E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Brüksel’de bombalı saldırı düzenleyen intihar saldırganlarından Brahim El Bakraoui’nin (29) Türkiye tarafından Hollanda’ya sınır dışı edildiği, ancak Belçika’nın yapılan uyarıyı dikkate almadığı yolundaki iddialar Belçika’da tartışma yaratmaya devam ediyor.
Önceki gün Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, İçişleri Bakanı Jan Jambon ile Adalet Bakanı Koen Geens, Belçika Federal Parlamentosunda, saldırılarla ilgili ihmalinin araştırılması için kurulan komisyonda milletvekillerinin sorularını cevapladı.
‘Terör uzmanı olmanız gerekmiyor’
Jambon, Brüksel havalimanında saldırıyı gerçekleştiren bombacılardan biri olan Brahim El Bakraoui’nin Suriye sınırında yakalandıktan sonra Türkiye’den sınır dışı sürecinde yaşananları anlattı. Bakan, Türkiye’deki (İstanbul) Belçikalı irtibat görevlisinin, Bakraoui’nin yakalandığını öğrendiği 20 Haziran ve sınır dışı edildiği 14 Temmuz arasında “neredeyse hiçbir şey yapmadığını” kaydederek, şöyle konuştu: “Tüm teşkilatın ya da bunların yöneticilerinin değil tek bir kişinin ihmalkar davrandığı ve görevine kendini adamadığından başka bir sonuca ulaşamıyorum. Polis teşkilatı içindeki biri, ihmalkar davrandı ve terörizm bağını hemen hissedebileceğiniz bir meselede proaktif değildi. Bakraoui, 10 yıl hapse mahkûm edilmiş. Türkiye üzerinden Suriye sınırına gitmeden önce birkaç yıl yatmış. Onun bir yabancı savaşçı olduğunu anlamak için terör uzmanı olmanız gerekmiyor.” Belçika basını söz konusu kişinin İstanbul’daki Belçikalı irtibat memuru S.J. olabileceğini yazdı.
‘İpuçlarını değerlendiremedik’
Jambon, polis teşkilatı içinde birinin gösterdiği ‘ihmal’ nedeniyle istifasını sunduğunu ancak Başbakan Michel’in görevine devam etmesini istediğini de hatırlattı. Geens ise Bakraoui’nin terör bağlantısının Aralık 2015’te fark ettiklerini belirterek, “Kardeşinin (Halid El Bakraoui) Paris saldırılarıyla bağını ortaya koyan delillere ulaştık. Ki bunlar bizi Brahim El Bakraoui’ye de götürebilirdi” dedi.
‘Avrupa’dan Kalaşnikof’la gelen bile var’
Brüksel’de düzenlenen terör saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin intihar bombacılarından birini sınır dışı ettiğini açıklaması üzerine İngiliz Guardian gazetesi, Türk yetkililerle görüştü. Türk kaynaklar, Avrupa’dan Türkiye’ye gelen cihatçıların bavullarından silah ve mühimmat çıkmasına ve Interpol’ün listelerinde olmalarına karşın Avrupa ülkelerinin kendi terör problemlerini Suriye’ye ihraç etmek amacıyla bunlara göz yumduğunu söyledi. Türk kaynaklar Avrupa ülkelerinin kayıtsızlığına dair şu örnekleri verdi:
Haziran 2014’te İstanbul havalimanında Norveçli bir erkek, Türk güvenlik güçlerine açıkça Suriye’de cihada katılmak için Türkiye’ye geldiğini söyledi. Bavulunda bir kamufle kıyafet, ilk yardım çantası, bıçaklar, silah dergisi ve kalaşnikof (AK-47) parçaları bulundu.
Ağustos 2014’te İstanbul’a gelen bir Alman vatandaşının bavulundan kurşun geçirmez yelek, askeri kamuflaj ve dürbünler çıktı.
2013’te Türk kökenli bir Danimarkalı olan Fatih Han, Kilis’te Suriye’ye geçmeye çalışırken gözaltına alındı ve geri yollandı. Danimarka’nın verdiği bir başka pasaportla Türkiye’ye geldi ve Suriye’ye gitti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:01)