E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimlerinin kamunun ve ekonomi piyasasının tüm kesimlerinde örgütlenen Fetulahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile topyekun mücadele sürüyor. Bu kapsamda başta bu örgüte doğrudan finansman desteği veren şirketlerin incelemesine devam ediliyor. Bugüne kadar 5 bin civarında şirket incelemeden geçti. Mali polis tarafından da 8 bin şahıs ve işveren hakkında araştırma sürüyor.
BANKALARIN TEDİRGİNLİĞİ
İnceleme birimlerinin ortaklaşa başlattığı FETÖ finansörü şirket ve şahıslarla ilgili çalışmanın ekonomide herhangi bir sıkıntıya yol açmamasına özel önem gösterildiğini belirten yetkililer, FETÖ finansörü firmaların bir süredir incelemeden geçirildiğini belirtiyor. Yenişafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre bu nedenle bankalarda oluşması muhtemel bir tedirginliğinin ekonomiye sıkıntı vermesi riskine dikkat çekiliyor. Bankaların refleks olarak hızla FETÖ'cü şirketle ilişkisini kesmesi mali yapısındaki bozulmalara ve hileli satışlara neden olduğu belirtiliyor.
'FETÖ ŞÜHPESİ' YETİYOR
Bu konudaki hassasiyetin iyi idare edilmesi gerektiğini dikkat çeken yetkililer, “Biz incelemeleri sessiz yaparken, bu şirketin de iş ilişkisinin sürmesiyle daha detaylı bilgilere ulaşıyoruz. Ancak, şirketler FETÖ yönünden sorunlu olunca bankalar işlem yapmaya yanaşmıyor. Hemen kredisini geri çekiyor. Hatta normal bir şirket ama 'FETÖ ile ilintili iş yapan şirkettir' diye de mesafeli yaklaşıyor. Bankanın tutumu böyle olunca ekonomi çarklarını tıkama riski doğuyor” uyarısı yapıyor.
FETÖ'NÜN PARA TRANSFERİ TAKİPTE
Türkiye'de siyasi ve ekonomik kaos oluşturmak isteyen her türlü terör örgütlerine yönelik ciddi bir mücadele başlatan hükümet, para hareketlerini mercek altına almak için harekete geçti. Maliye Bakanlığı'nın, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesi kapsamında işlemlerin ertelenmesine dair yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, bankalar, finansman ve faktoring şirketleri, yatırım ortaklıkları, varlık yönetim şirketleri, noterler gibi yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılmaya teşebbüs edilen ya da hali hazırda devam eden işleme konu mal varlığını aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunması durumunda, yükümlüler şüpheli işlem bildirimini Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına (MASAK) gerekçeleriyle birlikte işlemin ertelenmesi talebi ile gönderecek.Son sözü Maliye söyleyecek Şüpheli işlem bildirimlerini işlemin ertelenmesi talebi ile Başkanlığa gönderen yükümlüler, işlem hakkında Maliye Bakanı tarafından verilecek karar, Başkanlıkça kendilerine tebliğ edilinceye kadar, işlemi gerçekleştirmekten imtina edecek. İşlemlerin ertelenmesi, yükümlü tarafından şüpheli işlem bildiriminde bulunulan tarihten itibaren yedi iş gününü geçemeyecek. Benzer uygulama Başkanlıkça yükümlü nezdinde bulunduğu tespit edilen mal varlığıyla ilgili olarak da uygulanacak. Mütekabiliyet ilkesi gözetiliyorYabancı bir muadil kuruluş tarafından aklama veya terörizmin finansmanı suçuna ilişkin işlemin ertelenmesi yönündeki gerekçeli talebi de Başkanlıkça değerlendirilecek. Aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunması durumunda, bu talep Bakan tarafından karara bağlanacak. Yetki kullanılırken mütekabiliyet ilkesi gözetilecek. İşlem hakkında uygulanacak karar, Başkanlıkça kendilerine elektronik tebligat hesabı açılan ilgili yükümlülere elektronik olarak tebliğ edilecek. Elektronik tebligat hesabı olmayan ilgili yükümlülere faks, elektronik posta veya web servis gibi teknik iletişim araçlarının kullanılması suretiyle de ulaşılabilecek.
AVM ORTAKLIKLARI VAR
Bugüne kadar FETÖ'ye finansman sağladığı düşünülen 5 bin civarında şirket incelendi. İncelemelerde örgüte finansörlüğün sürekliliğini sağlamak amacıyla AVM'lerdeki ortaklığın yoğunluğuna işaret ediliyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri illerinde AVM'lerin yüzde 50'sinde FETÖ'ye finansman sağlayacak şekilde işyerlerinin bulunduğu bir ortaklık yapısının gözlendiğini kaydeden yetkililer, “Bazı AVM'lerdeki ortaklık yapısının fazlalığı nedeniyle AVM'ye el konulması imkan dahilinde” diyor.
Bu incelemeler sıkıca yapılarak terör örgütü FETÖ'nün 'kurunun yanında yaş da yanacak' algısının önüne geçilmeye çalışılıyor. Bu yolla ihanet şebekesinin ekmeğine yağ sürmenin önüne geçilmeye çalışılıyor. FETÖ'ye destek veren, destek verdiği piyasalar tarafından da net şekilde bilinen şirketleri yakın takibe alan ekiplerin incelemeleri şirket defterleri üzerinde çalışmakla sınırlı değil. 8 bin civarında şahıs ve işverenin özel mali ilişkileri mali polis tarafından incelemeye almış durumda.
ÖNCELİK YURTDIŞINA PARA ÇIKIŞINDA
İnceleme çalışmalarında; öncelikli olarak başarısız darbe girişimi öncesinde 'himmet' adı altında toplanan haracın yurtdışına çıkışını önlemeye öncelik veriliyor. Halen FETÖ'ye destek olanları enselemek için yoğunlaştırılan inceleme faaliyetleri, ilerleyen günlerde geçmişte FETÖ'ye destek sağlayanları da kapsayacak şekilde sürdürülecek. İncelemeyi yapan farklı kurumlara ait birimlerin bu konularla ilgili kendi aralarında görev paylaşımı yaptığı anlaşılıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ilk 500 şirkette tüm departmanlar incelensin. devlet işadamlarına bilgi desteği versin.
inşaat sektöründede yapılaşması var.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:44)