E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hürriyet gazetesi yazarı Vahap Munyar, Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci'nin Türkiye Ürün İhtisas Borsası'yla ilgili yaptığı açıklamaları köşesinde yazdı.
İşte Munyar'ın o yazısı:
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 11 Nisan 2017’de “Türkiye Ürün İhtisas Borsası”nın kuruluşunu şöyle duyurdu:
- 6 Nisan 2017 günü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla “Türkiye Ürün İhtisas Borsası” kuruldu.
Aradan 14 ay geçti, Tüfenkci ile önceki sabah Yeşilyurt’ta (Malatya) Şevket Salik’e ait kiraz bahçesinde buluştuk. Tüfenkci, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, AK Parti Malatya milletvekili adaylarında Selahattin Barış Palandöken’in de katıldığı buluşmada şu mesajı verdi:
- 14 ay uğraştık, sonunda “Ürün İhtisas Borsası”nı kurduk...
Sürenin uzamasının kurumlar arasında yaşanan “yarış”tan kaynaklandığını vurguladı:
- Bazı kurumlar borsada hakim durumda olmak için epey çaba harcadı.
Ardından kesinleşen hisse oranlarını sıraladı:
- TOBB (% 18), 53 Ticaret Borsası (% 36), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO- % 15), Borsa İstanbul (% 15), Merkezi Kayıt Kuruluşu (% 5),
Takasbank (% 5), Ziraat Bankası (% 3), Halkbank (% 3), Vakıfbank (% 3).
Borsanın anonim şirket olarak kurulduğunu kaydetti:
- 100 milyon liralık sermaye ile kuruluyor. Borsa İstanbul’un platformunu kullanacak. Yani, faaliyetlerini orada sürdürecek.
Yeni borsanın faaliyete ne zaman geçeceğini sorduk, yanıtladı:
- Konuyu yakından bilen, finans piyasalarının içinden bir CEO atanacak. Ondan sonra sistem devreye girecek.
Borsanın başarılı çalışmasının temelini lisanslı depoların yaygınlaşmasının oluşturduğuna dikkat çekti:
- Ben göreve geldiğimde lisanslı depo başvuru sayısı 38, toplam kapasite 780 bin tondu. Şimdi başvuru sayısı 138’e, toplam kapasite de 1.9 milyon tona çıktı.
Lisanslı depo kapsamına giren ürün çeşidini de arttırdıklarına işaret etti:
- Hububat ve bakliyata fındık, kayısı, Antep Fıstığı, zeytin gibi ürünleri de ekledik. Kuru incir ve kuru üzüm de kapsama girecek.
Lisanslı depolarda ürünlerin bozulmasının da önüne geçildiğinin altını çizdi:
- Örneğin kayısı. 2 ay piyasada kalabilme ömrü var. Amacımız, süreyi 12 aya çıkarmak. Çiftçi, lisanslı depo sayesinde ürününü korumalı saklayıp, fiyatının uygun düzeye ulaşmasını bekleyebilecek.
Depoya giren ürünler için elektronik sertifika verileceğini aktardı:
- O sertifikalar hisse senedi gibi “Ürün İhtisas Borsası”nda işlem görecek. Ürün yerine, o ürünün varlığını kayda bağlayan belge el değiştirebilecek.
“Ürün İhtisas Borsası”na aranan CEO için, “Türkiye’nin Otomobili”ne bulunan CEO’ya benzer bir yol mu izlenecek?
Borsa, hedeflenen düzeyde çalışmaya başladığında, Türkiye’nin tarımına sağladığı katkı ile çıtayı yükseltebilecek mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Devlet eliyle stokculuk.. Spekulatorluk
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:21)