E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBeklenen ECB kararları TL'yi nasıl etkileyecek---

Beklenen ECB kararları TL'yi nasıl etkileyecek

Beklenen ECB kararları TL'yi nasıl etkileyecek
05 Haziran 2014 - 09:02 borsaningundemi.com

Avrupa Merkez Bankası faiz kararı bugün açıklanacak

"SPEKTRUM'UN NERESİNDE?"

Hafta içindeki veri akışının ardından bugün Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri indirmesine kesin gözüyle bakılmakta. Banka'nın olası hamlelerini Pazartesi günkü yazımızda değerlendirmiştik. 

Bugün TSİ 14:45'de önce Para Politikası Kurulu'nun kararlarını görme şansımız olacak. Kararlarda faiz indirimi ile birlikte sınırlı ek uygulamaların hayata geçirilebileceğini düşünmekteyiz. Piyasanın esas istediği Parasal Genişleme (Varlık Alımları) içinse 45 dakika daha bekleyerek TSİ 15:30 Başkan Draghi'nin konuşması ve basın toplantısındaki sinyalleri takip etmek gerekecek.

Geçtiğimiz hafta FED'in Jackson Hole toplantılarının eşdeğeri Portekiz forumunda sunum yapan Draghi para politikasının önündeki riskleri ve uygulamaları bir spektruma benzetmiş ve spektrumun bir ucunda alışılmış para politikaların (faiz: spektrumun enerjisi düşük kırmızı tarafında) diğer ucunda ise sıra-dışı politikaların (bilanço genişlemesi / varlık alımları: enerjisi yüksek mor tarafında) bulunduğunu anlatmıştı. Piyasa, Draghi ve Avrupa Merkez Bankası'nı spektrumun mor ucunda görmek istiyor.

Bu nedenle Pazartesi günü belirtmeye çalıştığımız gibi bugün önemli olan faiz inidirimi değil, Kurum'un geleceğe yönelik Euro Bölgesi ekonomisini hangi dalga boyunda algıladığı ve Kurum'un ne ölçüde enerjisi yüksek politikalar seçmeye meyilli olduğu.

1. Eğer Avrupa Merkez Bankası faiz indirimi ile birlikte kapsamı sınırlı bir uygulama seçip sonuçlarını beklemeyi tercih ederse piyasada risk algısı olumsuz olabilir. Çünkü böyle bir uygulama ile zaman kazanılarak (ufak bir çocuğu şekerle kandırmaya çalışmak gibi) nihayetinde varlık alımlarından "kaçılmaya" çalışılmış olacak.

Faiz İndirimi + Kapsamı Sınırlı Uygulama = Risk Olumsuz

2. Eğer Avrupa Merkez Bankası faiz indiriminin ardından "sözle yönlendirme" ile geleceğe yönelik spektrumun öbür ucundan politikalara sıcak baktıklarını açıklarsa piyasada risk algısı aynı kalacaktır. Çünkü bunu zaten biliyoruz.

Faiz İndirimi + Sözle Yönlendirme = Risk Nötr

3. Eğer Avrupa Merkez Bankası faiz indirimi ile birlikte "deflasyon riskleri"ne vurgu yaparsa. Ya da "enflasyon beklentileri"nin artık çıpalı olmadığını ("Çıpa Koptu Mu?", 8 Mayıs 2014) düşündüklerini belirtirse önümüzdeki süreçte varlık alımlarının yakın olacağı algısıyla piyasada risk olumlu etkilenecektir.

Faiz İndirimi + Deflasyon / "Enflasyon Beklentileri" Vurgusu = Risk Pozitif

Bu seçeneklerden ilk ikisi Euro üzerinden piyasadaki oynaklığı arttırabilir ("Nihayet Oynaklık", 3 Haziran 2014). Oynaklığın artması ABD'de Dolar güçlenmesi dönemine girdiğimiz bir süreçte şok emici işlev görecektir. Bir süre Türk Lirası'nın Dolar karşısında zayıf kalmasına rağmen orta vadede enflasyonu olumsuz etkileyebilecek yeni şoklarla karşılaşmayacak olmamız Türkiye pozitif algı oluşturabilir. Enflasyon farkına göre 2,02 denge değerinde hesapladığımız pariteye göre daha ucuz kalacak kur zayıflığı sermaye akımları için de teşvik edici olacaktır. Üçüncü seçenekte ise Lira'nın finansal istikrarı etkileyecek kadar değer kazanmaması için TCMB'nin faiz indirimlerini hızlandırmasını ya da rezerv alımlarına başlamasını mümkün bulmaktayız.''
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)