E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fed iyimserliği korundu. Fed’in kritik faiz toplantısı sonrasında, gevşek para politikasında kısa sürede ciddi bir değişiklik olmayacağının anlaşılmasıyla piyasalardaki yükseliş eğilimi devam etti.
ABD’de, beklentilerin ve önceki çeyreğin altında kalan ilk çeyrek büyüme oranı ve tahminlerin üzerinde gerçekleşen haftalık işsizlik başvurusu da, Fed’in büyümedeki endişelerini destekler nitelikte oldu. Diğer taraftan, bekleyen ev satışları oldukça güçlü bir artış gösterdi.
Büyümenin hızına ilişkin farklı sinyallere karşın, şirket karlarının desteğiyle, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,36 ve % 0,57’lik kazançlarla 1.360 ve 12.763 puana çıkarken; DAX endeksi % 0,95’lik yükselişle 7.475 puanda kapandı.
Euro-dolar paritesi, ABD’de düşük faiz ortamının uzunca bir süre korunacağı beklentisiyle 1,48 civarında güçlü konumunu korudu.
Büyümede yavaşlama sinyallerine karşın, zayıf Dolar ve bölgesel politik risk unsurlarıyla, ham petrol fiyatları 112-113 dolar civarında dalgalanmaya devam etti.
Altın fiyatları, ekonomik görünümdeki belirsizlikler ve parasal sıkılaşma adımlarının yavaş kalacağı öngörüsüyle 1.530 doların üzerinde yükselişini sürdürdü.
Sabah açılışta Asya borsalarının, Güney Kore’de sanayi üretiminin son altı ayın en düşük hızıyla seyrettiğinin gözlenmesiyle zayıf seyri dikkat çekiyor.
AB ekonomisinde ekonomik görünüm.. Avrupa bölgesinde yoğun ekonomik veri gündemi, özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek haftaki faiz toplantısı öncesinde dikkat çekebilir.
Ekonomik durum ve iş çevresi güven endekslerine yönelik beklentiler, ikinci çeyrek başında büyümenin benzer ivmeyle devam ettiğine işaret ediyor. İşsizlik ve enflasyon oranlarının ise ilk çeyrek sonunda, sırasıyla % 9,9 ve % 2,7 seviyelerinde kaldığı düşünülüyor.
Ekonomik aktivite endekslerinde beklenenin üzerinde bir yavaşlama ya da enflasyon oranında gerileme, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal sıkılaşmada “tetikte” olan tavrının sorgulanmasına neden olabilir. Özellikle Fed’in küresel büyüme görünümündeki aşağı yönlü risklere daha fazla hassasiyet gösteren yaklaşımından sonra.
ABD tarafında ise, özellikle kişisel gelir ve harcamalar, çekirdek enflasyon göstergesi, Fed’in yavaş çıkış stratejisinin haklılığının sorgulanmasına neden olabilir.
İç Piyasalar
Merkez Bankası’nın bu yılın enflasyon tahminine yönelik bir puanlık yukarı revizyonuyla satış eğiliminin yoğunlaştığı iç piyasalarda, zorunlu karşılıklara getirilen önlemlerin bankaların davranışlarında değişikliklere neden olmaya başladığı görüşüyle toparlanma eğilimi gözlendi. Önümüzdeki hafta başında açıklanacak BDDK’nın kredilere ilişkin verileri bu görüşün test edilmesini sağlayacak.
Ayrıca, VOB’ta Nisan vadeli kontratların kapanıyor olmasının yarattığı satış baskısının da azalması toparlanma hareketini destekledi. Böylece, İMKB 100 endeksi % 0,96’lık yükselişle 68.440 puana çıktı.
Merkez Bankası, 2011 enflasyon tahminini piyasa beklentilerine yaklaştırdı. Merkez Bankası üç aylık enflasyon raporunda, 2011 enflasyon tahmininde bir puanlık beklenmeyen bir revizyona gitti. Oysa, geçen haftaki faiz toplantısı sonrası yayımladığı notta, yılsonu enflasyonunu % 5,5’lik hedefin bir miktar üzerinde olacağı tahmininde bulunmuştu. Dünkü raporunda ise % 6,9 olarak açıkladı.
Bizim tahminimiz de uzun bir süredir % 6,8 seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası’nın son anketlerinde de, ortalama piyasa beklentisi % 6,9 seviyesini gösteriyordu. Böylece Merkez Bankası’nın projeksiyonlarında, Piyasa beklentilerine yaklaşmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.
Enflasyon tahminindeki revizyona karşın, para politikasında alınan önlemlerin ikinci çeyrekten itibaren daha belirgin gözleneceği beklentisi korunuyor. Ancak, bunun gerçekleşmemesi durumunda yeni önlemlerin alınacağı da ifade ediliyor.
Yeni önlemler konusunda yılın ikinci yarısına kadar bekleneceği anlaşılıyor. Enflasyon tahminlerinde temel alınan faiz politikası varsayımında, “yılın ikinci yarısında sınırlı ölçüde ilave parasal sıkılaşma” ifadesi yer alıyor.
Ayrıca, kredilerdeki genişlemenin % 20-25 bandına inmesi varsayımının da, enflasyon projeksiyonlarına girmesi bu konudaki kararlılığı açık bir şekilde gösteriyor.
Bankalar tarafından talep edilen munzamlara faiz ödenmesinin kısa vadede gündemde olmadığını anlıyoruz. Merkez Bankası, munzamlara faiz ödenmemesinin önlemlerin etkinliğini artırdığını düşünüyor. Ancak, ileride koşullar elverdiğinde, faiz ödenmesinin düşünülebileceği dile getiriliyor.
Ayrıca, zorunlu karşılıklarda yapılan artışların banka davranışlarını değiştirmeye başladığı ifade ediliyor. Yani, bankaların kısa vadeli finansmana olan bağımlılığı azalarak, mevduat ve kredi faizlerinde artışlar gerçekleştiği ifade ediliyor.
Dış açık verileri para politikasına destek verecek mi? Bugün açıklanacak Mart dış ticaret rakamlarında, özellikle ithalat verisi yakından takip edilecek. Piyasa beklentisi 20,4 milyarlık yine yüksek bir seviyeye işaret ediyor. Önceki ay 17,5 milyar dolar düzeyindeydi. Bizim beklentimiz 19 milyar Dolar ile biraz daha ılımlı bir veriye işaret ediyor. Özellikle, şimdiye kadar yukarı trendini devam ettiren mevsimsel olarak düzeltilmiş ithalat verilerinde yavaşlama gözlenmesi, piyasaların dünkü olumlu kapanışının devamını sağlayabilir.
Teknik Yorum
HAZİRAN ENDEKS
Endeks 30 Nisan kontratı günü 83975 seviyesinden kapattı. Yukarıda 84500-85500 seviyeleri direnç durumunda. Ancak 85500’ün üzerinde bir kapanış olursa 86500-87000 seviyeleri hedeflenebilir. Aşağıda 82350 seviyeleri destek durumunda. Ancak 82350’lerin altında bir kapanış olması durumunda 80000 seviyeleri yeniden test edilebilir.
SATIŞ 84300-84800 STOP 84950
ALIŞ 82750-82250 STOP 82100
DİRENÇ 84650-85300
DESTEK 82750-81550
HAZİRAN TL
$/TL Nisan kontratı günü 1,5370 seviyesinden kapattı. Aşağıda 1,5300-1,5240 seviyeleri destek durumunda. 1,5240’ın altında bir kapanış olursa 1,5120-1,5000 seviyeleri hedef olur. Yukarıda 1,5405-1,5540 seviyeleri direnç durumunda. Ancak 1,5540’ın üzerinde bir kapanış olursa 1,5715 seviyeleri test edilebilir.
SATIŞ 1,5500-15550 STOP 1,5565
ALIŞ 1,5300-15240 STOP 1,5225
DİRENÇ 1,5410-1,5440
DESTEK 1,5310-1,5250
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:28)