E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2008 yılında baş gösteren ve Avrupa başta olmak üzere dünya piyasalarına adeta bir kara bulut gibi çöken ekonomik krizin doğurduğu en büyük sonuçlardan biri de şirket satınalma ve birleşmeleri oldu. Birçok şirket krizde iflas bayrağını çekerek başka bir şirkete satılırken, birçoğuda bu durumu fırsat bilerek uygun fiyata satın alma yaptı. Bazı şirketler ise krizin etkilerini en aza indirebilmek için birleşme yolunu seçti. Başta Türkiye olmak üzere krizi adeta fırsata çevirerek Avrupa’dan marka avlayan gelişen ülke şirketleri ise bu durumdan kârlı çıktı.
Star Gazetesinin haberine göre, 40 ülkede Grant Thornton’un tarafından gerçekleştirilen ‘Birleşme Satınalma (B&S) Planları Araştırma Sonuçları’ da Türk şirketlerinin B&S isteklerinin her geçen yıl arttığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre şirketlerin B&S istekleri 2010 yılında yüzde 18 iken, 2011 yılında yüzde 24, 2012’nin ilk yarısında ise yüzde 37 oranına yükseldi. Türkiye bu oranlar ile 2010 ve 2011 yılında dünya ortalamasının 8-10 puan altında iken. 2012 yılındaki yüzde 37’lik oran ile 3 puan üzerine çıktı. Araştırma sonuçlarında dikkat çeken bir unsur da Avrupa ve Türk şirketleri arasındaki Birleşme ve satınalma nedenleri arasındaki fark. Türk şirketlerinin en büyük B&S nedeni yüzde 44 ile yeni markalar kazanma ve yeni teknolojiye erişim yatıyor.
Ardından yüzde 25 ile yeni pazarlara erişim. Yüzde 20 ile büyüme ve yüzde 10 ile daha düşük maliyetle operasyonlara erişim gerekçeleri yer alıyor. Türk şirketlerinin B&S isteklerinde birinciliği alan ‘Yeni markalara erişim/yeni marka ve teknolojilere erişim’ nedenini Avrupa Birliği ülkelerinde yer alan şirketler ile kıyaslandığında tam ters bir tablo ile karşılaşılıyor. Örneğin AB ülkelerinde B&S nedenlerinin başında yüzde 60 ile yeni pazarlara erişim gelirken, yüzde 56 ile büyüme, yüzde 38 ile yeni marka ve teknolojilere erişim ve yüzde 35 ile düşük maliyetli operasyonlara erişim geliyor. Grant Thornton’un yaptığı araştırmanın bulgularından birisi de büyüme için öngörülen finansman kaynaklarını ortaya koyuyor. Türk şirketlerinin yüzde 34’ü geçmiş yıl karı üzerinden büyüme finansmanı düşünürken, yüzde 30’ü özel sermaye fonu girişine sıcak bakıyor. Yüzde 25’i banka kredisi almayı planlarken, yüzde 8’i halka arz planlıyor. Bu konuda göze çarpan bir nokta şirketlerin büyümede özel sermaye fonlarına sıcak bakıyor olması. 2011 yılında yüzde 4 olan özel sermaye fonu ile büyüme oranı 2012’de neredeyse 10 kat artarak yüzde 30’a yükseliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:03)