E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtiçinde 2 yıllık tahvil getirisi hızlı bir yükselişle %42’nin üzerine çıkarken 10 yıl vadeli tahvil getirisi ile arasındaki makas da genişleyerek 13 puanı aştı. Böylelikle son dönemin en yüksek negatif getiri eğrisi oluşmuş oldu. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığını yaptığı sukuk ihracına 3 kat talep geldiğini duyururken toplam ihraç tutarının 2,5 milyar dolar olduğunu açıkladı.
ABD’de FED’in bazı şahin üyelerin yaptığı şahin açıklamaların ardından faiz oranlarının zirveye ulaştığına dair iyimserlik sınırlandı. Piyasalar Powell’dan destek beklerken, Powell para politikası veya ekonomik görünüm hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Bugün gelen diğer açıklamalar ise şahin-güvercin arasında bir yer edindi. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, faiz oranlarını sabit tutmaya devam etmekten yana olduğunu ve ekonomik büyümeye ilişkin güçlü okumaların kendisini bu görüşten uzaklaştırmak için yeterli olmayacağını söyledi. S&P 500 endeksi, FED’in “yumuşak iniş” politikası izlemesi nedeniyle faiz oranlarını daha fazla artırma ihtimalinin düşük olduğu beklentileriyle yaklaşık bir yılın en büyük haftalık kazancını kaydettikten sonra Ekim ayında %6 yükseliş yaşadı. Diğer taraftan piyasanın %90’ı bu yıl faiz artırımı yapılmayacağı yönündeki tahminlerinde ısrar ediyor ve %25’i Mart ayında faiz indirimi bekliyor.
Avrupa’da İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, merkez bankası baş ekonomistinin piyasanın gelecek yılın Ağustos ayında yapılması düşünülen faiz indirimi beklentilerini desteklediğini söylemesinin hemen ardından, faiz oranlarının düşürülmesi konusundaki tartışmalara karşı geri adım attı. Bailey, “Faiz indirimi hakkında konuşmak için gerçekten çok erken. Biz çok netiz, bundan bahsetmiyoruz” açıklamalarında bulunarak kapıları sert bir şekilde kapattı. Diğer taraftan ise Almanya’da manşet enflasyon final verilerle de değişmedi ve Ekim ayında yıllık bazda 2021 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Almanya’da tüketici fiyatları Ekim ayında final rakamlarla geçen yılın aynı ayına göre %3,8 arttı. Bir önceki ay TÜFE %4,5 seviyesinde bulunuyordu.
Asya tarafında Çin’de tüketici fiyat endeksi Eylül ayında yatay seyrettikten sonra Ekim ayında bir önceki yıla göre %0,2 düşüş gösterdi. Hükümetin son dönemlerde yapığı desteklerin yetersiz kaldığı Çin’de kovid-19 sonrası toparlanma süreci beklentilerden daha yavaş ilerliyor ve hükümete daha fazla destek ve teşvik konusunda baskı yaratıyor. Piyasalar ise yaşanan düşüşün ardından tepki göstererek pozitif tarafa geçti. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi bu ay şu ana kadar %4,6 artış göstermesine rağmen yatay seyretti. Avustralya hisseleri %0,44, Japonya’nın Nikkei borsa endeksi ise %0,85 arttı. Hong Kong’un Hang Seng Endeksi sabah açılışla birlikte %0,11 yükselirken, Çin’in bluechip CSI300 Endeksi erken ticarette %0,2 arttı.
Enflasyon seviyelerinin önemli bir girdisi olan petrol fiyatları, Çin ve ABD’den gelen talebe ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte dün yaşanan %2’lik düşüşe karşılık, bugün yatay seyrediyor. Brent ham vadeli işlemleri %0,8 artışla varil başına 80,16 dolara yükseldi. ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri ise %0,8 artışla varil başına 75,94 dolara yükseldi.
Yurt içinde bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık verileri takip edilecek. Bugün ayrıca Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler üçüncü çeyrek finansal tablolarını yayımlamayı tamamlayacaklar. Yurt dışında öne çıkan bir veri bulunmazken, gözler merkez bankası yetkililerinin açıklamalarında olacak.
Endeksten hızlı yükselenler (09/11/2023)
Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?
Günün önemli şirket haberleri 09/11/2023
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:16)