koşun-bi-jeansde-biz-alalım-bitmeden-keşke-hayat-bu-kadar-boş-olsa
borsa elinde hisse olanların çıkmasını olmayanların düşşün diye dua ettiği bir yatırım aracıdır.
İlla borsayı düşüreceksiniz dimi
Hiçbir zaman
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:51)