E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yıllık 12 milyon adedin üzerinde satış gerçekleştiren sektör, her yıl yüzde 10-15 büyüyor. Türkiye’de kişi başına düşen ortalama tüketim ise 2 adette kalıyor.HAVALARIN ısınması ile deniz ve havuzlara akın edenler, mayo ve bikini sektörünü de canlandırdı. Türkiye’de mayo sektörü geçen yıl 12 milyon adetlik satış gerçekleştirirken 170 milyon dolara yakın büyüklüğe ulaştı. Mayo ve bikini tüketimi her yıl yüzde 10-15 büyüyor. Türkiye’de kişi başı tüketim ortalama 2 mayo ile sınırlı kalırken, Avrupa’da bu rakam yılda 5-6 adedi buluyor. Sektörün büyümesindeki en önemli etkenler kapalı havuzların sayısının artması ve mayo markalarının kadınların hayatını kolaylaştıracak ürünleri piyasaya sürmesi oluyor.
Erkeklerin payı yüzde 10
Sunset Mayo Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güneş, Türkiye’deki potansiyel mayo tüketicisi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki potansiyel kadın mayosu pazarına da bakarsak, toplam kadın nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 33.5 milyon kişi. Bundan 14 yaş altı ile 65 yaş üstü kadınların toplam sayısı olan 11.5 milyon kişiyi çıkardığımızda geriye 22 milyon kişi kalıyor. Bunun yüzde 40 kadarının sosyolojik nedenlerle mayo satın alması öngörülmeyen kişilerden oluştuğunu tahmin ediyoruz. Bu durumda mayo satın alma ihtimali bulunan kadınların toplam sayısı 15 milyon kişi olarak ortaya çıkıyor. Erkek mayolarının ülke genelinde bakıldığında toplam satışlar içindeki payı yüzde 10’un altında. Erkekler ağırlıklı olarak şort adıyla bilinen deniz giysisini tercih ediyorlar.”
Satış süresini kısalttı
Güneş, bikini satışarının mayodan daha fazla olduğunu belirterek, satışları ile ilgili şunları söyledi: “Toplam satışın yüzde 70’ini bikiniler oluştururken kalan yüze 30’luk kısmı ise mayolar yapıyor. Bu oran bölgesel olarak da değişiyor. Anadolu‘da mayo satışları yüde 80 civarında seyrederken, Çeşme, Bodrum ve Antalya’da bikini satışları yüzde 90’lara ulaşıyor. Tatil alışkanlıklarında ciddi bir muhafazakarlaşma görmüyoruz. Ancak, Ramazan ayının geçen yıl itibariyle başlayıp ve önümüzdeki 7 yıl boyunca devam edecek sürecinin yaz aylarına denk gelmesinin mayo satışlarını 4 aydan 2 aya düşürecek.”
Kadınların tercihleri
Kemal Güneş, yeni teknolojili ürünlerin kadınlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandığını belirterek, şöyle konuştu: “Sektörde son 5 yılda faklı ürünler yapılmaya başlandı. Artık ‘Akıllı mayolar’ üretiliyor. Vücut kusurlarını gizleyen kuplar sunulmaya başlandı. Özel kup ve korselerle vücut kusurlarını gizleyen akıllı tasarımlar yapılıyor. Korseli mayolar ilgi görüyor. Bunlar sayesinde kadınlar bir beden küçülebiliyor. Başka bir tasarımda yer alan göğüs kupları çok küçük göğüsleri 80 bedene kadar yükseltiyor. Ayrıca büyük göğüsleri toplayarak daha küçük ve dik görünmesini sağlayan mayo ve bikiniler de bulunuyor.”
Türk kadınları süslü, Avrupalılar sade giyiyor
TÜRK kadınlarının mayo ve bikini seçimleri ile ilgili konuşan Kemal Güneş, “Genç yaş grubundakiler bikini tercih ediyor. Orta yaş ve üstündekiler ya da kilo problemleri olanlar mayoları tercih ediyorlar. Son dönemlerde her yaş grubunda tankini (atlet takım şeklindeki bikiniler) de talep görüyor. Türkler desen ve aksesuara önem veriyorlar. Avrupa’da düz renkler ve daha az aksesuar tercih edilirken Türkiye, Rusya, Arap ülkelerinde payetler, parlak taşlarla süslü tasarımlar, içinde birkaç rengin bir arada kullanıldığı tasarımlar isteniyor. Gelenekler daha çok doğu bölgelerini etkiliyor. Mayo satışları o bölgede daha fazla” dedi.
Rusya alternatif pazarımız oldu
RUSYA pazarının da uzun zamandır mayo sektöründeki markalar için alternatif olduğunu söyleyen Sunset Mayo Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Güneş ise, “Rusya’ya önce iç giyim markamızla girdik ama o pazarda farklı fırsatların da olduğunu gördük. Mayo konusunda biraz çekincelerimiz vardı. Rusya’da genel olarak mayo satışları düşük seyrediyordu. Son yıllarda kapalı havuzların artması o pazarı canlandırdı. Mayo sektörü temsilcileri gözünü Rusya pazarına çevirdi. Rusya, mayo sektörü için de çok önemli bir pazar haline geliyor” diye konuştu.
Mayo ihracatı 18 milyon dolar
Mayo sektörünün büyüklüğü 170 milyon dolar.
Sektör her yıl ortalama yüzde 10-15 büyüyor.
Yılda 9 milyon adetlik üretim gerçekleşiyor.
Bunun 12 milyon adedi satılıyor.
5 milyon adetlik ithal pazar bulunuyor.
Kişi başına yıllık 2 mayo veya bikini düşüyor.
Yerli ve yabancı 12 marka sektörde yer alıyor.
Mayo ve bikini alıcısı 15 milyon kişi bulunuyor.
Mayo satışlarında erkeklerin payı yüzde 10.
Sektörün yıllık ihracatı 18 milyon dolar.
Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:10)