E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilanço döneminde borsaların 5 trendi---

Bilanço döneminde borsaların 5 trendi

Bilanço döneminde borsaların 5 trendi
30 Nisan 2021 - 13:20 borsaningundemi.com

2021 yılı ekonomik toparlanmadan fayda görmesi beklenen hisselerin yükselişiyle başladı. Ancak mart ayında rüzgar tersine döndü ve teknoloji hisselerinin yükselişi devam etti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020’de korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla alınan karantina önlemleriyle teknoloji hisselerinin yükselişi dikkat çekti. 2021 yılı ise korona virüs aşılarının yarattığı umutla birlikte ekonomik toparlanmadan fayda görmesi beklenen hisselerin yükselişiyle açıldı. Piyasalar ekonomik toparlanmaya o kadar odaklanmıştı ki, Wall Street analistleri artık teknoloji hisselerinden bahsetmiyordu.

Ancak Forbes’un haberine göre, mart ayında rüzgar tersine döndü ve korona virüs pandemisinde karantina uygulamalarıyla birlikte yükselen teknoloji hisselerinde toparlanma görüldü. 2021’in birinci çeyreği sona ererken, bilanço döneminde piyasalarda beş trend dikkat çekiyor. Bu beş trend ise hisselerde görülen rekor değerlemeleri açıklamak için önem taşıyor.

Sürprizlerle dolu bir bilanço dönemi

Wall Street analistleri tarihin en şaşırtıcı bilanço dönemlerinden birini hafife alıyor. ABD şirketlerinin bilanço açıklamaları, toplam gelirlerin bir önceki yıla kıyasla %55 yükseldiğini gösteriyor. Bu rakam ise analistlerin beklentilerinin neredeyse iki katı.

JPMorgan’ın hesaplamalarına göre S&P 500 şirketleri şimdiden korona virüs öncesine kıyasla daha fazla kazanç elde ediyor. Şimdiye kadar “yeniden açılma” hisselerinde yalnızca finans ve hammadde sektörleri hız kazandı. Bu nedenle, “evde kal” hisselerinin sonunun geldiğini ve toparlanmanın etkili olduğunu söylemek doğru olmaz.

Korona virüs ekonomisinden, toparlanma ekonomisine geçiş

Trend 1

Teknoloji hisseleri büyümeye devam ediyor. Ancak yatırımcılar büyümenin yakın zamanda durmasından, hatta gerilemesinden endişeli. Bunun iki nedeninden biri ise şirketlerin ilerleyişinin gelecekte bir yavaşlamaya işaret etmesi ve hayat normale döndüğünde bu yükselişin devam edemeyeceğinin düşünülmesi.

Örneğin borsagundem.com'un derlemesine göre, Netflix rekor seviyede yeni üye ve geçtiğimiz yıla kıyasla karında %300 artış bildirdi. Ancak bu haber üzerine şirketin hisseleri %10 düşüş gösterdi. Netflix artış eskisi kadar çok yen, üye çekemiyor. Ve şirket büyümenin, bir sonraki çeyrekte duraklama gösterbileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Trend 2 

Bankalar yükseliyor. Yükselen karlar açısından şimdi yeniden açılma sektöründe zirvede yer alıyorlar. Ancak bankaların karlarının büyük bir bölümünün, yeniden açılmayla bir ilgisi yok. Karlar bankaların gerçekleşmeyen batık krediler için koruma amacıyla ayırdıkları “rezervleri” kullanmaya başlamaları nedeniyle ortaya çıktı. Bankaların en büyük gelir kaynaklarından bir diğeri de yatırım bankacılığı ve yatırım işlemlerinden sağladıkları getiriler. Bu durum ise ekonomik toparlanmadan çok, korona virüsün bir sonucu. Bununla birlikte bankaların ana faaliyet alanı olan kredilerde durgunluk devam ediyor.

Trend 3

Korona virüs nedeniyle ortaya çıkan kıtlıklar da bilançolara yön veren temel unsurlardan oldu. Birçok diğer unsurla birlikte korona virüs hammadde arzını bozdu. Ve şimdi arz inşaatlardan gelen talep patlamasına yetişemiyor. Bunun sonucunda ise emtia fiyatları yükseliyor ve hammadde gibi bazı sektörler çöküşe geçiyor. Bu durumun ne kadar korona virüs ya da ekonomik toparlanmanın sonucu olduğu ise tartışma konusu.

Trend 4

Önde gelen yeniden açılma sektörlerinden olan havayolu seyahatleri zorluk içinde kalmaya devam ediyor. Havayolu seyahatlerine yönelik talepte yükseliş beklentilerine ve bazı havayolu şirketlerinin bir sonraki çeyrekte yükseliş öngörmelerine rağmen, şirketlerin karlılığı halen korona virüs öncesine kıyasla oldukça düşük. Örneğin United Airlines korona virüs öncesi karlılık seviyesine 2023 yılında ulaşmayı bekliyor.

Trend 5

Bir başka yeniden açılma sektörü olan ihtiyari tüketim kategorisi halen zorluk yaşıyor. Restoranlar ve oteller toparlanma gösteremiyor. Bununla birlikte sektörün en büyük kazananları, korona virüs sürecinde benimsenen hayat tarzına yönelik hizmet sunuyor. Bu alandaki örnekler ise e-ticaret şirketleri ve yemek sipariş platformları. Örneğin Chipotle’nin bilançosundaki yükselişin nedeni, online siparişler. Şirketin satışlarının yarısı siparişlerden sağlanıyor. Peki giderek daha fazla restoran açıldığında neler olacak?

Borsalar bir dönüm noktasında. Korona virüs ve beraberinde getirdiği değişimler insanların hayatlarını ve ekonomiyi etkiliyor. Yeniden açılma hisseleri ise bir miktar aşırı yükseliş gösteriyor.

Wall Street yatırımcıları vergi artışlarını umursamıyor

 

Borsalar düşerken enerji hisseleri güvenli mi?

 

Tahviller yeniden altında baskı oluşturuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)