E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBazı korona varyantları testlerde görünmüyor olabilir---

Bazı korona varyantları testlerde görünmüyor olabilir

Bazı korona varyantları testlerde görünmüyor olabilir
02 Mayıs 2021 - 14:44 borsaningundemi.com

Hindistan varyantıyla birlikte virüsün en güçlü haline ulaştığını ve daha ölümcül bir varyant gelişmeyeceğini tahmin eden uzmanlar, bazı varyantların PCR testlerinde görünmediğine dair endişelerini paylaştı

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı ve Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ağaçfidan “Klinik şüpheyle başvuranlarda PCR testlerimiz çok yüksek oranda doğruluk payı ile çalışıyor. Doğru olan test kitlerinin varyant bazlı değil etken bazlı olması. Brezilya ve Güney Afrika varyantları sıklıkla saptanmazken bulunduğumuz hafta itibarıyla Güney Afrika ve Brezilya varyantlarını da şüpheli pozitif olarak saptamaya başladık” dedi.

Milliyet'ten Mert İnan'a konuşan Ağaçfidan'ın açıklamaları şöyle:

Antikor testi yaptırıp tatmin olmayanlar, aşı olup ‘antikorum yok’ diyenlere yönelik doğru test yöntemlerini anlatır mısınız?
Antikor testi yaptırmak adeta moda haline geldi. Ancak çoğu vatandaşımız doğal olarak bu ölçüm ve testlerin sadece adını biliyor. Virüse karşı antikor yanıtı olup olmadığını anlamak için koşul, test kitinin nötralizan yani virüsü bloke edecek antikorların varlığını gösterip göstermeme özelliğidir.
Birçok kişi titrasyon yani bir değer vermeyen antikor testlerini yaptırıp neticede, baktırdığı test sonucu hakkında fikir sahibi olamıyor veya çelişkide kalıyor. Bir de hızlı test dediğimiz 10 dakika içinde sonuç veren Kovid-19 test kitleri vardır. Ancak bu testlerin de yanılgı payının daha yüksek olabildiği unutulmamalı.

Standart antikor test kiti nedir veya nasıl olmalıdır?
Yaptırdığınız antikor testinin rakamsal değer vermesi gerekir. Bunun dışında sadece ‘pozitif veya negatif’ şeklinde sonuç veren testlerin değerlendirilmesi klinik açıdan anlamsız olabilir. Asıl önemli olan sonucu değerlendirirken hastada çalışan antikor test kiti ile bu değerin 50’nin ne kadar üstünde olmasının önemidir.

Test kitleri varyant virüsleri kaçırıyor mu?
İngiltere varyantı son birkaç aydır baskın tür olarak hastalığın yayılmasına neden oluyor. Şu an için bizim gözlemlediğimiz hastaların yüzde 70’den fazlasının İngiltere varyantı olduğu şeklinde. Brezilya ve Güney Afrika varyantlarını da bu hafta itibariyle pozitif olarak saptamaya başladık. Elde ettiğimiz ve bizde saptanan şüpheli pozitif varyant verilerini ve klinik örnekleri doğrulama amacıyla Ankara’daki Halk Sağlığı Kurumu’nda gönderiyoruz. Sonuç doğrulamaları veya gen dizilimleri tamamen Halk Sağlığı Kurumu’nda incelenmekte.

Özellikle Çin menşeili aşının antikor üretmediğini de iddia edenler var?
'Aşı tutmadı' şeklindeki yorumların da bilinmeden yapıldığını düşünüyorum. Bu çok nadir görülen bir durumdur. Kişinin altta yatan başka hastalıklar olabilir. Ayrıca, aşı tedariki veya transferinde soğuk zincirde aksaklık yaşanmış veya depolama da hata yapılmış olabilir. Bazı kişilerde de aşıların antikor oluşturup koruyucu özellik göstermesi zayıf olabilir. Örneğin, kişinin bağışıklık mekanizması düşük veya immün sistemi baskılanmış olabilir. Bu kişilerde antikor yanıtı düşüktür. 65 yaş ve üzerindeki bir kişinin vücudunda oluşan antikor yanıtı ile 30 yaşındaki bir kişinin antikor oluşma oranı aynı olmaz.

Kovid-19 insan eliyle olabilir mi?
Bu olasılık sıfır değil ancak laboratuvar araştırmaları virüsün insan eliyle değil, mutasyon sonucu tıpkı geçmişteki salgınlar gibi ortaya çıktığını gösteriyor. Dünya var oldukça virüs ve salgınlar da olacak. Kovid-19 etkeni virüs ileride mutasyon geçirip ortadan da kaybolabilir. Virüsün bundan daha öldürücü bir mutasyona uğramasını beklemiyoruz.

Hindistan'da salgın kontrolden çıkıyor

Türkiye'de son 24 saatte 28 bin 817 yeni vaka tespit edildi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufan02 Mayıs 2021 18:36

    Herkese koronasınız diyinde bitsin bu tatava. Boşa test mest uğraştırmayın milleti. Herkes korona diyin tamam.

  • Kazım02 Mayıs 2021 16:48

    Testden önce soğuk su içince test negatif çıkıyor

  • Bosuna çabanız02 Mayıs 2021 16:40

    Bitmeeeeeez bitmeyecek

  • Erol g.02 Mayıs 2021 16:29

    AKCİGERLERIMIZ 41 DERECE ISIYA KADAR DAYANABILIRMİŞ AKCİGERE ULAŞAN KORANA VİRÜSÜ ISE AKCİGER ISISINI 43 DERECEYE YÜKSELTİNCE KOZASINI ÖRMEYE BAŞLIYORMUŞ YANİ AKCİĞER ISISININ 41 DERECE VE ÜZERİNE CIKMASINI ÖNLERSEK VİRÜSUN KOZA ÖRMESI ENGELLEMİS OLURUZ HASTALARIN GÜN IÇİNDE 8SILARI ÖLCÜLMELI ATEŞ AŞIRI YÜKSELMEYE BAŞLAMADAN SERİN SU ILE IÇİLEREK/VUCUDA SÜRÜLEREK NORMAL ISIYA INMESİ SAGLANIR

  • murat02 Mayıs 2021 16:06

    görünmüyorsa gördüğün/tespit ettiğin zaman konuş....korku pompalamak için iyice şebek haber muhabiri oldular...bazı uzaylılar da radarda görünmüyor olabilir :) UFO haberi gibi ama bilimsel yersen....

  • Erol g.02 Mayıs 2021 15:30

    TESTTEN ÖNCE SERİN/SOĞUK SU IÇEN KİŞİLERDE POZİTİF OLSALAR DA NEGATİF GÖRÜLEBİLİR-KORONA TEDAVISİ DE SAD SURESINDE ÖĞÜT OLARAK BİLDİRİLDİĞI GİBİ SADECE/KOLAYCA SOĞUK SU ILE TEDAVİ OLABİLIR