E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ankara’da bir vatandaş, evinin yakınındaki baz istasyonunun “sağlığa zarar verdiği ve tesislerdeki jeneratörlerin çıkardığı yüksek ses nedeniyle gürültü kirliliği oluştuğu” gerekçesiyle istasyonunun kaldırılması için dava açtı. Davaya bakan Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, istasyonun limit değerlere ve güvenlik mesafesine uygun olduğu sonucuna varan bilirkişi raporuna dayanarak davayı reddetti.
ÇIKIŞ GÜÇLERİ DÜŞÜK
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını, “jeneratörlerin gürültü çıkardığı iddiasıyla ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmadığı” gerekçesiyle bozdu. İstasyonların, konuşmanın az olduğu kırsal alanlarda 35 kilometrelik, konuşma trafiğinin yoğun olduğu şehir merkezlerinde ise 1-2 kilometrelik mesafe içinde hizmet verebilen, çıkış güçleri oldukça düşük cihazlardan oluştuğu ifade edilen kararda, şu tespitler yapıldı:
DAHA YÜKSEK DALGA
“Ulaşılan son teknolojik gelişmelere göre, telefonla haberleşme veya iletişimin sağlıklı ve verimli gerçekleştirilebilmesi için baz istasyonlarının bal peteği benzeri hücresel bir yapıda ve her bir peteğin içinde de en az bir baz istasyonu bulunacak şekilde kurulması zorunludur. Her bir istasyon kapasitesi itibarıyla belirli sayıda abonenin haberleşmesini sağlayabileceğinden, nüfusun yoğun olduğu yerlerde daha çok baz istasyonu kurulması gerekmektedir. Şehir dışına çıkarılmaları halinde hücresel yapı bozulacağından, haberleşme ve iletişimin sağlanabilmesi için gerek baz istasyonlarından abonelere gerekse abonelerden bazı istasyonlarına karşılıklı gereğinden çok yüksek elektromagnetik dalgalar gönderilmek zorunda kalınacak, toplum sağlığı olumsuz yönde etkilenecektir."
10 voltu aşan istasyon yok
* Dünya Sağlık Örgütünün, insan vücudu sıcaklığını 1 santigrat derece arttıran değerin 2.000 volt/metre olarak belirlediğini, Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonunun ise baz istasyonları için belirlenen standardı 40 volt/metre olarak tespit ettiğini belirten Acarer, “BTK olarak yaptığımız düzenlemelerde, bu limit değerini de daha fazla düşürerek 4’te biri oranında yani 10 volt/metre olarak aldık. Yapılan denetlemelerde ise 10 volt/metreyi aşan istasyona rastlanmadı, hatta genellikle 2 volt/metre civarındadır” dedi.
Karar olumlu ve bilimsel
* BİLGİ Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Yargıtayın baz istasyonlarına ilişkin kararını değerlendirirken, “Bilimsel veriler ışığında alınan kararı son derece olumlu buluyoruz” dedi. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada aynı teknolojinin kullanıldığını belirten Acarer, bu teknolojide mobil iletişimin gerçekleşebilmesi için baz istasyonlarının daha sık aralıklarla kurulması gerektiğini söyledi. Acarer, şunları kaydetti: “Mobil iletişim, aynen Yargıtay kararında belirtildiği gibi arı peteğinin yapısına benzeyen hücre sistemi ile çalışmaktadır. Buna göre, her hücre sisteminin içerisinde baz istasyonu olur. Şehir merkezlerinde ve kalabalık yerlerde daha fazla mobil iletişim ihtiyacı bulunmaktadır. Baz istasyonları bu nedenle daha fazla kurulur. Şu unutulmamalıdır ki baz istasyonları arttıkça konuşturma kapasitesi artar, gücü düşer. Bu nedenle baz istasyonunun çok olması daha yararlıdır.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:35)