E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakBinaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu olacak!---

Binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu olacak!

Binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu olacak!
24 Temmuz 2024 - 09:54 borsagundem.com

Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası çok tartışılan imar barışı ile ilgili kritik bir karara imza attı.


Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası; yapı kayıt belgesi verilen binaların deprem ya da kendiliğinden çökmesi gibi durumlarda oluşacak zararların giderilmesi için ilgili kamu kurumları aleyhine de tazminat davaları açılabilecek.

2018’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; İmara aykırı ve kaçak yapılar konusunda; 18 Mayıs 2018’de yürürlüğe giren 7143 Sayılı Kanun ile önemli bir düzenleme yapıldı. 3194 Sayılı İmar Kanunu'na geçici 16. madde eklendi. İlgili düzenleme uyarınca; afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amaçlandı. Bu kapsamda; 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapılar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulması ve şartların sağlanması halinde yapı kayıt belgesi verilebileceği hüküm altına alındı. Yapı kayıt belgesi alan kaçak yapılar bu düzenleme sayesinde yasal statü elde etti.

SORUMLULUK MALİKLERE BIRAKILDI

Yine ilgili yasal düzenleme ile yapının depreme dayanıklılığı hususunun bina sahibinin sorumluluğunda olduğu düzenlendi. Yani idarenin olası bir deprem hasarı ya da çökme gibi durumlarda tazminat gibi sorumluluklar altına girmeyeceği hükme bağlandı. Yani yapı kayıt belgeleri binanın depreme dayanıklı olup olmadığına bakılmaksızın verilirken, olası bir olumsuzlukla ortaya çıkacak tablodan da malikler sorumlu tutulmuş oldu.

TEBLİĞİN İPTALİ İÇİN DANIŞTAYA DAVA AÇILDI

Tüm bu hususlar daha sonra Bakanlık tarafından çıkarılan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine Dair Tebliğe de aynen yansıdı. Tebliğin yayımın ardından bazı hükümlerinin iptali için Danıştay 6. Dairesi’nde dava açıldı.

DANIŞTAY ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURDU

Daire yaptığı incelemelerin ardından bir hüküm yönünden Anayasa’ya aykırılık tespit ederek, itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapma kararı aldı. Yüksek Mahkeme; yapı kayıt belgesi verilen yapının depreme dayanıklılığı konusunda idarenin değil sadece bina sahibinin sorumlu olacağına dair hükmün iptalini istedi.

AYM OYBİRLİĞİ İLE İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, Danıştay’ın itirazını haklı bularak, ilgili düzenlemenin oybirliğiyle iptaline karar verdi. Kararda; idarenin denetim ve gözetim sorumluluğunun devam ettiği bir konuda idare aleyhine tazminat davası açılamamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı.

ARTIK KAMU DA SORUMLU

Yüksek Mahkeme’nin bu kararı sonrası yapı kayıt belgesi alan ve yasal statüye kavuşan binalarda deprem gibi etkenlerle yaşanabilecek olaylardan kamu kurumları da sorumlu olacak. Vatandaşlar ilgili kamu kurumları aleyhine tazminat davası açabilecek.

3 MİLYON YAPI KAYIT BELGESİ ALINDI

Kahramanmaraş ve çevre illeri vuran depremler Türkiye’de imar affı tartışmalarını beraberinde getirdi. Yapı kayıt belgesi alan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı bir kez daha gündeme taşındı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre; imar affından 5 milyon 849 bin konut ve 1 milyon 237 bin ticari olmak üzere 7 milyon 86 bin adet bağımsız bölüm yararlandı. 3 milyon 110 bin adet Yapı Kayıt Belgesi verildi.

Konut fiyatları artış hızında yavaşlama Konut fiyatları artış hızında yavaşlama

 

Çanakkale'de depremÇanakkale'de deprem

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )25 Temmuz 2024 11:53

    Türkiye geneli bir sistem önermiştim. Her elektrık faturasından 10 tl esktra kesilecek. bu oran sabit olacak. tamamen kamudan bağımsız biçimde özel bir bankada düzeltilip kullanınıp, mümkunse dış devletlerın bir anlaşmalı bankası güven  kalmadı :D ... orada işletilecek. yada devlet otomatıkman butun haneleri sigortalatacak. bir durum halındede bu kaynak kullanılacak. mtc, doğalgaz, elektırk, su vb bu işler için ideal. ama insanlarde güven kaldımı ?? hiç güvenmiyorum. ama çözüm için adım atılmalı. çocukluğumda kızılayın pullarını göğsümde gururla taşır, çanakkalede yaptıklarını okurdum. şuan ise çadır satıp dikim yapıp sattıklarını gördü bu gözler...

  • Ahmet Özbir25 Temmuz 2024 09:57

    milleti bile isteye ölüme gönderdiler

  • Ali 24 Temmuz 2024 20:26

    Vatandaşı ne anlar inşaattan Devletin kurumları bu işi yapar işinizi adam dibi yapın korkmayın müteahhitlerden para yemeyin hiç birşey olmaz Doğru duvar yıkılmaz

  • Emlak24 Temmuz 2024 15:09

    İmar barışı ile imar affı aynı şey değildir, ikisini aynı şeymiş gibi algılan avelleri aydınlatayım, imar affı, resmiyette az hakkın olan yere çok kurduğun halde, yıkıldığında resmi hakkı baz almaz, kurulan büyüklüğü hak olarak verir, bu vatana ihanettir, İmar barışı, olan binayı kayıt altına alır, diyelim 30 sene önce büyük kurulmuş, yıkıp yenisini yaptığınızda o hakkı vermez resmiyette oranın imarı neyse onu verir, bu düzenlemeyle bir çok bürokratik sorun çözülüp işler hızlı yürümektedir İkisini ayıramayan nokta zekalılara aldırış etmeyin

  • Turkogluturk25 Temmuz 2024 10:06

    Onun icinmi istanbulda yol ortadinda hicbir denetimden gecmeden yapilmis binalari savunuyorsun.kelime oyunu yapmayin.

  • Baran24 Temmuz 2024 14:41

    Bu ülkenin başında baykuş gibi öttüğünüz yeter! Hadi bir ufak ufak gitmenizin zamanı geldi. Aynı mahalle muhtarları gibi bir işe yaradığınız yok.

  • Atakan24 Temmuz 2024 10:29

    Denetim görevini yapmamak kötüye kullanmak suçtur ve cezası yaptırımı vardır AYM nin kararı doğrudur kamu bu işten kendini sıyırmaya çalışmasın öyle yapacaksa o kurumları kapatsın