E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Baykar Teknik Müdürü, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı olan Selçuk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Gaziantep'te düzenlenen TEKNOFEST 2020'de Cezeri Uçan Araba ve savunma teknolojilerine yönelik çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Otomotiv sektöründe birisi elektrikli diğeri akıllı araçlar olmak üzere iki büyük devrimin yaşandığını vurgulayan Bayraktar, "Bundan sonraki hedefimizde akıllı uçan arabalar var. Adeta kişisel bilgisayar gibi kullanılan, akıllı arabaları hayal ediyoruz. Eskiden bilgisayar teknolojisi sadece büyük kurumların kullandığı dev sabit makinelerden oluşuyordu şimdi herkesin elinde kullandığı teknolojilere dönüştü. Aynen biz de akıllı araçların geleceğini öyle görüyoruz." diye konuştu.
Bayraktar, Cezeri'nin ilk çıktığında ilgi gördüğünü, test uçuşu sonrası ise dünyada büyük bir yankı uyandıran araç olarak ön plana çıktığını vurguladı.
Bilişim teknolojilerinin çok hızlı ilerlediğinin altını çizen Bayraktar, "Bugün sadece büyük yolcu uçaklarında uçuyoruz, sadece belli çok özel şartları olan kişiler pilot olabiliyor. Cezeri herkesi pilot yapabilen çok akıllı bir araç, taşıt olarak ön plana çıkıyor. Tabii aracımız henüz çok çok yeni, doğum aşamasında diyebiliriz. Dünyada bu alanda çalışan onlarca bilişim teknolojisi var. Bazısı çok büyük kurumlar, bazıları da küçük çaplı çalışmalardan ibaret." dedi.
"Türkiye artık bu alanda ben de varım diyor"
Bayraktar, Cezeri'ye ilişkin çalışmaların çok yönlü ve kapsamlı şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Teknolojik hamlelerin birbiri ardına geldiğini hatırlatan Bayraktar, "Bu bizim çok uzun bir yolculuğumuzun hikayesidir. Ben şuna da benzetiyorum. 2005 yılında yaptığımız Türkiye'nin ilk milli ufak 5 buçuk kiloluk insansız hava aracına da benzetiyorum. Bugün 2005'ten bu yana 15 yıl içerisinde Türkiye dünyanın kendi sınıfında en modern en iyisi diyebileceğimiz 5 buçuk tonluk Akıncı'yı yapar hale geldi. Ve dünyada sadece birkaç ülke bu sınıfta ve kapasitede insansız hava aracı yapıyor. Yarınların yarışında bugünden çalışanlar olacak, bu kesin. Türkiye artık bu alanda ben de varım diyor." değerlendirmesinde bulundu.
Selçuk Bayraktar, dünya piyasasında, kısa sürede yapay zekayla donatılmış akıllı araçların çok daha fazla görülebileceğini anlattı.
"Cezeri'nin hayatımıza girişi erken olabilir"
Bayraktar, teknolojide artık 5-10 yılın bile çok uzun bir zaman dilimi olduğunu belirterek, "Nasıl ki telefonlarımızın her iki yılda bir modelleri ve fonksiyonları değişiyorsa teknoloji de çok hızlı evinim yaptığından Cezeri'nin hayatımıza girişi biraz daha erken olabilir. Benim öngörüm 5 ila 15 yıl arasında geçen bir süreci kapsar. Çünkü bazı kırılımlar gerekiyor yani kent taşımacılığında sivillerin kullanması için ama ondan önce sportif maksatla kullanılacağını düşünüyorum. İlk hedefimiz kırsal alanda sportif maksatlarla kullanılabilecek araçlar olarak kullanılmasını sağlamaktır." diye konuştu.
"Diğer teknolojilerimizle destekleniyor"
Cezeri için daha önceki teknolojik birikimlerden faydalandıklarını vurgulayan Bayraktar, "Akıncı ile geliştirdiğimiz uçuş bilgisayarlarının bir kısmı bunda kullanılıyor. Çünkü bunun da çok emniyetli olması gerekiyor, gerekli sistemlere sahip, bütün kritik uçuş sistemleri 3 yedekli oluyor. Yine bilgisayar destekli 3 robotik pilotlar uçağı uçuruyor. Bunun yanında sistemsel olarak da ciddi bir yedeklilik gereksinimi var. Elbette orada, geçmişten gelen teknoloji birikimimiz de var. Bizim 20 yılda gelen insansız hava aracı birikimimizin tümünü neredeyse Cezeri'yi uçurmak için kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.
"4 senem Güneydoğu'da geçti"
Bayraktar, İHA'ların çok karmaşık teknolojileri bünyesinde barındırdığını ifade etti. Ekip olarak 2005 yılından itibaren aktif ve yoğun bir şekilde milli savunma sanayisinin içerisinde yer aldıklarını vurgulayan Bayraktar, şöyle dedi:
"Sürekli arazide Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yanında görev alıyoruz. TSK şu anda dünyada İHA ve SİHA'ları en iyi kullanan askeri kuvvettir. Biz de 2005'ten bu yana teknik anlamda eksikliklerini gidermek ve yenilikleri hızlı şekilde kuvvetlerimize entegre etmek için çok çalışıyoruz. Benim son 15 yıldaki bu serüven içerisindeki toplam 4 senem Güneydoğu'da geçti. Yakın zamanda Barış Pınarı, Bahar Kalkanı, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı gibi çok büyük harekatlarda İHA ve SİHAlarımız askeri hamlelerimiz için kullanıldı. Bunun bu şekilde devam edeceğini öngörüyoruz."
AA'ya özel teşekkür
Selçuk Bayraktar, Gaziantep'te düzenlenen TEKNOFEST 2020'nin de başarılı geçtiğini söyledi.
İlk yıldan beri TEKNOFEST coşkusunu tüm yönleriyle Anadolu Ajansının (AA) kamuoyuna ve diğer medyaya kuruluşlarına geniş şekilde aktardığını hatırlatan Bayraktar, "Ben özellikle Anadolu Ajansına teşekkür etmek istiyorum. İlk yıldan beri paydaşımız olduğu için teşekkür ediyorum. İlk yıldan beri milletimizle TEKNOFEST coşkusunu paylaştınız. Bu yıl yaptığınız görev salgın dolayısıyla çok daha büyük önem kazandı. Çünkü bu yıl TEKNOFEST ziyaretçisiz yapılıyor. Sizler büyük emek gayret ve fedakarlıkla teknolojinin şampiyonlarını, ülkemizin dünyada bayrağını bu alanda zirveye çekecek genç kardeşlerimizi tüm toplumla paylaşıyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
SON DÖNEMİN EN BAŞARILI MÜHENDİS VE GİRİŞİMCİSİ... TÜM TÜRKİYE DESTEK OLMALI....... ESKİDEN İHA LARI SİHA LARI İSRAİLDEN ALIYORDUK..İSRAİL DE NAZ YAPIYORDU UNUTMAYALIM........
Buradaki bir kaç soytarı hemen başlamış muhalefete! Bu öküzlere Kripto Kemal in tavsiyesi üzerine ver yeni deste iskambil kağıtlarını al kızı ver papazı bu sığırlar onan anlar. Bu adamın yerli oto yapmak gibi bir görevi yok! Kendisine verilen görevi en güzel şekilde başardı! Bir sonrakini de başaracaktır. İyi ki yok hükmündesin kripto kemal ve avanesi şöyle 6 ay falan ülkeyi yönetmiş olsaydın tez zamanda Afrika ülkesine çevirmiş olacaktın! İçi kararmış kara fosillere geçit yok! Ufku geniş yarını aydınlık bir Türkiye için böyle gençlere ihtiyaç var! Fosiller dışarı!
nedim gene hakaret ediyor. Olum nedoş zaten afrika ülkesi paraları daha kıymetli oldu
zırt pırt gündeme getiriyorlar bunu...acep neden?
Angus blader sen de vizyon koy, ülke bakışına hizmet edecek projeler ortaya koy sen ve avanen de gündeme gelin
MAŞAALLAH..İDOLUMUZSUNUZ
Biraz fazlaca uçmuşsunuz...jETGİLLER i fazla seyretmişler...!
ABİ BIRAKDA BİRAZ UÇALIM..UÇMANIN HAYALİNİ BİL KURDURTMAYACAKSINIZ ADAM NE GÜZEL IHA SIHALAR YAPMIŞ..DİĞER YAPANLARADA MAAŞALLAH
Elektrikli tren , metro yapaydınız keşke yurdun dört tarafına. 20 senedir iktidarsınız. Araç ithal, akaryakıt ithal cari açık nedeni. Trenle insanlar ve çokca yük ucuza taşınabilirdi. İnsanlar hızlı trenle şehirlerarası kolay yolculuk yapardı, trafik azalırdı, tasarruf artardı, hava kirliliği azalırdı. Ama tabi işinize gelmez asfaltı habire kırıp yenisini yapmak ihaleci ve komisyonculara iyi para bırakıyor. Sonra din, iman, sakarya, fatih , Çanakkale hikâyeleri. Yaptığınız yollar ve beton yapılar bari kaliteli olsa o da yok. Kır dök yıllarca cukka ihaleler. İyi niyetli iseniz Allah yolunuzu açsın ama niyetiniz para güç menfaat ise ilk fırsatta yaptıklarınızı çekersiniz
Akp yeni Reklam yüzü ya hani her gün medyada görüyoruz ondan dedim. Sen de önce özel savunma şirketlerimiz dünyanın en iyi 10 ihasindan birini yaparken haberimiz olmuyor da bayraktar neden her gün medyada onu söyle ızzet altınmeşe. Bu arkadaş siyasetten uzak dursun. Üretimini zaten destekliyoruz. Bir yorum diye yandaş yorumlarından biliyoruz seni cukka men
Emrin olur. Yalnız önce bir yapılanı takdir etmesini öğren! Ayrıca metro tren işlerine bu arkadaş bakmıyor!
Yolda gidenini yaptık, yapacağız diye milleti kandirdiginiz yetmedi, bir de havada ucanini yapacağız diyorlar. almayan bakan icat edin, akrabasını kayirmayan rektör atayın
Ne lalesi diye sormama gerek yok sanırsam'
normal arabayı yıllardır yapıyoruz zaten. şimdi de uçanı çıkacak??? insanı makaraya bu kadar sarmayın lütfen
ne kadar çok aktrol varmış burada...
ALLAH sizin gibilerin sayısını çoğalsın.Sen olmasa idin suriye de yüzlerce askerimiz belki binlerce askerimiz şehit olacak idi.Teröristlerin canına okuyorsun.ALLAH siz ve sizin gibileri sağlık afiyet uzun ömürler versin.
uçan arabayı ne yapçan kafayımı sıyırdın ülkeye hayırlı işler üret
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:50)