E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİM hissesi alınır mı?---

BİM hissesi alınır mı?

BİM hissesi alınır mı?
05 Nisan 2016 - 16:03 borsaningundemi.com

Zeynep Aktaş, “Yüz Yüze”de BİM'i analiz masasına yatırdı, iki uzmana sordu.

Zeynep Aktaş, Fortune’daki “Yüz Yüze” köşesinde Başak Erçevik ve Ayşe Çolak’a; “2015 yılında kârını yüzde 47,5 artıran BİM alınır mı?” diye sordu. İşte yanıtlar…

"KÂRINDAKİ YÜKSELİŞTE ARTAN CİRO­NUN ETKİSİ BULUNUYOR"

Turkish Yatırım Araştırma Uzmanı Başak Erçevik
Geçen yılın hem son çeyreğinde hem de tamamında olumlu operasyonel sonuçlara ulaşan Bim, kârın yüzde 47,5 oranında artırdı. Şirketin FAVÖK'ü de yüzde 40 oranında artırmayı başarmasını önemsemek gerekiyor. Kârındaki yükselişte artan ciro­nun etkisi bulunuyor. Her geçen gün sayısı fazlalaşan mağazalar ciroyu yükselten ana unsur. Geçtiğimiz yılsonu itibariyle mağaza sayısı Türkiye'de 4 bin 972, Fas'ta 279 ve Mısır'da da 140'a ulaştı. Şirket bu yıl da sayıyı artırmaya devam edecek. Bu gelişme­yi olumlu değerlendirmek gerekiyor. FİLE formatında da yeni mağaza açılışları gerçek­leştirecek olan firmanın bu yıl 700 milyon TL yatırım harcaması yapması bekleniyor. Her yıl düzenli kâr payı dağıtan Bim'in 2011-2014 yıllan arası ortalama temettü verimi yüzde 1,7 olarak gerçekleşti. Firma­nın gerek kârlılık gerekse büyüme hedefleri ulaşılabilir ve makul seviyelerde bulunuyor. Olumlu faaliyet performansını 2016 yılında da devam ettirmesi beklenmeli.

"PERSONEL GİDERLERİNDEKİ ARTIŞIN MARJLARA BASKI YAPMASINI BEKLİYORUZ"

Tera Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Çolak
Bim bu yıl büyüme hızını artırarak yurtdışı da dahil toplam 795 mağaza açmayı hedefli­yor. Böylece mağaza sayısı önceki yıla göre yüzde 15 artacak. Firmanın satış gelirlerin­deki büyüme hedefi ise yüzde 20 ve hedefle­diği FAVÖK marjı yüzde 5. Bu hedeflere rağmen yeni açılan mağaza sayısındaki hızlanma ve asgari ücretteki yükselmenin de etkisiyle personel giderlerindeki artışın marjlara baskı yapmasını bekliyoruz. Dola­yısıyla FAVÖK marjını tutturmak için brüt kâr marjında ve diğer gider kalemlerinde iyileşme gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak bu hedefe ulaşma olasılığı riskli. Enflasyo­nun yönünü aşağıya çevirmesi satış gelirleri üzerindeki bir diğer risk. Öte yandan artan rekabetin de mağaza kârlılıkları açısından daralmaya neden olması beklenmeli. Firma yüksek nakit yaratma gücüne sahip. Ancak 2015'e göre bir miktar gerileme olabilir. BİM'in BIST 100'de iş modeli gereği ekono­mik dalgalanmalara en az duyarlı hisseler­den biri olmasını bekliyoruz. (Zeynep Aktaş/Fortune Dergisi)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)