E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBeyaz et sektörü daralıyor---

Beyaz et sektörü daralıyor

Beyaz et sektörü daralıyor
30 Ocak 2014 - 07:52 borsaningundemi.com

Beyaz ette hormon iddiaları piliç üreticisi şirketleri zora sokuyor

Keskinoğlu Tavukçuluk’un Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, bir basın toplantısı düzenledi. Gündemindeki konu; “GDO’lu yem yiyen, anti biyotikli, hormonlu tavuk” iddialarıydı. Bu iddiaların 11 milyar liralık büyüklüğe sahip, on binlerce kişinin çalıştığı, geçindiği sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Bu konuda önemli faaliyetler olduğunu, şirket olarak da inisiyatif aldıklarını belirten Keskinoğlu, “Sektör, her yıl çift hane büyürken, gerçeği yansıtmayan iddialar nedeniyle geçen yıl tüketimde yüzde 3 düşüş oldu. Son aylarda daha fazlaydı. Büyük kentlerde A ve B grubu tüketici beyaz et tüketmiyor artık. Bazı doktorların tavsiye ettiklerini görüyoruz. Türk Pediatri Kurumu doktorlarına üretim aşamalarını Akhisar’daki tesislerimizde detaylarıyla paylaştık. Doktorlar, kümesleri inceleyip, ürünlerin hangi aşamalardan geçtiğini gördü. ‘Tavukların hayvan hakları kriterlerine uyularak kesildiğini ve en ideal şartlarda tüketiciye ulaştırıldığını görme fırsatı bulduklarını’ söylediler. İddia sahipleri söylentilerle hareket ediyor. Kanıt gösterin diyoruz, gösteremiyorlar. Bu konuşmaların çok büyük olumsuz etkisi var. Tavuğa hormon, yem olarak verilemez. Enjekte etmek lazım. Günde iki kez enjekte etmek için benim ilave binlerce kişi çalıştırmam lazım. Fiilen olanaksızdır” dedi.

Üretim alanından, kümeslerden canlı yayın yaptıklarını, internet sitesi kurarak (sağliklibilgi.org) tüketiciye anlatmaya çalıştıklarını belirten Keksin Keskinoğlu, “Sektörü bilen 11 hoca üretimi anlatıyor.Tavukların 40-50 günde kesilebilir ölçülere gelmesi, etlik tavuğun cinsinin özelliğidir. Biz mısır kullanıyoruz, ancak yerli mısır alıyoruz. Bölgemizdeki üretimin neredeyse tamamını aldık. Yerli mısır GDO’lu değil. Türkiye üretimi sektörün ihtiyacını karşılıyor. Türkiye mısır ithal eden bir ülke olmaktan çıktı. Yüzde 100 GDO’suzdur. Türkiye’de GDO’lu mısır ve soya üretmek tamamen yasaktır” diye konuştu.

“Davalar açtık açıyoruz”

Hormon ve antibiyotik iddialarını yargıya taşıdıklarını belirten Keskinoğlu, “Akıllardaki soru işaretlerini gidermek için kendi tesislerimizde internet üzerinden canlı yayına başladık. 100 bin dolar yatırımla Internet TV açtık. Etlik piliçlerin ‘broiler’ isimli kümeslerde serbest dolaştırılarak yetiştiriyoruz. Bu hayvanların hepsi çok rahat bir şekilde eşinme, tüneme ve dolaşma alanlarına sahipler. AB standartlarıdır, 1 metrekare alana 14 broiler tavuk düşüyor. Sektördeki tesisler Avrupa tesislerinden üstün. Bilgi kirliliği nedeniyle piliç etinden uzaklaşma başladı. Herkesin kafasında ‘piliç çok hızlı büyüyor’, ‘antibiyotik ve hormon kullanılıyor’, ‘GDO’lu hammadde kullanılıyor’ gibi soru işaretleri var. Söylentilerle ilgili hukuki işlemler başlatıldı. Halkı yanlış yönlendirmeyle ilgili bütün davalar sırayla açılmaya başlandı.İnşallah en kısa zamanda bir sonuç alınır. Sektörde bu konunun üzerine gidiyoruz” dedi. Keskinoğlu, Tarım Bakanlığı’nın da tavuk eti ile ilgili iddiaların yarattığı kuşkuyu gidermek için kamu spotu hazırlamakta olduğunu söyledi.

“75 ülkeye ihracatımız var”

Geçen yıl 80 milyon liralık yatırım yaptıklarını, pişmiş ürün grubunun çok iyi gittiğini, sosiste en büyük üretici olduklarını anlatan Keskinoğlu, violde pazar paylarının yüzde 50’ye ulaştığını belirtti. Ravika markasıyla zeytinyağı üretimlerinin arttığını belirten Keskinoğlu, bu yıl 3 yeni Tavvuk restoranı açacaklarını belirtti. Keskinoğlu, “Bosna ve Dubai’de restoran açarak dışa açılıyoruz” dedi. 75 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Keskinoğlu, “Rusya

% 28 vergi uyguladığı için o pazara giremiyoruz, ama Ortadoğu, Suudi Arabistan önemli pazarlar. Afrika pazarımız çok iyi gelişiyor” dedi.

Brezilyalılar tesis bakıyor

Keskinoğlu, beyaz et dışında yumurta üretimi de yapıyor. Ayrıca 500 araçlık bir lojistik firması var. Grup olarak 2013’ü 1 milyar lira ciro ile kapatarak önemli bir eşiği aştı. Yumurta üretiminde Türkiye’de ilk sırada, beyaz ette ikinci sırada. Üretiminin %20’sini ihraç ediyor. AB’ye de ihracat konusu gündemlerinde. Keskinoğlu, “2009’da AB’ye ihracata başlamıştık. 3 ayda marka haline gelmeye başlayınca politik nedenler bahane edilerek kesildi. Yine heyetler geldi. AB bizden piliç alacaktır” dedi.

Keskinoğlu, kur yükselişinin şirket değerlerini düşürdüğünü, Ortadoğu pazarına konumlanmak isteyen Brezilyalı üreticilerin Türkiye’de satın almak için tesisleri gezdiğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oğuz KIYAK04 Şubat 2014 14:23

    Hormonlar, klasik anlamda, endokrin organlar diye bilinen hipofiz, böbrek üstü bezleri, tiroit, paratiroit, gonatlar gibi kanalsız iç salgı bezlerinde sentez edilen ve kanla taşınarak gittikleri belli hedef doku hücrelerinde etki gösteren organik bileşiklerdir. Hormonların parenteral yani enjeksiyon gibi sindirim yolu dışı bir yoldan verilmesi zorunluluğu vardır; çünkü, protein yapısındaki hormonların ağız yoluyla alınması halinde, sindirim kanalında parçalanmakta ve işlevselliğini yitirmektedir. Tavuklara enjeksiyon uygulması ile bunu yapmak hem mantıksızdır. Yetiştiricilikte kullanılan tavuklar üstün ırkların ıslahı ile oluşturulmuş hibritlerdir. Herhangi bir hormon uygulması yapılmasına zaten gerek duyulmamaktadır.

  • VAHDET30 Ocak 2014 13:23

    KANSER YAPTIGINA INANIYORUM 2 YILDIRDA TUKETMIYORUMMMM

  • Koy tavugu30 Ocak 2014 10:48

    Herkes tutturmus koy tavugu, aldim gecen gun butun les gibi koktu , eti de nasil kart , saatlerce pisirmek lazim. Eskidenmis o.

  • MUSTAFA30 Ocak 2014 10:32

    BEN GÖRDÜM KROM TOZUNU YEME KARIŞTIRIP TAVUKLARA YEDİR İYORLAR TAVUĞU SERSEM YAPIYOR TAVUK HİÇ UYUMUYOR SÜREKLİ YEMEDE

  • sinirli30 Ocak 2014 09:15

    Tamam iyi güzelde tavuklarda ne koku var ne lezzet,köy tavuğunu kesinlikle tutmuyor.Sanırım üç kağıtçı firmalarda var sektörü yaralayan.Keşke sadece buğday ve mısırla beslense ve fiyatları pahalı olsa