E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinBilim trafik sıkışıklığına karşı karıncaları örnek gösteriyor---

Bilim trafik sıkışıklığına karşı karıncaları örnek gösteriyor

Bilim trafik sıkışıklığına karşı karıncaları örnek gösteriyor
27 Ekim 2019 - 13:22 borsaningundemi.com

Dünya metropollerinin en büyük sorunlarından biri şüphesiz ki çok vaktimizin harcandığı trafik sıkışıklığı. Bu soruna çözüm arayan bilim insanları, yollardaki trafik tıkanıklığını azaltmak için karıncaların toplu halde nasıl davrandıklarını inceledi

ABD'nin Arizona Üniversitesi ve Fransa'nın Toulouse Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, eLife dergisinde yayınlanan bir çalışmada, karıncaların çok büyük yoğunlukta bile trafiğin akşını sağlamak için durmadan nasıl hareket ettiklerini araştırdı.

Araştırma ekibi, 400 ila 25 bin 600 karıncanın olduğu kolonilerini bir besin kaynağı ile birbirine bağlayarak yollar oluşturdu. Karıncaların yollarına farklı değişiklikler yapılarak nasıl davrandıkları kaydedilip incelendi. Böylelikle, yolların genişliği ile karınca sayısı üzerinde değişiklikler yapılarak karıncaların nasıl hareket ettiği gözlemlendi.


Deneyde, sadece iki karıncanın aynı anda geçebildiği dar tünellere rağmen trafik sıkışıklığının çok nadiren yaşandığı tespit edildi. Karıncalar sabit akışı değiştirmeden, birbirlerine çarpmadan, senkronize bir şekilde ilerlemeye devam etmeyi başardı.

İnsanları karıncalardan farklı kılan ne?

Bilim insanlarına göre bu sorunun cevabı trafikteki artışa verdiğimi tepkimiz ve bireycilik hissimiz.

Mesela otomobillerle, yoldaki doluluk oranı yüzde 40'ı aştığında insanlar hızını kademeli olarak yavaşlatıyor ve belli bir aşamadan sonra duruyor. Böylelikle trafik sıkışıklığı başlıyor.

Karıncalarda ise tam tersi bir fenomen gözlemliyoruz. Trafik yoğunluğu arttıkça, akış aynı anda artırıyor. Yoldaki doluluk oranı yüzde 80’e ulaştığında ise karıncalar tempolarını senkronize ederek en optimal hızda yollarında devam ediyor.


Karıncalarda bireycilik hissi yok

Karıncaların trafik sıkışıklığı tuzağına düşmemek için rasyonel bir şekilde hareket ettikleri görülüyor. Mesela sadece iki karıncanın geçebileceği bir tünelde, 3'ncü karınca araya girip geçmeye çalışmıyor. Böylelikle diğer iki karınca rahatça durmadan aynı hızda yoluna devam ediyor, hiçbir aksaklık meydana gelmiyor.

Araştırma metninde, "Karıncalar ortak bir hedefi paylaşıyor: koloninin hayatta kalması. Bu sebeple, yiyeceklerin gelişini optimize etmek için iş birliği içinde hareket ediyorlar. Ancak insanlar, birey olarak kişisel hedefleri takip ediyor, böylelikle trafik sorunu meydana geliyor" ifadesi yer aldı.

Bu yüzden insanların asıl sorunu, grubun çıkarını gözardı edip, bireysel seçimler yapıp, herkesi zarara sokacak şekilde hareket etmesi. Mesela karşı yolda olan bir kazayı izlemek için yavaşlamak çoğu zaman gereksiz trafik sıkışıklığına sebep oluyor.

Bu nedenle trafiği rahatlatmak için yapılan yollar, kavşaklar, alt ve üst geçitlere rağmen davranışımızın değişmediği için bir süre sonra tekrar aynı sorunla karşılaşıyoruz. (Hüseyin Koyuncu / Euronews)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eeee27 Ekim 2019 18:12

    çakar ışıklı karıncaya ne diyor bilim... reis karınca 10 bin kişilik koruması ile  ana yoldan gidince diğer karıncalar ne yapıyor.. bilim bunlarıda çözmuş mu ..sorun zaten bilim dışı ziniyet

  • Zekice28 Ekim 2019 09:40

    :).............

  • bir yorum.27 Ekim 2019 17:47

    Ben size trafik sıkışıklığıyla ilgili bir çözüm sunayım. Özellikle bnek arabalarda salon tipi büyük arabalara izin verilmemesi lazım.Özellikle büyük şehirlerde smart tipi elektrikle çalışan arabaları teşvik etmek lazım.Bunların vergisini sıfırlayıp bu küçük arabalara özendirilmesi gerekiyor.Bu arabalar hem ekonomik hem de şehir içindeki trafiği oldukça rahatlatacak bir uygulama olabilir.