E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ( BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankalardan Türk Lirası'nı destekleyici çalışmalar beklediklerini söyledi. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 18.Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Akben "Ülkemizde son dönemde döviz kurları üzerinden spekülasyonlar yapılıyor, döviz hareketliliği konusunda saldırılara maruz kaldık" dedi. Mehmet Ali Akben, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TL'nin ülkemizin parası olduğu bilincini, hep birlikte, sektörümüzün, bütün bankalarımızın, TL'ye sahip çıkarak göstermesi gerek. Aksi takdirde TCMB'nin, TL, dolar, Euro, birkaç para cinsinde yönetim yapması gerekiyor ki, onun da çok kolay olduğunu söyleyemeyiz. Sizlerden bilhassa mevduat alanında, dolarizasyondan TL'ye geçiş konusunda gayretli çalışma bir bekliyoruz.
Bu konu, ülkemizde hem istihdamın artırılması, hem kredi tarafında büyüme, hem yatırımların devam etmesi süreci, ülkemizin büyümesi açısından önemli bir husus olduğunu biliyorsunuz. Diğer yandan, İstanbul Finans Merkezi projesinin inşaatları sürüyor, teknik altyapı konusunda da çalışmalar devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nda da hem Finans Merkezi, hem diğer ekonomi ile katılım bankaları ile ilgili ciddi çalışmalarımız var."
'BANKALAR ŞUBELERE HEDEF KOYSUN'
BDDK Başkanı bankaların şubelere hedefler koyarak TL mevduatı özendirmelerini istedi
'FAİZSİZ FİNİNS SEKTÖRÜNÜN POTANSİYELİ BÜYÜK'
BDDK Başkanı Akben, kendine özgü ilkeleri ve faaliyet yapısı ile faizsiz finans sektörünün Türkiye için değeri ve potansiyelinin oldukça büyük olduğunu söyledi. Türkiye'de ilk olarak 1980'li yıllarda ortaya çıkan sektörün, öncelikle bankacılık tarafında yasal altyapı sorununun çözüldüğünü, daha sonra sırasıyla sermaye piyasası ve katılım sigortacılığına ilişkin gerekli adımların atıldığını anımsatan Akben, bunların neticesinde, sektöre verilen desteğin sonuçlarının görülmeye devam edildiğine işaret etti. Akben, şunları kaydetti:
"Katılım bankaları, toplam aktif büyüklüğü bakımından Mart 2019 itibarıyla 229,2 milyar TL büyüklüğe ulaşmış olup, 2002 yıl sonunda yüzde 1,9 olan toplam sektör içindeki payını yüzde 5,5'e yükseltmiştir. Katılım bankalarının kullandırdığı krediler 123,7 milyar TL düzeyinde ulaşmış olup sektörün kredileri içindeki payı yüzde 4,6'dır. Diğer taraftan, sektörün KOBİ kredileri içerisindeki payının yüzde 6,3 seviyesinde olması katılım bankalarının KOBİ'lerin fon kaynaklarına ulaşmalarında önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir. Katılım bankalarının topladıkları fonlar, sektörün toplam mevduatı içinde Aralık 2002'de yüzde 2,3 paya sahip iken, söz konusu oran Mart 2019 döneminde yüzde 7,1'e yükselmiştir. Yine, aynı dönemde toplam öz kaynakların payı yüzde 1,6'dan yüzde 4,3'e yükselmiştir. Sermaye yeterliliği rasyosu ise Mart 2019 itibarıyla yüzde 15,5 seviyesinde olup güçlü seyrini devam ettirmektedir."
'YATIRIM VEKALETİ İLE FON TOPLAMA DÜZENLENECEK'
Akben, faaliyetlerine yeni başlayan, gayrimenkul ve genel olarak sektöre olumlu katkı bekledikleri Türkiye Emlak Katılım Bankası ile diğer kamu katılım bankalarının kurulmasını, katılım sigortacılığının ve faizsiz yatırım fonlarının oluşumu, kamu ve özel sektör sukuk ihraçlarının arttırılması gibi somut adımların son dönemde kaydedilen çok önemli gelişmeler olduğunu aktardı.
BDDK tarafından, son dönemde hayata geçirilen düzenleme değişikliklerinin, kendi prensiplerine sadık bir biçimde sektörü geleceğe hazırladığına dikkati çeken Akben, şunları ifade etti: "Nitekim fon kullandırma tarafında uluslararası yöntemler ülkemiz mevzuatına kazandırılmış, ürün çeşitliliğinin arttırılmasının yolu açılmıştır. Bu kapsamda ayrıca kalkınma ve yatırım bankalarımıza da faizsiz fon kullandırma yetkisi verilmiştir. Fon toplama tarafında ise katılım bankalarına yatırım vekâletine dayalı fon toplama yetkisi verilerek konvansiyonel bankalarla rekabet gücü arttırılmıştır. Bu konunun istismar edilmemesi gerek. Çünkü yatırım vekâleti yönüyle fon toplamanın biraz istismara açık bir konu olduğunu görüyoruz. Bu konunun da yakın zamanda düzenleneceğini şimdiden söylüyorum.
Bunun yanı sıra sektörün önümüzdeki dönemlerde de sürdürülebilir gelişme göstermesi adına atılan yapısal adımlar önem arz etmektedir. Bu minvalde, Merkezi Danışma Kurulu kurulmuş, yasal altyapı güçlendirilmiş, birçok üniversitede akademik bölümler ve araştırma merkezleri açılmıştır. Yürürlüğe giren mevzuat değişiklikleri fon kullandırma yöntemlerine ilişkin sektöre ayrıca bir standardizasyon da getirmektedir."
'DANIŞMA KURULLARININ YASAL ALTYAPI ÇALIŞMALARI BAŞLADI'
BDDK Başkanı Akben, Merkezi Danışma Kurulu'nun kurulması sonrası, katılım bankaları nezdindeki danışma kurullarının yasal altyapı çalışmalarının başladığını bildirdi. Halihazırda görüş alma süreci tamamlanan Tebliğ Taslağı'nın, en yakın zamanda yürürlüğe gireceğine işaret eden Akben, bu tebliğ taslağı sayesinde katılım bankalarının faizsiz finans prensiplerine uyum süreçlerinin, ilk olarak yasal ve kurumsal bir yapıya kavuşacağını aktardı.
Akben, "Hazırlıklarına başlanan 11. Kalkınma Planı kapsamında sektörün bu kez dijitalleşme ve finansal tabana yayılma konularına odaklanmayı düşünüyoruz. Hepimizin malumu olduğu üzere, geleneksel iş yapış şekilleri tüm dünyada olduğu gibi Türk Bankacılık Sektöründe de yerini işlemlerin büyük ölçüde dijital ortamda gerçekleştirildiği alternatif dağıtım kanallarına bırakmış, şubesiz bankacılık kavramı yaygınlaşmaya başlamıştır." ifadelerini kullandı.
'HESAP AÇILIŞ İŞLEMLERİNDE ISLAK İMZA ZORUNLULUĞU KALDIRILDILMASI YURTDIŞINDAN TALEBİ ARTIRACAK'
Yaşanan gelişmeye paralel olarak BDDK'nın hesap açılış işlemlerinde aranan ıslak imza zorunluluğunu kaldırdığını, bankalara çağın bilgi teknolojilerinin sunduğu alternatifleri kullanma imkanı getirdiğini dile getirdi. Akben, şunları söyledi: "Yapılan değişikliğin katılım bankaları açısından da özellikle yurtdışı kaynaklı hesap açılışları üzerinde olumlu etki göstermesini beklemekteyiz. Hali hazırda çalışmalarına başladığımız bir diğer konu da katılım bankalarımızın yurtdışı kıymetli maden borsalarında gerçekleştirdikleri işlemlerin yurtiçi piyasalarımıza alınması projesidir. Bahse konu proje, ülkemizdeki sermaye piyasalarının derinleşmesi, yurtdışına ödenen komisyonların sona ermesi ve müşteri nezdindeki algının iyileştirilmesi gibi faydaları hedeflemektedir.
Faizsiz finans sektörümüzün gelişmesi adına Kurum olarak son dönemde TKBB ile yakın iletişim halinde birçok ortak proje gerçekleştirdik. Bu çerçevede TKBB'nin özverili çalışmalarını ve son dönemde gerçekleştirdiği dönüşümü oldukça önemsediğimizi belirtir, sektörün gelişmesi yolunda üzerine düşen görevi yerine getiren katılım bankalarımıza da teşekkür ederim."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Başganım dövizini bozana bedava kampanyası baya tutmuştu. Belki yine öyle bir kampanya yapsanız diyorum. Belki inanan ve dövizini bozan çıkar. Bu arada ne kadar da zayıflamışsınız :)
vatandaş taşın altına elini koy oyunlarını bu millet yutmuyor artık.. herkez biliyor 2017 itibari ile tüm ihtiyaçlar zamlandı.Siz neyin desteğinden bahsediyorsunuz? hergün zamlı faturaları ödeyince iyi dilekler iletiyorum sizlere merak etmeyin. Bu hale nasıl getirdiyseniz siz çıkaracaksınız.sizin hatalı kararlarının ceremesini hep halk çekiyor.Durmadan vatansaşı sıkıştıran zorlayan ya vergi,ya zam, ya tedbir vs kararları alıyorsunuz..Millet daha ne yapsın size ?? halk desteklese, varını yoğunu verse, siz bu kafayla 3-4 yıla yine batırırsınız ülkeyi.Hiç vatan millet edebiyatı yapmayın.Vatanı çok seviyosanız lay lay lom yapıp zamanında doğru düzgün yönetseydiniz.iy har vurup harman savurdunuz paraları ve ülkenin birikimlerini.Ama millet olarak da hak ediyoruz kardeşim..bize müstehak iyi oluyor...
Sayın Başkan,önce ekonomiye güveni sağlamalısınz,bunun için tecrübeli,konuya hakim içeriye dışarıya güven veren bir maliye bakanı görevlendirmelisiniz,Bakanımız iyi niyetli, gayretli ama bu işler iyi niyetle olmuyor,bakıyorum kimse destek vermiyor.Bu işler halkın desteğiyle olacak iş değil.Tasarrufa önem verilmeli,herkes kendi başına hesapsız harcamalar yapıyor,kontrol yok.İsraf çok.Halk dövizden ve mevduattan başka bir şey bilmiyor.Televizyonlar lak lakıyla vakit geçiriyor.Varantları,fonları halka anlatın ;bu işler rica ile olmuyor.Faizde çok para kaybediliyor,yüzde on sekizle verilen parayı dolar ikiye katlıyor.Şu darlıkta alınan elli jip neyin nesi?
Dovizde, dovizli hesaplarda vergi stopaj kac sifir adam komisyon oduyor doviz burosu veya banka. Parayi cebe indiriyor..ingilterede almanyada isvicrede abd de yabanci para cinsi hesaplar nasil acikiyor bir bakilp incelenmeli
Damat yeni bir paket daha açıklar kafa yormayın
Siz değil dövizin TL ye dönmesi mevduat sahiplerini ürkütüp yastık atına kaçmasına neden olursanız o zaman facia olur
HER KÖŞE BAŞINA BİR DÖVİZ BÜROSU AÇILDI HERKES SICAK PARAYLA PARA KAZANMA DÖNEMİNİ SEÇTİ SORUMLUSU KİM DİYE SORARSANANIZ HÜKÜMET DERİM ÜLKEDE EKENOMİK İSTİKRARA ÖNEM VERMEYİ BİR TÜRLÜ ISINAMADI BETON YATIRIMI AZALTILMALI DİYE YILLARDIR YAZDIM ŞİMDİ EKENOMİ DUVARA TOSLAYINCA HERKES DÖVZE SARILDI.
Köprüler yap işlet devret olarak yaptırıldığında geçiş fiyatı dövize bağlanmıştı, Çanakkale köprüsünün temeli atılmadan bile geçiş fiyatı dövizle belirlenmişti. Önümüzdeki 20 yıl köprüden geçecek vatandaş köprüden geçiş parasını dövizde neden tutmasın, müteahhitler geçmeyen araçların parasını dövize endeksli vatandaşın verdiği vergiden tahsil ediyor.
adamın yemekten gırtlağı yağ bağlamış, ayıp
Helal olsun duruşu yeter,görevi bırak banka şube çalışanları otursun onlar nasıl yapılacağına karar verir....acitasyon..Bunlarida gordukkkk.
TL nin nasıl özendirileceği hakkında tavsiyede bulunsaydı daha iyi olurdu.
Birakin dovizin kuyrugunu nereye gidecekse gitsin...icerde uretimi tesvik etmenin en iyi yolu fiyattir.boyle yuksek faiz dusuk kurla hoc bir yerr varsmayiz...birakin damat isini yapsin
Başkanım ben yastık altına geçiyorum, faizsiz finans.
%40 faizden aşağısına çöp para TL'ye dönmem. Kimse kusura kalmasın.
Siz halki ikna edemediz,banka şubeleri gidip vatandaşlara usd bozun tl hesap acın diyecek.Tcmb ve ekonomi bürokratları ne iş yapıyor.Komedi....
Adam ne güzel yazmış neyini beğenmediniz.....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:13)