E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2020’nin mart ayında korona virüsün ilk dalgasının başlamasıyla birlikte borsalarda görülen düşüşün ardından ortaya çıkan eşi benzeri görülmemiş boğa piyasası, birçok alanda yatırımcılara kazandırdı. 2021 yılında da bireysel yatırımcılar, sosyal medya platformları üzerinden organize olarak Gamestop gibi bazı hisseleri yükseltti. Ancak hiçbir boğa piyasası sonsuza dek süremez. Borsalarda düşüş kaçınılmaz, ve şimdiden böyle bir düşüşün nedenleri ortaya çıkmaya başladı.
Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande’nin borç krizi ülkenin ekonomik istikrarını tehdit altında bırakırken, bu krizin küresel finansa da sıçrama riski endişe yaratıyor. Bazı gözlemciler 300 milyar dolarlık ödenmemiş borcu bulunan şirketin iflası halinde, Çin’in Lehman Brothers’ın iflası döneminde yaşananlara benzer bir dönem yaşayabileceğini düşünüyor.
Forbes’un haberine göre ABD’de enflasyon yükselirken ABD Merkez Bankası (FED) tahvil alımlarının miktarını azaltmak ve faiz oranlarını yükseltmek arasında bir denge kurmak zorunda. Bu hamlelerin hızla gerçekleşmesi ise ekonomik toparlanmaya zarar verebilir. Olması gerekenden yavaş gerçekleşmesi halinde ise enflasyon daha da yükselebilir. Bireysel yatırımcılar için potansiyel bir düşüşe karşı hazırlıklı olmak oldukça önemli. Ancak ayı piyasalarına hazırlanmak için bazı yöntemler var.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre günübirlik yatırımcılar boğa piyasalarında yüksek getiriler elde ediyor. Ancak piyasalar düşerken, performansları da düşüyor. Bunun nedeni ise oldukça basit. Bireysel yatırımcılar, yatırımlarını makroekonomik beklentiler çerçevesinde yapmıyor. Üstelik borsalarda düşüş beklentisiyle yatırım davranışlarını değiştiren bireysel yatırımcılar hata yapıyor. Bunun ise iki nedeni var.
Birincisi bankalar ve hedge fonlar gibi kurumsal ve büyük yatırımcılar stratejilerinde makroekonomik değişimleri önceden fiyatlıyor. Borsalarda düşüş endişeleri medyada yer almaya başladığında büyük oyuncular çoktan buna hazırlanmış oluyor ve bireysel yatırımcıların kaçacak fazla bir alanı kalmıyor. İkincisi, bireysel yatırımcılar düşüş beklentisiyle nakde geçtiğinde ve düşüş gerçekleşmediğinde, elde edebilecekleri getirileri de kaybetmiş oluyor.
Borsalarda neler olacağını tahmin etmeye çalışmak oldukça zor. Peki bireysel yatırımcılar borsa düşüşüne karşı nasıl hazırlıklı olabilir?
1. Stratejinizi bilin
Bireysel yatırımcıların borsa düşüşlerinde kendilerini koruması için en iyi yöntem, bir stratejiye sahip olmak. Bu strateji oldukça belirgin ve takip etmesi kolay olmalı.
Bir yatırım yapmadan önce karlarınızı ne zaman alacağınızı planlayın. 10 dolardan alım gerçekleştirdiğinizde ve hisse fiyatı 15 dolara yükseldiğinde, bu pozisyonu %10 oranında düşürün ve getirilerinizi başka bir varlığa yönlendirin. Bu varlık bir başka hisse, tahvil ya da nakit olabilir. Hisse fiyatı 20 dolar olduğu takdirde %10 daha düşürün. Hisseler yükselirken satış yapmak her zaman zorludur, bu nedenle bu strateji disiplin gerektiriyor.
2. Risklerinizi kontrol altına alın
Stop loss kullanın. 10 dolardan satın aldığınız bir hissede, %10’dan fazla kayıp yaşamamak için 9 dolarda zararı durdurmak için satış yapın. Örneğin hisse 15 dolara yükseldiğinde, bu rakamı 13 ila 14 dolara yükseltin. Bu şekilde satın aldığınız hisse düştüğünde bir miktar kar etmiş, potansiyel kayıplarınızı da kontrol altında tutmuş olursunuz. Aynı zamanda piyasalar düşerken ne kadar zarar edebileceğinizi bilmek de önem taşıyor.
3. Yatırımlarınızı çeşitlendirin
Zararı durdurma satışı ve disiplinli bir yatırım stratejisiyle bireysel yatırımcılar potansiyel borsa çöküşlerine karşı önlem alabilir. Yatırımları çeşitlendirmek de oldukça önemli. Bu da yatırımcıların portföylerinde hisse, tahvil, nakit gibi farklı varlıklar olması gerektiği anlamına geliyor. Aynı zamanda hisse yatırımlarının da çeşitlendirilmesi gerekiyor. Sahip olduğunuz hisseler farklı sektörlerde ve farklı bölgelerde yer almalı.
Bunun en iyi yöntemlerinden bir tanesi S&P 500 endeksi temelli bir yatırım stratejisi izlemek. Bu şekilde otomatik olarak farklı sektörlere yatırım yapabilirsiniz. Aynı zamanda şirketlerin bir çoğu ABD dışındaki bölgelerde de faaliyet gösteriyor.
Bireysel yatırımcıların aynı zamanda bir miktar nakde de sahip olması önemli.
Çip maliyetini yüzde 50 düşürecek yeni tesis üretime başladı
Borsalardaki satış dalgası sona mı eriyor?
Makro ekonomik gelişmeler piyasaları yatıştırdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
korkmayın iner de çıkar da.unutmayın dünyanın en ucuz borsalarındanız.
TL nezdinde hisselerin çoğu çok pahalı. 20 -40 -70 - 120 tl olmuş dolu hisse var. . Türkiye’de TL bazdır başka para birimi değil
Seçimlere kadar belirsizlik olur. Olumsuz şeylerde olabilir. .
“” Evergrande’nin borç krizi ülkenin ekonomik istikrarını tehdit altında bırakırken, bu krizin küresel finansa da sıçrama riski endişe yaratıyor. ...”” haberin başlığında anlatılan zaten herşeyi anlatıyor..Bireysel yatırımcı “çok basit olarak” BORSALARDAN UZAK durursa birikimini kaybetmez..
önce spk bunu yapması lazım boktan şirketleri borsaya almaması lazım. ekiz gibi sürekli zarar eden firma 15-20 lira olursa artı üç dört defa spk tarafından uyarı gelmişse hala borsada duruyorsa bu yatırımcının degil spk nın suçu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:28)