E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası’nın politika faizinin eylülden bu yana 500 baz puan indirmesi ve ticari kredilerde ivme kaybına dikkat çekmesi sonrası bankaların ticari kredi faizleri en çok tartışılan konuların başında geldi.
Şebnem Turhan'ın Dünya'daki haberine göre, bankalar özellikle geçen yılın son ayı ve yeni yılın ilk haftalarında ticari kredi faizlerinde hızlı bir yükselişe gitti ve rotatif kredilerde yüzde 46 seviyeleri bile görülür oldu. Çoğunlukla 26-33 seviyesinde rotatif kredi faizi uygulayan bankalarda geçen haftanın son günlerinde başlayan ve bu hafta ile birlikte hızlanan yeni bir trend var ki o da ticari kredi faizlerinde düşüş yaşanması. Bankacılık kaynakları ticari kredi faizlerinde en az 200-300 baz puanlık indirimler olduğunu belirterek faizlerin yüzde 20-24 seviyesine çekildiğine dikkat çekti. Kaynaklar bunun temel makroekonomik hikayenin değişiminden değil geçen yılın son ayında bankaların bilanço iyileştirme operasyonlarının sona ermesinden kaynaklandığına işaret etti.
Bankacılık kaynakların aralık ayının sonuna doğru kredi ve mevduat faizleri birden yükseldiğinde Merkez Bankası’nın fonlamasının 500 milyar TL civarında olduğunu ve şu anda 370 milyar liralar seviyesine çekildiğini belirtti. Kaynakların verdiği bilgiye göre yine yukarı yönlü bir seyir olsa da 350 milyar lira civarında dengelenmesi bekleniyor. Bu durum yine de TL likiditesinde tam bir rahatlama olmadığı anlamına geliyor.
Bilanço dönemi ihtiyacı kalmadı
Şu an gerileyen ticari kredi faizlerine bilgi veren bankacılık kaynakları yılsonundaki mantıksız mevduat ve kredi faizlerinin bilanço döneminin sona ermesiyle normalleşmesi gibi bakılması gerektiğine işaret ederken yoksa makro göstergelerde bir değişim olmadığını söyledi. Kaynaklar, enflasyonda yüzde 50-55’li seviyelerin görülmesinin öngörüldüğünü dile getirirken ticari kredilerde son günlerde hafif de olsa hareketlenme olduğunu vurguladı. Ancak bireysel kredi faizlerinde çok yüksek seviyelerin devam ettiğini ve talebin de artmasının beklenmediğini belirtti kaynaklar.
Bir diğer bankacılık kaynağı da bankaların yılsonu bilanço dönemi ihtiyaçları nedeniyle kredi ve mevduat faizlerinin çok arttığını şimdi de faizlerin gevşediğini vurguladı. Kaynaklar sıkılaştırmanın ise devam ettiğini ve TL likiditenin az olduğunu belirtirken o nedenle pahalı olmasının da mantıklı olduğunu dile getirdi. Bankacılık kaynakları rotatif ve spot kredilerde faiz oranları gerilerken 6 ay ve üzerinde yine faiz oranlarının yüksekliğini koruduğunu kaydetti.
Tüketici kredi faizi arttı
Merkez Bankası verilerine göre 7 Ocak haftasında bankaların TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı bir önceki haftaya göre 140 baz puan artışla yüzde 25,77 oldu. TL bazlı konut kredi faizleri 110 baz puan artışla yüzde 18,58, taşıt kredi faizleri 333 baz puan artışla yüzde 29,57 ve ihtiyaç kredi faizleri 214 baz puan artışla yüzde 31,69 olarak gerçekleşti. Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 37 baz puan azalışla yüzde 4,75’e inerken Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 87 baz puan artışla %4,50’ye çıktı. Bu arada sankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 07 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 159 baz puan azalışla yüzde 17,88 olurken dolar mevduat faizi 17 baz puan azalışla yüzde 0,63 ve Euro mevduat faizi 4 baz puan azalışla yüzde 0,25’e indi.
Enflasyon beklentisi yüzde 40 civarında
Reuters’in anketine göre piyasada Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) 2022'nin ilk yarısında yüzde 40 civarında seyretmesi, yılsonunda ise yüzde 27 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Reuters'ın toplam 43 katılımcı ile 10-14 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği anketteki medyan tahmine göre enflasyonun yılın ilk çeyreğini yüzde 40 seviyesinde kapaması beklenirken, ikinci çeyrekte bu seviye yüzde 39'a düşüyor. Ancak piyasada bazı analistlerin yaptıkları hesaplar enflasyonun ilk çeyrekte yüzde 50-55’ler seviyesine kadar çıkacağını da gösteriyor. Reuters’in son anketi daha önceki anketteki birinci çeyrek tahmini olan yüzde 17 ve ikinci çeyrek tahmini olan yüzde 15,5'in oldukça üstünde bulunuyor. TÜFE'nin yılsonuna kadar ise yüzde 26.8 seviyesine inmesi beklenirken tahminler yüzde 17 ve yüzde 46 arasında geniş bir bantta yer alıyor. Anketteki medyan tahmine göre enflasyonun 2023 sonunda bile ancak yüzde 15.3 seviyesine inmesine beklenirken bu rakam yetkililerin 2023 ortasında tek haneli enflasyona ulaşılacağı öngörülerinin çok üstünde bulunuyor.
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı
Bankacılık sisteminde krediler ve mevduat arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:42)