E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (Türkşeker) uygulayacağı sözleşmeli üretim modeline ilişkin, "Çiftçinin pancardan sonra ekecekleri ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansını Türkşeker ödeyecek. Böylelikle çiftçimizin krediye muhtaç olmadan, herhangi bir borca, faize veya kefile ihtiyaç duymadan üretimini yapmasını sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
Türkşeker'den yapılan açıklamaya göre, 94 yıldır sözleşmeli tarımla pancar üreten şirket, bugün 50 bin çiftçisi ile 3,6 milyon dekar alanda 7,5 milyon ton pancar üretimiyle Türkiye tarımına hizmet veriyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Türkşeker, 15 şeker fabrikası ve 8 bin çalışanıyla her yıl yaklaşık 900 bin ton şeker üreterek, Türkiye'nin şeker ihtiyacının üçte birini karşılıyor.
Türkşeker, uzun zamandır pancar üreticisiyle yürüttüğü sözleşmeli tarım uygulamasını genişletecek. Münavebe sistemine (nöbetleşe ekim) göre pancardan sonraki iki yıl aynı tarlada farklı ürün etmek zorunda olan çiftçilere Türkşeker destek olacak. Başta hububat olmak üzere diğer ürünlerin ekiminin yapıldığı dönemde çiftçiler ürünü yetiştirmekte zorlanırken, hasat ettikten sonra değerinde satmakta da ciddi problemler yaşıyordu.
"Piyasa fiyatı üzerinde alım garantisi''
Yeni sistemde Türkşeker, sözleşmeli üretim yapan çiftçilere piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi de verecek. Pancar çiftçisi münavebe sistemine göre pancar ekmediği dönemde yüzde 80 oranında buğday, mısır, arpa ve ayçiçeği ekiyor. İlk etapta bu ürünler proje kapsamına alınırken sonraki yıllarda ihtiyaca göre diğer ürünler de eklenebilecek. Türkşeker yeni projesiyle 2,5 milyon ton ile Türkiye'nin hububat üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştirmeyi planlıyor.
Türkşeker, bu projesiyle hububat üretimini artırabilmek için yalnızca pancar ekimi yapılan arazilerde değil, pancar çiftçisine pancar ekimi yapmadığı kuru tarım arazilerinde de destek olacak. Bu proje kapsamında 4 milyon dekarlık alanda hububat üretimi hedefleniyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Albayrak, "Çiftçinin pancardan sonra ekecekleri ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansını Türkşeker ödeyecek. Böylelikle çiftçimizin krediye muhtaç olmadan, herhangi bir borca, faize veya kefile ihtiyaç duymadan üretimini yapmasını sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Sözleşmeli üretim modeline ilişkin de değerlendirmede bulunan Bakan Albayrak, "Sözleşmeli hububat üretimiyle birlikte çiftçiler 3,5 milyar lira kazanç elde edecek, tarımsal ürün ithalatında da 500 milyon dolar tasarrufa gidilecek." ifadelerini kullandı.
Salgınla mücadeleye destek
Öte yandan, Türkşeker, yeni tip korona virüs salgınıyla mücadele sürecinde ihtiyaç duyulan kolonya ve dezenfektan üretimi için hızla hareket ederek üreticilerin etil alkol ihtiyacını karşıladı. Eskişehir Alkol Fabrikasının kapasitesini artıran Türkşeker, 21 günde ürettiği 1 milyon litre etil alkolü dezenfektan ve kolonya yapımında kullanılmak üzere üreticilere ve hastanelere verdi. Türkşeker, şeker üretimi sırasında çıkan yan ürünleri değerlendirerek başta hayvancılık olmak üzere sanayinin diğer alanlarına da destek veriyor. Yan ürünlerden küspe (yaş pancar posası) üretimiyle yem sektörünün, melas üretimi ile de maya ve yem sanayisinin ihtiyacı karşılanıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türk şeker gibi stratejik bir kurum özelleştirme kapsamından çıkarılmalı artık
Sayın.bakanım.çifti.desteği mi.al adim.elektirik.borcum.olmadiği.halde.alamadik
Sayin bakanim ben bugday ekiyorum bana destek verilecekmi verilse cok guzel olur daha fazla ekerim ama destek verilmese gucum yetmiyor az ekiyorum
Önce yağlık desteklemelerini ödeyin.
Bide hayvanciliga destek yapin
900.000 bin ton şeker 3/1 tamamı 2.700.000 ton 2.700.000.000 kilo yapar kişi başı yıllık tüketim 35 kilo civarı yapar böyle bir tüketim varmı bu nasıl hesap ülkemizde 3/1 üretiliyorsa fabrikalar niye satıldı
8,75 ne ya Müslüman ölke reise olaştırn bir dirhem de aynı bir tonda faiz faizdir Allahın hükmüyle hükmedin ki Allah sizin yerinize başka topluluklar getirmesin faizsiz kıredi son nefesime kadar haykıracağım ahireti satıp dünya dada kepaze etmeyin çiftçiyi tarlalarıma tohum ekemiyorum ceviz ekemiyorum van Gürpınar köylerinde ceviz ağacı dağıtsınlar bedava tohum madem sadaka vermiyorlar faizsiz kıredi çiftçiler nerdesiniz sizde itiraz edin
Kıredi notu için yalvaracağınıza faizsiz kıredi için birleşin tarlamı sörmüşüm sonbaharda tohum alamıyorum hele bir deneyin bir defalığına faizsiz kıredi yi bakın çiftçi neler neler yapıyor teminat kefil memur birini isteyin ben bir bayanım Müslümanisem faizsiz kıredi istiyoruz körmüsünüz sağırmı artık çiftçiyi yıkmayın
Bunlar fasafiso çok çiftçiyi düşünüyorsan faizsiz kıredi ver mazot gübre parasını anında ver keşe berat albsyrak ve tarım bakanı siz istifa etseniz çiftçi arkadaşlarıma sesleniyorum birlik olun faizsiz kıredi verilirse bükük işler yspılır
Sayin bakanım peki tarım kredi borçları icraya verdi bunlara da bir çare düşünmenizi istiyoruz
Geleceğin liderini gördüm bu haberde (not: 2030 yılından yazıyorum)
CHP mpdelinde karar kılmışlar... 11 chp belediye başkanının uyguladığı modeli Albayrak şuan uygulamaya çalışıyor. CHPde olmasa model bulamayacakşar 18 yıldır denemedikleri modeller, programlar kalmadı. çiftçi müşfe üzerine müşde aldı destek üzerine destek aldı. chp nin 11 büyük belediye başkanının modelini ilk kez uygulamaya koydular... muhaledef daha ne yapsın : )) Şimdi ilgili modeli devlet uygulayınca, muhaledef modeli adli yargı ve sistem tarafından engellenmeli.
sözleşmeli üretim modelini ilk uygulayan mansur yavaş değil mi? kopya mı çekiyorsunuz. ayıp.
83 milyon vatandaş dolara müjde bekliyor. İşsizlik fonundaki para. mb rezervleri. ihtiyat akçesi. tam takır kuru bakır. Ver müjdeyi senin ağzından duyalım da sen cicici adma gözük. 83 milyon biliyor başına bu ekonomik krizin hangi yönetim nasıl bir TİYATRO dan geldiğini. Çikinovayi temizlemek lazım. 83 milyonun refahı hiiiç mühim değil. bakın burası daha çok önemli idi.
Sn:Bakanım kredi notu affı çiftçiler için istiyoruz çift surmek için Traktör alamıyoruz?
Basta buyuk reisi ve sayın bakanımızi tebrik ediyorum uyguladığı malı politikalar sayesinde ülkemize stagflasyon yaşamadık . Allah sizleri başımızda eksik etmesin iyi varsınız memnun olmayan avrupa ve and ye gitsin .
Gözün ile görmediğine iftira atmak tam da erkek görünümlü fahişelere yakışır. Her şeyi para karşılığı yaptığını zan etmen nasıl bir ...pu olduğunu gösteriyor.
BELEŞ PARA ALANLAR KENDİNİ HEMEN BELLİ EDİYOR.
çiftçi müjdelere doydu 2020 yılında da :D ahahah her hafta bir müjde
eskide dönecek.. yavaş yavaş gerçekleri görüyor.. çiftçi 5 tl yakıtı, vadeli 1 yıl mahsulden sonra ödemek koşulu ile alıyor. oluyor fiyat 10 tl.... gübre öyle vadeli alıyor 5 tl çuvalı 8 ay sonra mahsulle oduyor 15 tl... kucuk örnekk. neden vadeli alıyor ? esnaf diyorki, aldığı yer. bu mal depomda olsa 8 ay sorna o fiyatta satıyorum. sana erken satarsam para kazanmam diyor. o bakımdan vade gelıyor. yada esnaf satarım, alırım satarım alırım 5 kere para çevirsem sana uyguladım vadedeki parayı kazanırım dıyor.. yanı tarım olayında, devlet çok geç kaldı. ne arazi kaldı, ne hayvancılık. Bu işi bilen birileri devralmalı. pansumanları yıllardır göruyoruz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:22)