E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBir yılda 2 bin kuyumcu kapandı---

Bir yılda 2 bin kuyumcu kapandı

Bir yılda 2 bin kuyumcu kapandı
11 Ocak 2016 - 05:24 borsaningundemi.com

Taksit sınırlaması kuyumculuk sektörünü zor durumda bıraktı

Zen Pırlanta’nın sahibi Emil Güzeliş 26 bin kuyumcunun 2 bininin geçtiğimiz yıl kapısına kilit vurduğunu belirtti. Elif Ergu'nun Hürriyet'te yer alan konuyla ilgili haberi şöyle:

Emil Güzeliş, Mardinli telkâri ustası bir dedenin torunu. Ailesi 1890’dan beri kuyum sektöründe. Kendi kanatlarıyla uçmak isteyip 30 yaşında aile şirketinden ayrıldıktan sonra kendi markası Zen Pırlanta’yı kurdu. Zen Pırlanta son 8 yıldır Türkiye’nin mücevher ihracatının yarısını yapıyor. 2015 yılının sektör için zor geçtiğini söyleyen Güzeliş, “Kuyumculuk sektörü daralıyor. Yaklaşık 26 bin kuyumcu varsa bunun 2 bini geçen yıl kapanmak zorunda kaldı” diyor. Güzeliş’e göre bu daralmanın nedeni elektronik ürün ve tatil harcamalarının artması ve büyümesi. “Elektronik ürünler bu kadar çok değilken insanların para harcayacak şeyleri de azdı. Oysa şimdi çeşitlilik arttı. Takı yerine cep telefonu, elektronik eşya ve seyahatler geldi” diyen Güzeliş, mücevher almanın artık akla bile zor geldiğini savundu. 

TANITIM GRUBU ŞART

Son dönemde sektördeki en büyük sorun kredi kartı alışverişlerindeki sınırlama olduğu söyleniyordu. Son düzenlemeyle 4 taksite kadar satışın yapılabildiğini ancak bunun da yeterli olmadığını söyleyen Güzeliş, “Rekabet ettiğimiz sektörlerde 12 taksite kadar alışveriş yapılabiliyor. Bu da bizim sektörü olumsuz etkiliyor” diyor. Güzeliş’in sektörün canlanması için de bir önerisi var. “Mücevher Tanıtım Grubu”nun kurulmasını ve yıllık 25 milyonluk tanıtım bütçesi ayrılmasını öneren Güzeliş, tanıtım sektörün daralmasına çare olabileceğini düşünüyor. 

İHRACAT 2.6 MİLYAR DOLAR

MÜCEVHER İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner de sektörün 2014’te Irak, Suriye, Mısır, Rusya ve Ukrayna gibi iddialı pazarları kaybettiğine dikkat çekti. Güner, çok kötü koşullarda girilen 2015’te yenilikçi yöntemlerle ihracatı arttırmayı başardıklarını ancak yılın son çeyreğindeki gelişmelere direnemediklerini belirtti. MİB verilerine göre, 2015 külçe altın hariç mücevher ihracatı, değer bazında 2014’e göre yüzde 14.6 azalarak 2 milyar 649 milyon 796 bin 412 dolara indi. Birliğin verilerine bakıldığında aralık ayında altından mamul mücevherci eşyası satışı 2014’e göre yüzde 45.99 gerileyerek 198 milyon 158 bin 806 dolar oldu. 

30 milyon dolarlık ithalat yapıyor

Zen Pırlanta, 1.5 yıldır De Beers’in pırlanta markası Forevermark’ın Türkiye temsilcisi.Türkiye’nin pırlanta ithalati 65 milyon dolar, bunun 30 milyon dolarını Zen Pırlanta ithal ediyor.Türkiye’nin pırlantalı mücevher ihracatı 40 milyon dolar, bu 40 milyon doların 20 milyon dolarını Zen Pırlanta gerçekleştiriyor. Zen Pırlanta’nın yılda 250 bin adet bitmiş mücevher yapma kapasitesi var. Avrupa’nın en büyük pırlanta üretim kapasitesine sahip.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VATANDAŞ11 Ocak 2016 08:02

    NE TAKSİTİ YA MİLLET GEÇİM DERDİNDE VE TAKSİT GELSE KUYUMCUYA KREDİ KARTI FAİZCİLİĞİ ÇIKIYOR ORTAYA BODRUM KATLARDA GENÇLER YER AÇIP KOLAY PARA PEŞİNE GİDİYOR MODERN FAİZCİLİK