E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği 2023 yılının ilk yarısına ilişkin havacılık sektörünün görünümüne göre Ücretli Yolcu Kilometre (RPK) cinsinden ölçülen yolcu trafiği, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 40,5 artış göstererek koltuk kapasitesinin biraz üzerinde bir artış gösterdi ve sektör genelinde hava yolculuğuna yönelik güçlü talebin devam ettiğinin sinyalini verdi.
2024 yılında küresel havacılık sektörünün yolcu talebinde 2019 yılı tam seviyesine ulaşması bekleniyor. Sektör düzeyinde doluluk oranı ikinci çeyrekte yüzde 82,4 ile yaklaşık 2019'un ikinci çeyreğindeki seviyeyi yakaladı.Sektör genelinde doluluk oranlarındaki iyileşme, hem hava yolculuğuna olan talebin hem de havayolu şirketlerinin operasyonlarının daha karlı olduğunun olumlu bir göstergesi olarak görülüyor.
İç hatlarda Çin etkisi
Ana yurt içi pazarların sergilediği güçlü performanstan ve yolcu akışlarının bu yılın başından bu yana artmaya devam ettiği ve şu anda pandemi öncesi seviyeleri aştığı Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki güçlü toparlanmadan kaynaklı olarak küresel olarak yurt içi yolcu trafiği ikinci çeyrekte tam iyileşme göstererek 2019 yılının ikinci çeyreğindeki seviyelerin yüzde 4,5 üzerinde gerçekleşti
İkinci çeyrekte, Avrupa ile Kuzey Amerika ve Avrupa ile Orta Doğu arasındaki yolcu akışı, pandemi öncesi seviyelerini sırasıyla yüzde 5,9 ve yüzde 2,1 oranında aştı. Avrupa içindeki uluslararası trafik, 2019'un ikinci çeyreğine eşit olacak şekilde tamamen eski durumuna getirildi.
Toplam yolcu sayısı 2024'te eski seviyelerine dönecek
Toplam Premium yolcu sayısı 2019 seviyelerinin yüzde 8,1 altındayken, Ekonomi bu bazda yüzde 12,7 eksikle daha da geride kaldı. Orta Doğu ve Güney Amerika merkezli hava yolları dışında çoğu bölgede benzer bir gelişme yaşandı.IATA’ya göre İş seyahatlerinin pandemi öncesi modellere dönüp dönmeyeceği henüz belli olmasa da Premium trafiğinin güçlü bir şekilde toparlanması, sektör için memnuniyet verici bir gelişme. Toparlanma sırasında uluslararası bilet satışlarını geride bırakan yurt içi satışlar artan bilet fiyatlarına rağmen talebin dirençli kalmaya devam ettiğini gösteriyor.
Küresel havacılık endüstrisi için kısa vadeli görünüm büyük ölçüde değişmeden kalırken, toplam yolcu sayısının 2024'ün başında 2019 seviyelerine dönmesi ve 2040'a kadar iki katına çıkması bekleniyor.
Yolcu gelirlerinde yüzde 90 artış beklentisi
Genel olarak 2023 yılı için toplam havacılık gelirinin, yüzde 9,7 oranında hızlı bir büyüme göstererek, covid öncesi seviyenin yaklaşık yüzde 96'sına ulaşması bekleniyor. Bunun sonucunda yolcu gelirinin 2019 yılı seviyesinin yüzde 90'ı civarında olan 546 milyar ABD dolarına yükseleceği hesaplanıyor. Kargo gelirlerinin de 140 milyar ABD doları düzeyinde kalacağı tahmin ediliyor. Kargo gelirinin 2019'a göre hala yüzde 40 civarında daha yüksek olması ve toplam havayolu gelirinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturması bekleniyor. (Dünya)
Milli Muharip Uçak KAAN için ortaklık yolda!
THY'nin 600 uçaklık siparişi beklemede!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:39)