E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kamu harcamalarında yılının ikinci çeyreğinde yüzde 10,7 artış beklenirken, tüketici kredilerinde azalma öngölürdü.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (BETAM) Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan "İkinci Çeyrekte de Yüksek Büyüme" başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Haziran 2022 notunu yayımladı.
Raporda, GSYH tahmininde kullanılan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenlere bakıldığında hizmet sektörüne olan talep ve elektrik tüketiminde yüzde 4 azalış gözlemlerken, yatırım beklentilerinin pozitif olduğu görüldü.
Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında imalat sanayi üretiminde yüzde 12,2, hizmet sektörü talebinde ise yüzde 8,2 artış olacağı hesaplandı.
Yüksek büyüme
Kesinleşen Nisan ve kısmen açıklanan Mayıs ayı GSYH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara göre 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla GSYH’nin yüzde 5,6 oranında büyümesi bekleniyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yapılan hesaplamalarla ise 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,9 büyüyeceği tahmin edildi.
IMF Türkiye ekonomisi için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7’ye düşürürken, Dünya Bankası ve OECD ise sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 3,7’ye yükseltti.
Tüketici kredileri azaldı
2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla ÖTV’de yüzde 10’u aşan bir artış, kredilerde ise yüzde 7 civarında bir azalış tahmin edildi.
Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında konut kredileri, tüketici kredileri ve kredi kartlarında dörtte biri aşan azalmalar hesaplandı. Sanayi üretiminde ise artışlar söz konusu.
Kamu harcamalarında yüksek artış
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2022 yılının ikinci çeyreğinde kamu yatırım harcamalarında yüzde 10,7 artış öngörüldü.
Yıllık bazda kamunun yatırım harcamalarında ise yüzde 42 gibi çok yüksek bir artış hesaplandı.
Dış ticarette görünüm olumlu
2022 yılının ikinci çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracatta yüzde 8,4’lük artış, ithalatta ise yüzde 2,9 azalış öngörülüyor. Geçen çeyrek dış ticaret dengesi aleyhine olan gelişmelerin bu çeyrekte lehte olması öngörüldü.
Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla bakıldığında ise ihracatın yüzde 14,2 artmasını, ithalatın ise sırasıyla yüzde dış ticaret dengesi lehine yüzde 1,4 azalma tahmin edildi.
2025 yılında GSYH'nin yüzde 5'i yapay zekadan sağlanacak
DIW: Almanya'da GSYH 4. çeyrekte düşecek
Kishida: Japonya GSYH'de abartılı inşaat verilerileri kullanıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:59)