E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsada işlem gören şirketlerin asıl amacı gelir elde etmek ve bu geliri ortakları ile paylaşmaktır. SPK bu konuda oldukça hassas. Hatta son olarak 10 Ocak 2020 günü Resmi Gazetede yayınlanan “Oy Hakkına ve Yönetim Kurulunda Temsil Edilmeye İlişkin İmtiyazların Kaldırılmasına İlişkin Esaslar Tebliği” ile bu durum daha bir netlik kazandı.
Tebliğe göre, beş yıl üst üste zarar eden şirketlerde, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar Kurul kararı ile kalkacak.
Peki SPK bu yetkisini kullanacak mı?
Zarar varsa sorun da var
Ticarette şirketlerin kâr etmeleri kadar zarar etmeleri de olağandır. Neticede piyasada her şeyin güllük gülistanlık olması beklenmez. Bununla birlikte beş yıl üst üste zarar ediliyorsa ortada bir sorun vardır. Kriz ya da olumsuz piyasa koşulları gibi makul gerekçeler haricinde şirketlerin sürekli zarar etmesi özellikle de yönetimin dışında olan hissedarlar açısından hayatı çekilmez kılar. Yatırımcıların böylesi mağduriyetleri yaşamasına mani olmak isteyen Kurul, bu noktada müdahalede bulunma yetkisine sahip. SPK, şirketin sürekli zarar etmesinde piyasa koşullarının etkisinin olmadığı kanaatindeyse oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye yönelik imtiyazları kaldırma yetkisini gündeme getirebilir. Burada asıl amacın sürekli zarar eden şirketleri kâra geçmeye teşvik etmek.
Beş yıldır zarar ediyorlar
SPK’nın hassasiyetine rağmen Borsada beş yıl art arda zarar eden firmalar var. Henüz 2021 yıl sonu bilançoları açıklanmadığından 2020 yıl sonu mali tablolarına göre 17 şirket listeye girdi.
Zarar eden şirketler :
Hepsinde imtiyaz var mı?
Tebliğ gereğince SPK’nn yetkisi beş yıl boyunca zarar eden şirketlerin oy hakkı ve şirketi temsil yetkisi imtiyazını kaldırmakla sınırlı. Kurul’un bunun dışındaki imtiyazları kaldırma yetkisi bulunmuyor.
Listeye giren 17 şirketin ana sözleşmeleri incelendiğinde altısında bir hisse grubuna verilmiş imtiyaz olduğu görülüyor. İmtiyazlardan beşi yönetimi belirleme biri de kârda imtiyaz hakkı ile ilgili.
İmtiyaz hakkı olan şirketler :
Batı Söke : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Utopya Turizm : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Global Yatırım Holding : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Trabzonspor Sportif : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Fenerbahçe Futbol : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Söktas : Kar payında imtiyaz hakkı
Yasa gereğine SPK sürekli zarar eden 17 firmadan sadece beşinin sahip olduğu yönetim imtiyazını kaldırma yetkisine sahip. Bu şirketler; Batı Söke, Utopya Turizm, Global Yatırım Holding, Trabzon Spor ve Fenerbahçe Futbol.
Söktaş firmasındaki imtiyazın kâr payı ile ilgili olması sebebi ile bu şirketteki imtiyazın kaldırılması söz konusu değil.
İmtiyazın olduğu beş şirkete ne olacak?
Kurul beş yıl üst üste zarar eden şirketlerde oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar kaldırma yetkisine sahip. Ancak kaldırmadan önce ilgili şirketten son yıl zarar etme gerekçesini öğrenmesi gerekiyor. Zararın oluşmasında makul bir gerekçe olup olmaması verilecek kararı da belirleyecektir. Eğer zarar edilmesinde makul ve kabul edilir bir sebep varsa bu taktirde imtiyazı kaldırma ihtimali de gündemden kalkacaktır.
Peki zarar eden şirketlerin makul bir gerekçesi var mı?
Dünya ölçeğinde salgına dönüşen Kovid-19 şimdilerde zarar eden şirketlerin ilk aklına gelen gerekçe.
Borsalardaki meşhur kriz göstergesi ne kadar geçerli?
Son iki günde 8 şirket geri alım yaptı
Borsa İstanbul'da hacim 12,3 milyar TL düştü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
şirketi haka arz ettikten sonra imtiyaz olmaz sadece kamuda olablir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:39)