E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBilançolar fiyatlamalar üzerindeki ağırlığını koruyor---

Bilançolar fiyatlamalar üzerindeki ağırlığını koruyor

Bilançolar fiyatlamalar üzerindeki ağırlığını koruyor
30 Nisan 2020 - 09:35 borsaningundemi.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından olası kar satışı isteklerinin önemli olduğu belirtiliyor.

FOMC toplantısı öncesinde gün boyunca küresel piyasalarda hakim olan iyimserlik ve artan risk iştahı Gilead cephesinden gelen Kovid-19 ilaç sürecine dair açıklamalar ve Dr. Fauci’nin söz konusu gelişmeleri pozitif olarak yorumlaması ile birlikte ABD endekslerinde %2’yi aşan primlenmelerin yaşanmasına neden oldu. Amerikan doları 29 Nisan işlemlerinde genel olarak zayıf bir seyir içerisinde olurken, kontrat vadelerindeki değişimin etkisinden kurtulan petrolde fiyatlamalar yukarı yönlü seyretti.

Fed’in Ocak ayından bu yana ilk kez takvim dahilinde gerçekleştirdiği FOMC toplantısında açık şekilde sözle yönlendirme ve herhangi bir politika değişikliği sinyali gerçekleşmedi. Öte yandan Başkan Powell’ın düzenlediği basın toplantısında Fed’in yapabileceklerinin henüz sınırına gelinmediğine dair birçok kez yaptığı vurgu ve Kongre’ye mali destek açısından çağrıda bulunması yatırımcılarda zaten bulunan iyimserliğin artmasına zemin hazırladı.

Yeni gün ve Nisan ayının son işlemlerinde Asya’da spot işlemler ve vadeli ABD endekslerinde yükseliş eğilimleri devam ediyor. Hong Kong ve Güney Kore piyasalarının kapalı olduğu günde MSCI Dünya Endeksi’ndeki Nisan ayı performansı %10’luk yükselişle 2009 dönemindeki eğilime benzer şekilde
gerçekleşirken, nispeten zayıflayan Amerikan doları ECB toplantısı öncesinde başta euro olmak üzere çapraz paritelerin soluklanmasına imkan tanıyor. 

ABD’de devam eden bilanço sezonu ve hafta içerisinde takip edileceğini daha önceden belirttiğimiz önemli şirket haberlerinin etkileri fiyatlamalar üzerindeki ağırlığını koruyor. Dün Google etkisinin yatırımcı davranışlarını yönlendirdiği günün ardından bugün de Microsoft ve Facebook’a ait rakamlar başta teknoloji hisseleri olmak üzere risk iştahındaki artışı destekliyor. Çin’de açıklanan PMI
verileri ivme kaybına işaret ederken, yatırımcı cephesinde bardağın dolu tarafını
görme isteği devam ediyor.

Son düzenlemelerin ardından eskisi kadar önemi kalmayan Londra swap piyasasında gecelik ve haftalık vadede oluşan faiz düzeylerinin negatif bölgede kalması liranın emsallerine kıyasla değerlenme çabalarını sınırlayan önemli bir etken konumundaydı. Çarşamba günü özellikle öğleden sonra buradaki negatifliğin kısmen azalması ve akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Koca’dan gelen
“Kovid-19 salgınında pik dönemi içerisinde olunabileceği” şeklindeki açıklamalar USDTRY paritesini 6.95 bölgesine dek çekilmede destekledi. Fed sonrası oluşan fiyatlama ortamında DXY’nin 99.00 seviyesi aşağısında kalıcı olmasını beklemediğimizden USDTRY paritesinin de en iyimser senaryoda 6.88-7.00 aralığındaki sıkışık seyrini koruyacağını düşünüyoruz. BİST 100 endeksi ise ek negatif başlık söz konusu olmadıkça dışarıdaki fiyatlamaya paralel seyrini sürdürmek isteyecektir.

Bugün açıklanacak olan Enflasyon Raporu’nda TCMB’den gelecek açıklamalar kısa vadeli işlemlerde etkili olabilir.

Piyasalar

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.50 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.9 yükselişle 101595 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvilin faizinde kapanışı hafif yükselişle %11.84 olurken, 5 yıllık ülke CDS’inde son değer %2 düşüşle 583bp seviyesini işaret etti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları İsviçre varlıkları hariç değer kazanımları şeklinde gerçekleşti. ECB toplantısı öncesinde risk iştahındaki yüksek seyir korunurken; Euro Stoxx 50 %2.18, FTSE 100 %2.63, DAX %2.89 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %3.16 ile işlem gördü.

Amerika kıtası işlemlerinde yatırımcı cephesindeki iyimserliğin arttığı görülürken, söz konusu harekete gelişmekte olan ülke varlıklarının da katılım sağlaması takip edildi. Nasdaq endeksi günü %3.57 yükselişle tamamlarken, Bovespa %2.29, Merval ise %0.36 ile işlem gördü.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları iyimserliğin korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.05/ NKY 225 %2.90 işlem görürken, CNH-CNY spreadi 43 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 7.0571 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından 99200 bölgesi üzerindeki kapanışları ve olası kar satışı isteklerinin söz konusu bölgede karşılanması ihtimalini önemsiyoruz. Bu durumunda haftalık bazda 104000 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.95-6.88 bölgesi haftalık bazda destek, 7.04 ise direnç olarak izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan orta vadeli fiyatlamalarda lira aleyhine baskılanmanın devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS gelişmeleri gün içerisinde lira fiyatlamalarında etkili oluyor.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda. 1.0860 civarını önemli görüp 1.06 potansiyeli açısından kapanışları yakından izlerken, 1.0950-1.1020 bölgesi ise yukarı yönde orta vade açısından direnç olarak takip edilebilir. Şu an için ilk ara direnç 1.0860/80. ECB’den gün içerisinde gelecek açıklamalar euronun kısa vadeli eğilimi üzerinde etkili olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)