E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Öngörülerimiz doğrultusunda geçen haftaya piyasalar sakin ve olumlu bir havada başladı. Yurtdışı piyasaların yatay seyretmesi, olumsuz bir haber olmaması da bu tabloyu pekiştiriyordu. Haftanın ikinci yarısında ise hızla düşen bir borsa, yükselen dolar kuru ve düşen emtia fiyatlarını gördük. Global piyasalarda sakin bir seyir varken, satışların özellikle bizde, Hindistan’da ve Brezilya’da yoğunlaştığını gördük. Dolayısı ile bunu bir ‘pozisyon değişimi’ olarak yorumlamak daha mantıklı.
Türkiye’den çıkan Rusya’ya
Makro bir olay olmadan borsaya gelen bu satış ve dolara gelen alım, yabancı yatırımcının Türkiye’den çıktığı şeklinde yorumlandı ki, kısmen katılıyorum. Büyük birkaç fonun Türkiye, Brezilya ve Hindistan’da satış yaparak Rusya’ya girdiği söylentisi en elle tutulur sebepti, bu ülkelerdeki rakamlardan bunu anlamak mümkün. Türkiye’de finansal enstrümanlarda vergi olmayışı ve eylül-ekim aylarında kayda değer yükseliş sağlamamız, satış için önemli sebepler oluşturdu. Birçok ülkeye yatırım yapan bir fonu yönettiğinizi düşünün; sene sonuna doğru daha karlı olacağınızı düşündüğünüz bir ülkede yatırımlarınızı artırmak istiyorsunuz. Bunun için gereken parayı diğer ülkelerdeki yatırımlarınızdan çıkarak sağlayacaksınız. İlk aday, en kolay çıkabileceğiniz, en fazla kâr elde ettiğiniz yer olacaktır.
Geçen haftanın ilk 3 gününde kritik 67.400 seviyesinin üzerinde kapanış yaparak yukarı harekete hazır olduğunu teyit eden İMKB-100 endeksi, tahmin edilemeyen bu satış dalgası sonrasında haftayı 64.759 seviyesinden kapadı. Piyasalarda başka bir olumsuzluk olmamakla beraber bu satış dalgası teknik görünümü bozdu, toparlanması için tekrar 67.400 seviyesini denememiz lazım.
Dolar kuru da hem paritenin, hem borsaya gelen satışın etkisiyle tekrar 1.50 seviyesinin üzerine çıktı. Paritenin 1.32 seviyesi üzerinde kalması dolar kurunun 1.50-1.51 aralığında seyretmesini sağlıyor, bu seviyeden satışlar geliyor. Parite bu seviyelerde kaldıkça bize özel bu satışla panikleyip Dolar almanın faydası olmayacak, özellikle belirtelim.
Bono piyasası geçen haftaki olumsuz atmosferden en az etkilenen piyasa idi. Gösterge bononun bileşik faizi haftaya başlarken %7,67 idi, haftanın sonunda ise % 7,69 oldu. 2020 vadeli bononun faizi görece daha yükselerek %9,02 seviyesine geldi. Bonolara gelen satışın sınırlı olmasında, Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamaları etkisi vardı. Merkez Bankası, bir faiz indirimini senaryoları arasına dahil etti, bu durum bono piyasasına önümüzdeki günlerde alış getirecektir.
Altının çıkışı devam eder
Altın geçen haftaya öngördüğümüz şekilde oldukça hızlı başlayarak 1.425 seviyesine kadar geldi. Ancak bu seviyeden satışlar geldi, ki bunda düşen Euro dolar paritesi de etkili oldu. Haftayı 1.386 seviyesinden kapatan altın için yukarı hareketin devamı beklenebilir çünkü
emtia piyasaları genel olarak gücünü koruyor. Petrol son 2 ayda önemli yükselişler kaydettikten sonra bu hafta 91 dolar seviyesinde tutunmayı başardı. Önümüzdeki birkaç
aylık periyotta petrolün de yükselişini sürdürerek önemli bir seviye olan 100 dolara yaklaşacağını
düşünüyorum.
Hüseyin Yener/Radikal
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
66 bin endeks mi ucuz bana mantıklı gelmedi pek.
bence işkembeden atma bu haber de... yarın ya da birgüne dolar düşmeye başlar da yabancı takası artarsa ne yazacak bu haberi yapanlar... Hımmm.. Bence panikletip küçük yatırımcının elindekileri zarara sattırıp ucuza almak asıl amaçları. Bu tabii Mıstığın fikri, siz aldırmayın...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:10)