E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, Ukrayna savaşından dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.
ABD'nin Rusya ekonomisinin atardamarlarından birini hedef aldığını belirten Biden, "Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruz. Rus petrolü artık ABD limanlarında kabul edilmeyecek" dedi.
Biden, bu adıma ABD Kongresi ve halkından çok büyük destek olduğuna işaret ederek, "Biz bu adımı atarken Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bizimle aynı pozisyonda olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa'nın tamamından daha çok petrolü kendi ülkesinde üretiyor." diye konuştu.
Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Biz Putin'in savaşını hiçbir şekilde desteklemeyeceğiz. Elbette saldırılara karşı adımlar attık. Odağımızı her zaman bu bölgede tuttuk. Avrupa'daki müttefik ve ortaklarımız belki bu noktada bize katılamayabilir. Avrupalı ülkeler bu kaynağa daha bağımlı. Biz aksine net ihracatçı pozisyonundayız. Onlar bu adımı atamasa bile bizim Rusya enerjisinin üstünde çalışmalarımız devam edecek. Bugün biz amacımız doğrultusunda birlikte olmayı sürdüreceğiz. Putin'in savaş makinası olmasının önüne her şekilde geçmeye çalışacağız.
Özgürlüğü korumanın bir bedeli olacaktır, bu bedeli Amerika da hissedecektir. Demokratlar olarak bunu yapmanın zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Sayın Zelenskiy ile pek çok görüşmeler gerçekleştirdik. Ukrayna ve Ukrayna halkını desteklemeyi sürdüreceğiz. Toplamda 1 milyar dolara yaklaşan yardımlarımız her gün koordineli olarak çıkış yapmakta. Silahlar tarafında Almanya ve Finlandiya ile görüşmelerimiz devam ediyor.
Ukrayna halkının civar ülkelere kaçmasını yakinen takip ediyoruz. Gerekli olduğu noktalarda tıbbi desteğimizi sürdürüyoruz. Blinken de Polonya ve Ukrayna'ya ziyaretler gerçekleştirdi. Avrupalı mevkidaş ve dostlarımızla durumu değerlendiriyoruz. Savaştan kaçanların güvenli noktalara ulaşabilmesi için çabalarımızı sürdürüyoruz.
"YAPTIRIMLARIMIZ RUSYA EKONIMİSİNE EMSALSİZ SONUÇLAR DOĞURACAK"
Şu çok net; biz Amerika olarak sorumluluğu paylaşacağız. Mültecileri desteklemeyi sürdüreceğiz. Dün de Fransa, Almanya, İngiltereli mevkidaşları ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdik. Bu saldırıya karşı neler yapılabildiğini an be an konuşuyoruz. Tarihte emsali görülmemiş ekonomik yaptırımlar gerçekleştirdik. Bunun da emsali görülmemiş sonuçları olacaktır Rusya ekonomisinde. Ruble yüzde 50'den fazla değer kaybetti. 1 Ruble artık 1 ABD centi kadar neredeyse.
Rusya'ya aynı zamanda uluslararası finansal sistemden kesip atmak da onların hareket kabiliyetini kısıtlamıştır. Diğer önemli ürünlerde de yaptırımlarımız devam ediyor. Bunun etkilerini yıllarca göreceğiz. Kimi şirketler Amerikan Express, MasterCard Rusya'da hizmetlerini askıya aldı. Nike, Apple gibi markalar da operasyonlarını askıya almakta. Özel sektörde de Putin'in kararının nelere mal olduğunu görmeye başladık.
Çok net bir şekilde Rus oligarklarının da peşindeyiz. Onların lüks yatları, evleri takibimizde, bunun bedelleri ödenecek. Bahsettiğimiz yatlar gerçekten yüz milyonlarca dolar değerindeki yatlar. Putin'in savaşı aileleri de etkilemekte. Ukrayna sınırına dayandıkları andan itibaren 75 cent kadardı yakıt fiyatı. Bunun yaptırımların ne tip sonuçlara bizi götüreceğini takip edeceğiz. Ortak petrol rezervlerimizin 60 milyon kadarını değerlendiriyoruz.
Güvenilir tedarik kaynakları aramaktayız. Amerika halkını ve işletmelerini korumak için çalışmalarımız devam ediyor. Petrolden, gazdan iş dünyasına kadar her şeyin takibindeyiz. Aldığımız kararların fiyatları artıracağının farkındayız; ama aşırı fiyat artışı söz konusu olursa bununla ilgili kararlar almaya hazırız. Petrol ve ilgili ürünlerden edinilecek kâr bu savaşı beslememeli.
"RUSYA'DAKİ ENERJİ ŞİRKETLERİ ÜLKEDEN ÇIKIŞ YAPTILAR BİLE"
Gaz ve petrol sektöründeki şirketleri yine Rusya'dan çıkış yaparak kendilerine alternatif aramaya başladılar bile. Şu konuda net olmak istiyorum; benim yönetimim ya da politikaların yerel enerji üretimlerini geride tutmadığını söylemek isterim. Pandemi döneminde bile Amerika üretimini önceki yönetimden çok daha iyi bir şekilde gerçekleştirdi. Önümüzdeki sene petrolde rekor bekliyoruz.
Yüzde 90'ı içeride kalan yüzde 10 ise yine bizim tarafımızda gerçekleştirilmekte. Geçen seneyle karşılaştırdığımız zaman rakamların iyi olduğunu, açılan kuyuların çok iyi olduğunu görebilirsiniz. Biz gerçeklere ve rakamlara bakarak karar aldık. Bizim enerji bağımsızlığında uzun vadeli düşünmeye başlamamız lazım.
Bütün bu yaşananlar temiz enerji dönüşümü konusunda bizi motive etmeli. Bu görüşü Avrupalı dostlarımızla paylaşıyoruz. Yeşil ve bağımsız adımlarımızı derhal atmaya başlamalıyız. Temiz enerjiye yapılan yatırımlar hiçbir şekilde sıkıntı yaratmayacaktır. Her alanda yapılması gerekeni takip ediyoruz. Petrol ve yakıt fiyatlarının geleceği konusunda Amerikan halkının endişelenmemesini istiyoruz.
"UKRAYNA, PUTIN'İN ZAFER ALANI OLMAYACAK"
Temiz enerji teknolojilerinde atılan adımlar Amerika'yı 1 numara yapacaktır. Son haftalarda yaşananlar, Ukrayna halkının cesareti hepimizi cesaretlendirdi. Onların özgürce yaşama savaşı hepimize ilham kaynağı oldu. Rus halkı için de aynı şey geçerli. Dünya çapında ateşkes çağrıları yapıldı. Böylelikle insani koridorlar açılsın, diplomasiye yol verilsin. Putin bedeli ve sonucu ne olursa olsun kararlarını uygulamaya devam etti. Okullar, pastaneler, hastaneler saldırı altında kaldı. Bir yandan baktığımızda 2 milyon kadar Ukraynalı mülteci duruma geçti. İnanılmaz bedeller ödenecek ancak şu net, Ukrayna hiçbir zaman Putin'in zafer yeri haline gelmeyecektir.
Putin bugün barış ve istikrarı bozmuş olsa da yarın bütün dünya Amerikan halkıyla olduğu gibi iyi şartlarda, refahta yaşamını sürdürecektir. Ukrayna halkına baktığımızda mesajı çok net; Putin'e istediklerini asla vermeyecek. Hayatlarını, topraklarını, demokrasilerini korumaya devam edecek. Biz de desteğimizi sürdüreceğiz ki bu şiddet son bulsun.
Artık dünyanın her bir köşesinden özgürlük mesajları veriliyor. Bu mesajlar Putin'i zayıflatırken dünya halkını güçlendiriyor. Tanrı Ukrayna halkını korusun. Teşekkür ediyorum."
İNGİLTERE DE YASAK GETİRDİ
İngiltere, 2022 yılı sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünleri ithalatını aşamalı olarak kaldıracağını ve bunun piyasaya ve işletmelere talebin yüzde 8'ini oluşturan ithalata alternatif bulmak için fazlasıyla zaman vereceğini söyledi.
İş ve Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng, "Hükümet, alternatif tedarik bulmada yıl sonuna kadarki dönemden yararlanmalarını desteklemek için yeni bir Petrol Görev Gücü aracılığıyla şirketlerle birlikte çalışacak." dedi.
ABD VE İNGİLTERE'DE RUS ENERJİSİNİN PAYI NE?
ABD ve Birleşik Krallık'ın ambargo kararı Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 3'ünü etkileyecek.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ABD ve Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 10,5 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Bu miktarın 7,8 milyon varilini ham petrol oluşturuyor.
Geçen yıl ham petrol ve petrol ürünleri ihracatından yaklaşık 180 milyar dolar gelir elde eden Rusya, toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 1,5'ini Birleşik Krallık'a, yüzde 1,3'ünü ise ABD'ye yapıyor.
Böylece, ABD ve Birleşik Krallık'ın açıkladığı ambargo kararı, Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 2,8'ini kapsayacak.
Bu nedenle ambargo kararının petrol fiyatlarındaki etkisinin sınırlı kalabileceği öngörülüyor. Avrupa'nın da petrol ambargosu uygulaması durumunda petrol fiyatlarının tırmanacağı tahmin ediliyor.
Brent petrolün varil fiyatı Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan 8 Mart'a kadar 96,6 dolar seviyesinden yüzde 37,6 artışla yüzde 133 doları gördü.
Rusya toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyor.
ABD'NİN PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATININ YÜZDE 9'U RUSYA'DAN
ABD'nin toplam ham petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 9, Birleşik Krallık'ın ithalatında ise yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.
TankerTrackers.com verilerine göre, ABD'nin Rusya'dan en son sipariş ettiği petrol kargolarının değeri 600 milyon dolar seviyesindeydi.
ABD, Ukrayna saldırısının başladığı 24 Şubat'tan itibaren Rusya'dan petrol ithalatını sıfırladı.
ABD, Rus petrolüne ambargo ihtimalini gündeme getirmesinden bu yana hali hazırda yaptırım uyguladığı Venezuela ile uzun bir aradan sonra resmi temasları başlattı.
Öte yandan, Rus petrolüne yönelik yasağın, ABD'de galon başına 4 doların üzerine çıkan benzin fiyatlarını daha da yukarıya taşıyabileceği yönelik eleştiriler de dile getiriliyor.
Dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin Rus petrolünü ilk etapta farklı ülkelerden tedarik edebileceği, orta vadede ise üretimiyle ikame edebileceği öngörülüyor.
İngiltere, Rusya'dan petrol ithalatını durduracak
Petroldeki yükseliş Rusya’ya yaptırımlara direnme gücü veriyor
Putin'den vatandaşlarına destek paketi
Çin, Rus şirketlerden hisse almayı planlıyor
Rus varlıklarını dipten almak ne kadar doğru?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dünyanın Başçavuşu yasakladım...dedi bitdi..o VAKİT amerika almasın.
ulan faşist amerika kendin ırak,afganistan,vietnam, yavrun israil yahudisi yıllarca müslÜmanları katlederken hiç yaptırım yoktu.. ne oldu DA BU KADAR VİCDANLI OLDUN BİrDEN ..zaten ukrayna rusya nın yavrusu işi karıştıran AMERİKA,DIR AMACI RUSYA NIN İTHALATINI KISMAK KAHROLSUN AMERİKA ..RAHMETLİ DENİZ GEZMİŞ VE ARKADAŞLARI BOS YERE FEDA OLMADILAR
Sen yasakladın ama biz uymayacağız! Senin yasakların uymamak içindir.
Herif kendi ülkesine diyor zaten bize değil
Rusya'nın arkasında çin var çin arkası ABD aynı değişen birşey olmaz hep aynı taktik tarih tekerrür ediyor hep aynı gelişen ülke gelişmekte olan ülkeleri tes ediyor yada gelişmesini engelliyor yavaşlatıyor dünya medyası ne oldu Corona virüsü yine sürerler piyasaya zamanı geldiğinde bu sefer biz asi olanlara bir virüs çıkarırlar hadiii Allah inanlarla olsun inşallah
Bir ülkenin parası itibarını. 5 yıllık CDS'nin yüksekliği itibarsızlığını gösterir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:50)