E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, beyaz eşya üretimi yılın ilk 3 ayında geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 3 daraldı. Aynı dönemde sektörün iç satış hacmindeki daralma yüzde 9 oldu.
2022 Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına göre ise iç satış hacmi yüzde 7 daralarak 830 bin adede düşerken; aynı dönemde üretim sabit kaldı. İhracat ise yüzde 11 arttı.
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Küresel çapta etkili olan enflasyon, yanı başımızda önemli ham madde tedarikçisi konumundaki ülkelerin dahil olduğu savaş gibi gelişmeler, başta yassı çelik olmak üzere ham madde fiyatlarının daha da yükselmesine neden olarak, ihracatta rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor” dedi.
Ticaret Bakanlığı’nın AB ve Güney Kore menşeli bazı sıcak sac ürünleri için başlattığı soruşturma kapsamında anti damping önlemlerinin gündeme gelmesinin de sektör için risk teşkil ettiğini belirten Dinçer, “Yassı çelik ithalatında anti damping önlemleri uygulanmasının ilgili girdiler kaynaklı üretim maliyetlerimizi yüzde 16 oranında artıracağı, sektörümüzün 750 milyon dolarlık bir ihracat kaybına uğrayacağı hesaplanmaktadır” dedi.
TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri ise, olası önlemlerin, sadece beyaz eşya sektörü için değil tüm imalat sektörleri için de kaygı verici olduğuna dikkat çekti.
“Beyaz eşyada üretim maliyetinin sıcak sac fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak yüzde 16'ya varan oranlarda artacağı hesaplanıyor” diyen Kuseyri, şöyle devam etti:
“Bağımsız bir araştırmadaki hesaplamalar baz alındığında, girdi maliyetlerindeki yüzde 16'lık bir artış, beyaz eşya sektöründe yaklaşık 750 milyon dolarlık ihracat kaybına neden olabilir. Konu ürünü girdi olarak üretimde kullanan diğer imalat sektörlerinin tamamı düşünüldüğünde, ihracattaki toplam kayıpların 4,2-4,9 milyar doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor.”
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise, geçen yıl yapılan yassı sac ithalatının yaklaşık 2 milyon tonluk (yüzde 36) kısmının Rusya’dan, 1.2 milyon tonluk kısmının ise (yüzde 22’si) Ukrayna’da yapıldığının bilgisini verdi.
“Bölgedeki gerginlik nedeniyle halihazırda Ukrayna’da en az 1.2 milyon ton tedarik edilemiyor. Rusya’dan ise ithalat ciddi oranda azaldı” diyen Özkadı, “Ani olarak oluşan arz talep dengesizliği sonrası ülkemizde fiyatlar çok sert yükseliş gösterdi, termin süreleri de 4 aya çıktı” diye konuştu.
İç pazardaki daralmaya dikkat çeken Özkadı, “İhracattaki artışın da bu hızda sürmesi için en kritik konuların başında ana girdimiz olan yassı çelikteki durum öne çıkıyor” dedi.
Tedarikte yaşanan sorunların iç piyasada fiyatları artırdığına, sorunun devam etmesi halinde istihdamda olumsuz etkilerinin izlenebileceğine, üretim kayıplarının da yurt içinde fiyatları yeniden artırıcı etki yapması riski bulunduğuna vurgu yaptı.
Özkadı, “2019’da 40 milyona kadar çıkardığımız üretim adetleri 2020 ve 2021’de 35 milyonlara indi. Küresel beyaz eşya üretiminde 2. sıradayız ancak üretimdeki kayıplarımız sonrası Polonya ve Brezilya küresel üretimdeki paylarını artırdı. Rekabetçiliğimizi korumamız için ana girdilerde yaşadığımız sorunlar ve maliyetlerdeki artış sorunlarının çözümü önemli” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin ham çelik üretimi Mart'ta düştü
Küresel çelik talebinde artış bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Teneke teşkilatı
Beğenmeyen hemen başlıyor şu kadar ihracat kaybı olur ötekisi şu kadar istihdam kaybı olur ne yapalım la olursa olur vatandaşa neler oluyor biliyon mu? Bugün orta kalite kayısı kurusu aldım sahurda makarna pilav komposto olsun diye kilosu 160 lira orta kalitenin al sana yaşama kosulu afedersiinde...
günaydın. İhracat rakamlarına kardeşi devletler vergi plotikalarını kullanacak, iç üretimi destekleyecektir sen 1 tl ye üret, gümrükte 9 tl vergi koydumu malına ihracat arttırcam diye çok beklersin :D malum bazı ürünlerin kıtlığıda oluyor, üretim durmasıda oluyor . olacakta. sen kendi yağında kavrulup üretmelisin. acilen TL hak ettiği değere gelmesli 85 milyon petrol satın aldığımız ülkeye çalışıyoruz. saçma sapan tl sistemi kurdular ihracat artsın diye millete zamalr geldi. yahu mal sattığın ulke ithalat vergisi koydumu senin sistem rekabet zaten çökecek :D zırva programdan kurtulamadık gitti.
Derisi kalın olunca kendisi ile konuşmaya başladı yine sersem zavallı! Osman Kavala müebbet alınca kudurmuş it oğlu itler Güya Reis i yargılayacaklar' Sıkıyor mu batı bacak dörtgöz öyle cingir cingir sesinle tehdit etme bu milleti! Bak 15 temmuz da hoş görülü davrandık! O sidikli teröristlerin ile sabah akşam bu millete ve başkanına kin kusan p..çleirn hesabını görürüz bu sefer! Sen eğlenmene bak cahil angus.
Mucise gelmiş seninki hadi iyisin he :)))
Saçmalamışsın reis güya egonomiden anlıyon :))))
Bak koçum cahilsin bilmiyorsun! Güya bir şeyden anlıyormuş gibi konuşma! Devlet gerekli kanunları hazırlayıp üretim için teşvik eder. Ama en basit ve ucuz yolu seçen özel sektörümüz de ileri görüşlülük sıfır! Boynuzlu holdinge madem en çok gereken ürün bunun alt sanayiisinde çalışan binlerce firma var! Neden bunu teşvik etmedi! Ya da kendisi üretim yapmadı? 40 yılı aşkın bir süre buzdolabı çamaşır makinesi üretiyor! Buna benzer bir sürü örnek var! Dangalak bir şeyleri bilip te konuşsan neyse ama yok laf olsun diye sallıyacak ya! Hala elektrikli otomobili bile devlet yapmak zorunda kaldı! Mal neyin eleştirisini yapıyorsun?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:31)