E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 2010’da 499.4 milyar lira olan üretim 6 yılda yüzde 134 artarak 1.2 trilyon liraya ulaşırken satışlar ise 439 milyar liradan yüzde 138’lik tırmanış ile 1 trilyon 45 milyar liraya çıktı. En dikkat çeken yükseliş son yıllarda inşaattaki canlanmaya paralel hazır beton üretiminde görüldü. Son 6 yılda konut ve AVM yapımındaki sıçramaya paralel beton üretimi yüzde 66 artarak 107 milyon tondan 179 milyon tona ulaştı.
OTOMOBİL UÇAR GİDER
Üretimde en büyük yükselişlerden biri de ayakkabıda gerçekleşti. Gümrük vergilerinin etkisi ve ihracat ile ayakkabı üretimi de tam yüzde 74 artarak 66 milyon çift rakamını buldu. Başta Avrupa olmak üzere ihraç edilen otomobiller yurtiçinde üretimi kamçıladı ve Türkiye’de 2016 yılında 1 milyon 367 bin 725 adet otomobil üretildi. Bu rakam 6 yıl öncesine göre yüzde 54’lük bir büyümeye işaret ediyor. 2016’da ayrıca 723 bin 837 ton margarin ve benzeri yenilebilir katı yağ, 8 milyon 405 bin 132 adet ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi. Şeker üretiminin ise 6 yıl öncesine göre yüzde 1 düşerek 2.4 milyon tona inmesi dikkat çekti.
SATIŞLARIN % 15.5’İ GIDA
Girişimlerin 2016 yılında ürettikleri ürünlerden yapılan satış tutarının yüzde 15.5’ini gıda sanayii ürünleri oluşturdu. Bunu yüzde 11.3 ile ana metal sanayii ürünleri ve yüzde 9.3 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı takip etti. Son 6 yılda üretilen ürünlerin satışında payını en çok artıran otomobil, fabrikasyon metal ürünlerin imalatı ve makine ekipman imalatı oldu. Motorlu kara taşıtları imalatının payı yüzde 8.6’dan yüzde 9.3’e çıktı. Fabrikasyon ve metal ürünlerin imalatı yüzde 4.2’den yüzde 5.1’e tırmanırken makine ekipman imalatı yüzde 3.5’ten 4.4’e ulaştı.
ARA SANAYİ GRUPLARINA GÖRE ÜRÜNLERİN ORANSAL DAĞILIMI(2016)
Ara malları: %45.9
Dayanıksız tüketim malları: 26.4
Sermaye malları: 18.3
Dayanıklı tüketim malları: 5.1
Enerji: 4.3
EN FAZLA AYAKKABI ÜRETİMİ ARTTI
(TÜİK, Yıllık Sanayi Ürün (PRODCOM) İstatistikleri, 2016 Seçilmiş sanayi ürünlerinin üretimi, 2010 - 2016)
ARA MALI PAYI YÜZDE 45.9
İmalat sanayiinde 2016 yılında üretilen ürünler ana sanayi gruplarına göre sınıflandırıldığında; toplam satış değerinin yüzde 45.9’unu ara mallarının, yüzde 26.4’ünü dayanıksız tüketim mallarının oluşturduğu görüldü. Enerji ise % 4.3 ile toplam satış değerinde en az paya sahip oldu.
% 3.3’Ü YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ
TÜİK’in Yıllık Sanayi Ürün İstatistikleri 2016 rakamlarına göre imalat sanayiinde 2016 yılında üretilen ürünler teknoloji düzeylerine göre sınıflandırıldığında, yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerin toplam satış değerinin yüzde 3.3’ünü oluşturduğu görüldü. Düşük ve orta-düşük teknoloji gruplarının toplamı yüzde 71.5 olurken orta-yüksek teknoloji grubunun payı yüzde 25.2’de kaldı. (Habertürk / Rahim Ak)
ÜRETİMDEN SATIŞLAR 1 TRİLYON LİRA
(Toplam üretim ve satış değeri, 2010 - 2016)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çimentolar sürünuyor. Alip iki sene yatmak lazim akcansa nuh cok ucuz
ayakkabı ihracatı nasıl artar tanıdığım ne kadar ayakkabı imalatcısı varsa işlerini bırakmış ve batık haldeler bu ayakkabıları uzayda mı imal ettiniz ???
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:22)