E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBedelli sermaye artırımı Türkiye’de nasıl, dünyada nasıl uygulanıyor---

Bedelli sermaye artırımı Türkiye’de nasıl, dünyada nasıl uygulanıyor

Bedelli sermaye artırımı Türkiye’de nasıl, dünyada nasıl uygulanıyor
22 Ekim 2018 - 16:36 borsaningundemi.com

Türkiye’de bedelli sermaye artırımı genellikle nominal değer üzerinden yapılıyor. Peki, Avrupa ve ABD’de bu karar nasıl alınıyor? Onlar nominal değer uygulaması için ne düşünüyor? Karşılaştırmada ortaya çarpıcı bir manzara çıkıyor...

BORSAGUNDEM.COM

Şirketlerin mali yapısını güçlendirmek amacıyla yapılan bedelli sermaye artırımlarında dünyadaki uygulamayla Türkiye’deki uygulamalar arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde yapılan bedelli sermaye artırımlarında küçük yatırımcının mağdur edilmemesine önem veriliyor. Ülkemizde bedelli sermaye artırımları genellikle nominal değer üzerinden yapılıyor.
Almanya’daki otoriteler, nominal değerden veya nominal değere çok yakın bir fiyattan ve yüksek oranda gerçekleştirilecek sermaye artırımlarının, kasti olarak küçük yatırımcıların yeni pay alma hakkı kullanımının dışında bırakılmasına yönelik olduğu savunuyor ve izin vermiyor. Hollanda’daki uygulama piyasa fiyatı veya piyasa fiyatı üzerinden yapılan iskonto sonucu oluşan bir fiyattan gerçekleştirilebiliyor.

İSKONTO SONUCU OLUŞAN FİYAT

İngiltere’deki sermaye artırımlarında, mevcut pay sahiplerine yeni pay alma hakları genel olarak piyasa fiyatı üzerinden yapılan iskonto sonucu oluşan fiyattan kullandırılmakla birlikte, hiçbir zaman nominal değerden kullandırılmıyor.

Belçika’daki halka açık şirketlerin sermaye artırımlarında yeni pay alma hakları, genel olarak piyasa fiyatının üzerinden yapılacak bir iskonto sonucu elde edilen fiyattan kullandırılmakla birlikte, diğer örneklerde olduğu gibi nominal değer üzerinden bir sermaye artırımı yapılmasına izin verilmiyor.
Ülkemizde ise genellikle nominal değerden yapıldığı için küçük yatırımcı mağdur oluyor.

İstanbul Barosu’na kayıtlı Esin Avukatlık Ortaklığı’nın konuya yönelik AB ve ABD’deki uygulamalar üzerine yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkan manzara net: Hiçbiri Türkiye’ye benzemiyor. İşte ülke ülke bedelli sermaye artırımı uygulamasının kriterleri...

ALMANYA: EN FAZLA YÜZDE 50

Almanya’da, kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulu kararı ile alınan sermaye artırım kararlarında, mevcut sermayenin en fazla yüzde 50’si oranında bir artırım yapılması mümkündür. Bunun yanı sıra, sermaye artırımları Piyasa fiyatı veya piyasa fiyatına yakın bir fiyattan yapılmaktadır. Dolayısıyla, şirket kayıtlı sermaye tavanı kısıtlanmak suretiyle, çok yüksek artırım yapılması engellenerek, azınlık pay sahiplerinin pay oranlarında yaşanacak sulanma etkisi (dilution) azaltılmaktadır. Buna ek olarak, Alman doktrininde nominal değerden veya nominal değere çok yakın bir fiyattan ve yüksek oranda gerçekleştirilecek sermaye artırımlarının, kasti olarak küçük yatırımcıların yeni pay alma hakkı kullanımının dışında bırakılmasına yönelik olduğu savunulmaktadır.

HOLLANDA: PİYASA FİYATI

Hollanda’da halka açık şirketlerin gerçekleştirdikleri sermaye artırımları piyasa uygulaması uyarınca piyasa fiyatı veya piyasa fiyatı üzerinden yapılan iskonto sonucu oluşan bir fiyattan gerçekleştirilmektedir.

İNGİLTERE: NOMİNAL DEĞERDEN ASLA…

İngiltere’deki sermaye artırımlarında, mevcut pay sahiplerine yeni pay alma hakları genel olarak piyasa fiyatı üzerinden yapılan iskonto sonucu oluşan fiyattan kullandırılmakla birlikte, hiçbir zaman nominal değerden kullandırılmamaktadır. Bunun yanı sıra, kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulunun sermaye artırım kararı alması durumunda, artırım oranı en fazla %33 olarak belirlenebilmektedir. Böylece, şirket kayıtlı sermaye tavanı kısıtlanmak suretiyle, çok yüksek artırım yapılması engellenerek, azınlık pay sahiplerinin pay oranlarında yaşanacak sulanma etkisi (dilution) azaltılmaktadır.

BELÇİKA: TÜM PAY SAHİPLERİNE EŞİT DAVRANIŞ

Belçika’daki halka açık şirketlerin sermaye artırımlarında yeni pay alma hakları, genel olarak piyasa fiyatının üzerinden yapılacak bir iskonto sonucu elde edilen fiyattan kullandırılmakla birlikte, diğer örneklerde olduğu gibi nominal değer üzerinden bir sermaye artırımı yapılması söz konusu değildir. Bunun yanı sıra, Belçika yasaları uyarınca tüm pay sahiplerine eşit davranılması gerekmektedir. Bu nedenle, artırıma katılacak pay sahipleri ile yatırımcılara farklı fiyattan pay satışı yapılması söz konusu değildir. Ayrıca, kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulu tarafından karara bağlanan sermaye artırımlarında, ilgili şirketin mevcut sermayesinin en fazla yüzde 100’ü oranında bir artırım yapılması söz konusu olmaktadır.
Dolayısıyla, şirket kayıtlı sermaye tavanı kısıtlanmak suretiyle, çok yüksek artırım yapılması engellenerek, azınlık pay sahiplerinin pay oranlarında yaşanacak sulanma etkisi (dilution) azaltılmaktadır.

ABD: PAY SAHİPLERİNİN ONAYI GEREKLİ

New York Borsası’na kote şirketlerin gerçekleştireceği sermaye artırımlarında, artırım kararı yönetim kurulu tarafından alınsa dahi, artırım tutarının şirketin mevcut sermayesinin yüzde 20’sini aşması halinde, pay sahiplerinin onayı olmaksızın söz konusu artırım gerçekleştirilememektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sasirdikmihayir23 Ekim 2018 14:27

    sasirdikmi.tabikide hayir.avrupada kucuk yatirimcinin haklarinin nasil korundugu ortada.bizdeki durumu yazmaya gerek yok.belkide avrupa borsalarina yatirim yapmak lazim.haklarimizin yasalarla korundugu,patronlarin keyfi hareket edemedikleri borsalara.bikere imtiyazli hisse sacmaligi kaldirilmali.

  • salim23 Ekim 2018 13:53

    Bedelsiz vermeden bedelli yaptırmayacaksın.

  • veznedar rıfkı23 Ekim 2018 13:52

    EN DÜŞÜK SERMAYELİ ŞİRKET YİBİTAŞ 50 MİLYON TL İLE SERMAYE Mİ KALDI ŞİMDİ,,DEVLET ŞİRKETLERİN SERMAYE ARTIRMALARINI ŞART KOŞMASI LAZIM,,SERMAYE DÜZELTMESİ ENFLASYON FARKI 32 MİLYON TL,,AMA SERMAYEYE KATMIYOR,,BÖYLE BİRŞEY OLABİLİR Mİ? O ZAMAN GAYRİ MENKULLERİ DE DEĞERLEME YAPMA.

  • Alp 23 Ekim 2018 12:32

    Bedellilerden veya şirket birleşim öncesi kesinlikle şirket değerlendirme raporlarına göre yapılmalı ve hisse ihracı tamamen en az 1 nominaldem olmalı, 1 nominal altı olan durumlarda önce sermaye azaltımı sonra artırımı yapılmalı. İehyo, Kervn, Tektu, Brko gibi şirketlerde 1 nominal altı yapılan hisse ihraçları bir borsa yönetşm rezaletidir...

  • Economist23 Ekim 2018 12:26

    Eğer hisse defter değeri 1.00 üstü ise, bedelli 1.00 nominal değerden olmalı.... Eğer hisse defter değeri 1.00 altı ise, bütün bedelli tahsisli veya şirket birleşimleri ile oluşan hisse ihraçları sermaye azaltımı ile 1.00 nominal değer veya üstünden olmalı...

  • Bir garip İnsan23 Ekim 2018 12:12

    Zaten biz de sistemler milletin sırtından para kazanmak üzerine kurulmamış mı. Şirket hop % 100 bedelli yapıyorum diyor, SPK onay veriyor. Bedelli açıklamasından sonra şirket hisseleri eriyor. Bedelliye katılanlar, hisse de kalanlar para mı kurtarayım diye aylarca, yıllarca beklemek zorunda kalıyor, birikimleri pul olup gidiyor. Bizim borsamızda işlem gören hisselerin çoğu milletin parasını hiç etmek için halka arz edilmiş şirketler.

  • ozgur23 Ekim 2018 03:40

    Anlamadım ben bunu 1TL nominal değerden olunca küçük yatırımcı daha rahat almaz mı? Yüksek fiyattan alması daha zor olur, gerçi oranı fiyatla ayarlarsan aynı hesaba çıkar...

  • Cent22 Ekim 2018 22:39

    Herşey bir tarafa yabancı borsalarda nakit temettü işi nasıl oluyor bir de bunu araştırmak gerekir. Neden nakit temettü verilen oranda hisse değeri düşüyor ki. Verdiği çay kaşığıyla düşüşü paraşütsüz oluyor

  • Trombonus22 Ekim 2018 22:36

    Bedeli sermaye artıran aynı oranda bedelsiz sermaye artırım yapmadan sermaye arttırmamalı. GS ne yaptı suyunun suyunu çıkardı. Önce 1 TL nominal bedelle %10.000 diye açıkladı sonra; yok vaz geçtim %400 artıracam dedi nominal değeri 25 TL den bedeli sermaye artırıp milleti SPK nın gözüne soka şoka soydu.

  • ohoo22 Ekim 2018 19:10

    ölme eşşeğim ölme . demekki biz kerizmişiz . zaten bedelli sermaye artırımı yapan şirket başarısız dır karnesi kötüdür parayı bitirmiştir . bedelliye karşıyım . tahsisli artırıma değil .

  • Şahin kus22 Ekim 2018 18:55

    İnsanlar piyasa fiyatı üzerinden yapılan sermaye arttırılmasının karşılığını ödemekte zorlanir

  • Analist22 Ekim 2018 19:20

    Şirketin sermayesi 100 milyon lira ve borsa fiyatı 4 lira olsun. 100 milyon toplamak için %100 yapacağına %25 4 TL den yapar. Yeni girenler 4 den aldığı için fiyat istikrarı olur. Tabi 4 den bedelliyi almak isteyen az olacağı için yukarıdaki haberde de belirtildiği gibi %10 indirim yapılıp 3,60 dan satılır, kullanılmayanlar iptal olur. Mevcut düzende bedellinin kokusu alınınca hisse düşüyor ve bedelliden önce hisse iyice düşüyor, süreç uzadıkça sıkıntı oluyor. Hisse 1 lira altında iken şirket bedelli yapmakta zorlanıyor o arada borçlar arttığı için gelen bedelli de işe yaramıyor diye düşünüyorum.

  • belirsizlik22 Ekim 2018 17:42

    işlerine gelince batı dünyasını örnek verirler, sermaye kanun yapıcılara izin verecekte gariban halkın yatırımcının hakları korunacak nerdeeee... hukumet sn başkan bir de borsa yatırımcının dertlerini görse.

  • babafingocu22 Ekim 2018 17:21

    en son tektu yaptı *bide kasadaki 150 milyon hüüllppppp..şirket hemen zararda**vergiş mafiş.bu arada..masak nerede yok .**

  • 1Borsacı22 Ekim 2018 17:05

    Bu iş, şirketin uzun vadeli durumu ve küçük yatırımcı dengesi düşünülerek yapılmalı. En iyisi piyasa fiyatından maks %10 indirim olması ve piyasa değerinin %50 si ile sınırlanması olabilir. Diyelim uzun vadeli 10 bin liralık hissem var yılda 5 bin liradan fazla istenmemesi lazım. Tabi Vestelde geçmişte olduğu gibi önce aşağı basıp 80 kuruşa indirip sonra tahsisli sermaye artışları olmaması lazım. Aslında bir hakem kurulu incelemeli ce onay vermeli.

  • 1Borsacı22 Ekim 2018 18:49

    SPK da hayatında hisse alıp satmış veya bir şirket yönetmiş adam yok. Bu yüzden gerçeklerden kopuklar. Orada ben olsam kimse parasını faize yatırmaz borsada veya bborsa fopnlarında güven ile tutar. Günlük AL-SAT çı, VIOPçu, uzun vadeci, yabancı, yerli, patron, fon yöneticisi herkes güvenir. Biraz işlem hacmi azalabilir ama derinlik çok artar, istikrar sağlanır. Şirket %35 ile faiz ile borç arayacağına halka açılır, ama işine odaklanır borsa ile fazla uğraşmaz. Bankalar da bu işden yararlanır, borsa hisseleri karşılığı kredi daha rahat verir.

  • Yatırımcı 22 Ekim 2018 17:41

    Bu kadar profesyonel yaklaşımın bizde olması çok zor

  • vatandaş22 Ekim 2018 16:46

    Bizim ülkede bedelli artırımında hisselerin fiyatı düşer. karlılığı da istikrarlı değilse küçük yatırımcı iki kez mağdur edilir. Yıllarca belki hissede beklemek zorunda kalır. kazanan da büyük yatırımcı ve şirket patronları olur.