E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBatman Rafinerisi kapatılabilir---

Batman Rafinerisi kapatılabilir

Batman Rafinerisi kapatılabilir
11 Ocak 2019 - 10:44 borsaningundemi.com

TÜPRAŞ'ın itiraz ettiği yasa teklifi Komisyon'dan geçti. Rafineri kapatılması ile sonuçlanabilecek 31. maddenin gerekçesinde, yerli petrol üreticilerinin Batman Rafinerisi'ne piyasa fiyatının altında ham petrol satmak zorunda kaldığı belirtildi

Batman Rafinerisi'nin kapatılması ile sonuçlanabilecek değişiklikler içeren maden kanunu ve petrol piyasası kanunu gibi diğer bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifi, TBMM Sanayi Komisyonu'nda dün gece kabul edildi.

TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, komisyon üyelerine yazdığı bilgi notuyla teklifin mevcut haliyle kabul edilmesi halinde Batman Rafinerisi'nin teslim aldığı ham petrolle ilgili yıllık 30 milyon dolarlık ek maliyet oluşacağını ve kâr edemez duruma gelecek rafinerinin kapatılmak zorunda kalınacağını belirtmişti.

Eleştirilerle birlikte detaylı ele alınması için alt komisyona sevk edilen teklif dün TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda gün boyu görüşülmesinin ardından gece saatlerinde kabul edildi.

Teklifin TÜPRAŞ'ın eleştirdiği ve rafineri kapatılması ile sonuçlanabileceği uyarısında bulunduğu 31. maddesi komisyondan değiştirilmeden geçti.

Yerli petrolün satış fiyatında Mısır'daki Ras Gharib yerine Suudi Arabistan'daki Arab Heavy fiyatlarının baz alınmasını öngören maddenin gerekçesinde düşük kaliteli yerli petrolün fiyatının baz alındığı Mısır'daki Ras Gharib'in 2016'dan bu yana fiyat indirimini yayınlamadığı, bu nedenle yerli petrol üreticilerinin Batman Rafinerisi'ne piyasa fiyatının altında ham petrol satmak zorunda kaldığı belirtildi.

Gerekçede yapılacak değişiklikle petrol üretim ve yatırımlarının desteklenmiş olacağı da ifade edildi.

Maden kanunu

AK Parti, maden kaynaklarının etkin değerlendirilmesi, enerji ve tabii kaynakların çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, arz güvenliği risklerinin azaltılması, yerli enerji üretiminin artırılması amaçlayan ve kamuoyunda "maden kanunu" olarak bilinen teklifini 7 Aralık'ta TBMM'ye sunmuştu.

Teklifle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) teşkilatı yeniden yapılandırılarak, kurum petrol piyasasına ilişkin katılma payı veya oluşabilecek kamusal zararların tahsil ve tazmininde yaşanan sorunların önüne geçilebilmesi amacıyla lisans sahiplerinden bu düzenleme kapsamındaki mali yükümlülüklerinin tahsilinde kullanmak üzere teminat mektubu talep edebilecek.

Petrol Piyasası Kanunu'nda da bazı değişiklikler yapılan teklifle akaryakıt kaçakçılığı kapsamına giren fiiller için yüksek cezalar öngörülüyor.

Teklifin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tolga11 Ocak 2019 14:40

    SANAYİYİ DESTEKLEMEYİN , ANCA FUTBOLA BEDAVA KREDİ VERİN, SONRA BİZ NİYE GELİŞEMİYORUZ.

  • Pardus11 Ocak 2019 12:11

    Batman'da kuyular kapansın. Rus petrolü daha iyi, Reis iki tane boru döşeyip de getiriyor o petrolü. O borular boşa durursa israf olur, rusya zarar eder. Rusya'da işsizlik artmasin diye batmani kapatalım gitsin.

  • Olaf11 Ocak 2019 13:36

    Aynen yoldaş, o borular boşa döşenmedi:)

  • Alim11 Ocak 2019 12:03

    Batmanda cikan petrol kalitesiz. Dunyanin parasini verip aldigi tesisi koc zararina çalıştırmaz. Söker iskenderunda yada baska bir ulkede kurar. Nokta.

  • Ufuk11 Ocak 2019 11:43

    Güneydoğu'da petrol çok derinde ve üretme maliyeti yüksek. Mevcut sistemde daha düşük bir petrol fiyatına endekslenmiş. Fiyat artar ise belki yeni kuyular açmak fizible olacak. Tüpraş orayı kapatmaz, en kötü ihtimal meraklı bir girişimciye satar, o da işletir. Ben rafineriyi gördüm, eski bir teknoloji ama yine de iş yapar. Emlak balonu devam etse oraya AVM yaparlardı.

  • 1Borsacı11 Ocak 2019 14:07

    Sn Koala aynı fikirdeyiz. Bir şekilde orasının desteklenmesi lazım. Maden mi desteklenecek yoksa rafineri mi? tercihi var. Kuyu  belirli bir kar olmayınca hiç açılmayabilir ama rafineri sabit maliyetlerden fedakarlık edilerek /amortisman vs) işletilebilir diye düşünüyorum. Kuyu işinde daha az kalifiyedeki işçilere iş çıkabilir. Rafinerideki adam orası kazanırsa başka iş rahat bulur. Türaş rafineriyi işçilere de satabilir.

  • Koala11 Ocak 2019 12:16

    Batman'da çıkan petrol maliyetli olabilir ama orada vergi geliri de oluyor devletin. Kürtler istihdam ediliyor, ellerine silah alıp dağa çıkamıyorlar parayı görünce. Ayrıca yılda 1 milyar dolar petrol ithalatı için harcanmamis oluyor. Sonuç olarak pozitif dissallik var, üretime devam edilmesi ekonomik ve sosyal olarak ülkeye daha faydalı. Ama Ruslara ayıp olmasın diye illa petrol almak lazım onlardan diyorsanız başka. ABD'den kaçarken Rusya'nın kucağına oturduk demektir.

  • Herkes işine 11 Ocak 2019 11:28

    Hükümetinizi destekliyoruz. Sen işine bak TÜPRAŞ yönetimi. Senin vazifen çalışmak ülke yönetimi kim sen kiiiiimmmm

  • Malak11 Ocak 2019 13:04

    Ben de destekliyorum. Beline kuvvet hokumetimiz

  • İtri11 Ocak 2019 11:12

    İranda ve rusyadan alıp gavur zengin etmek daha iyi

  • Ordu11 Ocak 2019 11:11

    Kapatsınlar, gerek yok

  • Cahil11 Ocak 2019 10:53

    2023 te lozanin gizli maddelerinin yürürlüğü kalkacak diyorlardı, hazır üretim yapanları da kapatıyorlar

  • Lale11 Ocak 2019 12:09

    Halkı çok iyi keklediler lozanin gizli maddeleri diyerek