E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBDDK uyarısı sonrası TL swap faizleri sert düştü---

BDDK uyarısı sonrası TL swap faizleri sert düştü

BDDK uyarısı sonrası TL swap faizleri sert düştü
19 Aralık 2019 - 13:51 borsaningundemi.com

Londra'da işlem gören TL swaplarının faizleri BDDK'nın swap limitlerini kısmasının ardından sert düştü

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) swap limitlerini kısmasının ardından Londra'daki swap piyasasında faizler sert düştü.

BDDK tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre vadesine 7 gün ve daha az kalan TL satım swap işlemlerinde özsermaye limiti yüzde 10 olarak belirlendi.

Kararın ardından Londra'da gecelik TL swaplarının faizi yüzde 4.60'a, 1 haftalık swap faizi yüzde 7.60'a, 1 aylık swap faizi yüzde 9.48'e ve 3 aylık swap faizi yüzde 10.31'e kadar geriledi.

Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının özkaynaklarının yüzde 25'i kadar olmayı sürdürdüğü belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 8 Ağustos'tan beri ilk kez bugün 1 milyar dolarlık 3 aylık Döviz karşılığı TL swap ihalesi açtığını duyurdu.

“Bundan sonra kurda oynaklığın düşmesi beklenebilir”

Sardıs Danışmanlık Kurucusu Evren Kırıkoğlu, BDDK'nın swap adımının bir haftaya kadar olan vadedeki işlem hacmini belirgin şekilde azalmasına neden olabileceğini belirtti.

Hacimlerin azalmasıyla buradaki paranın bir hafta ve ileri vadeye ötelenmesinin söz konusu olabileceğini belirten Kırıkoğlu, sermaye akımlarını yöneten fonlara “Bir haftadan uzun düşünüyosanız bu piyasada işlem yapın, yoksa bir haftanın altında bu pek arzu edilmiyor” mesajının verildiğini ifade etti.

Türk mevduat bankalarının özsermayelerinin 70 milyar dolar (kamu hariç 50 milyar dolar civarı) civarında olduğunu dile getiren Kırıkoğlu, kur ve piyasa faizleri üzerindeki oynaklığı azaltmak için limitin kabaca 5 6 milyar dolara indirildiğini hesapladığını belirtti.

Yurt içinde büyük miktarda döviz satışı yapılması durumunda kur üzerindeki etkilerinin çok daha fazla olabileceğini belirten Kırıkoğlu, “Piyasaya dolar arz edilmesi durumunda kısa vadede bunu karşılayabilecek kadar TL müsait olmayabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla satışlarla kur arasındaki etki bir miktar artabilir diye bir fikir var.” dedi.

Dolar/TL 'deki hareketin bir bir süredir devam ettiğini ve bu hamleye doğrudan bağlamayacağını söyleyen Kırıkoğlu, sonuç olarak bundan sonra oynaklığın düşmesinin beklenebileceğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie19 Aralık 2019 14:46

    Daha fazla dolar istiyoruz. Dolara susadık. Bize dolar ver merkez.

  • hasan19 Aralık 2019 14:00

    oynaklığın nedeni yurtdışı olsaydı doğru ama neden yurtiçi kurumsallar. Yani verilen ilaç yanlış hastalık için

  • Tufan19 Aralık 2019 14:38

    Yabancı yurtiçindeki ayakçılarıyla operasyon çekiyor aklınca. Geçenlerde yurt dışından yaptılar sağlam madara oldular şimdi yurt içi ayakçılarla işi deniyorlar. Bakalım ne olacak.