E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2020'de salgının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için yaratılan parasal genişleme, tedarik zincirinde yaşanan bozulma ve üzerine Rusya-Ukrayna savaşı enflasyonu dizginlenemez bir noktaya getirirken, küresel merkez bankaları da sert bir sıkılaşma dalgası ile enflasyona yanıt verdi.
Bloomberg'in analizine göre enflasyona karşı atılan adımlar 1980'den bu yana en şahin karşılık olarak kaydedildi. Bu durum resesyon endişelerinin de yükselmesine yol açtı.
ABD'de resesyon endişeleri Fed'in 28 yılın en sert faiz artışının ardından daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Wall Street kurumları sıkılaşma sürecinin ekonomik aktiviteye olumsuz etkisi olacağı görüşünde.
ABD'de resesyon tehlikesi
ABD'de resesyon endişeleri artarken Başkan Joe Biden resesyonun önlenebileceği görüşünde. Eski Fed Başkanı Ben Bernanke de arz yönlü enflasyon baskısının iyileşmesi halinde Fed yetkililerinin ekonomide yumuşak inişi başarabileceklerini belirtti.
Bernanke CNN'de katıldığı bir programda, “Bir resesyon yaşanması ihtimali var. Ekonomistler resesyonları öngörmekte çok kötüler fakat bence Fed’in Powell’ın yumuşak iniş olarak tanımladığı hamleyi gerçekleştirmek için makul bir şansı var” dedi. Bernanke’ye göre böylesi bir senaryo 40 yılın en yüksek enflasyonunu resesyon olmadan ya da hafif bir resesyonla aşağı çekerek gerçekleşebilir.
Eski Fed Başkanı Bernanke Fed’in bağımsızlığına politik destek verilmesi gerektiğine vurgu yaparak tedarik zincirlerinin iyileşmesini ve petrol ve gıda fiyatlarının dengeye kavuşmasını umduğunu söyledi. Bernanke’ye göre Fed’e olan güvenin sarsılması gibi bir ihtimal ortaya çıkarsa bu durum politika yapıcıların daha sıkı önlemler almasına neden olabilir. Bernanke, gelen istihdam rakamlarının biraz şans ve arz tarafının iyileşmesiyle Fed’in 80’lerde görülen önlemleri almadan enflasyonu aşağı çekebileceğini belirtti.
Ilımlı resesyon tahmini
Wells Fargo ise 2023 ortalarında ılımlı bir resesyon yaşanacağını öngördü. Banka enflasyonun tüketicilerin alım gücünü azaltacağını ve Fed'in enflasyonla mücadele etmek için adım atacağını, dolayısıyla bu durumun ekonomiyi resesyona sürükleyeceğini ifade etti.
Moody's Analytics'ten gelen yorumlar da ülkede yumuşak iniş olasılığının daha düşük olduğuna işaret etti. Bloomberg'in haberine göre Moody's Analytics Para Politikası Araştırma Direktörü Ryan Sweet Fed'in enflasyonu alt edinceye kadar faizleri artırmaya devam edeceğini, bu durumun ekonomiye de olumsuz etkisi olacağını söyledi.
Biden’den resesyon açıklaması: Kaçınılmaz değil
Goldman Sachs'tan Türkiye'de rekor enflasyon beklentisi
Yatırımcılar Powell'ı takip edecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yaktınız lan dünyayı hala üstüne benzinle gidiyorsunuz şerefsizler
Banknot Matbaası çatır çatır çalışırken hiç sesiniz çıkmıyor ! Bu kadar banknot üretilirse peşinden enflasyon ve resesyonun geleceğini anlatınca ilkokul çocuğu bile bilir !
Diplomalı iktisatçı bilmiyor emme yoksa ilkokul diploması da mı yok diyorsun 8-)
yakında dünya da orta ölçekli şirketlerin hepsini bunlar batırıp fakir daha fakir zengin ise daha zengin olacak dünya da issizlik her ülkede milyonlarca kişi olarak hortlayacaktır.
ne ılımlısı sert yaşansınki fiyatlar düssün .bastınız paraları enflasyonu hortlattınız.umarım yakın zamanda harikatadan yüce ALLAH sizleri siler.
hemde resesyonın dibi yaşanıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:16)