E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel emtia piyasalarında en son zayiat alüminyum fiyatlarında gerçekleşti. Rusya’nın alüminyum fiyatlarında damping uyguladığı iddialarıyla küresel çapta talep zayıfladı ve operasyonel maliyetler yükseldi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hafta başından bu yana Londra Metal Borsası’nda (LME) alüminyum fiyatları düşüş gösterdi, stoklar arttı. Rus menşeli alüminyumun potansiyel bir dampingi emtia piyasalarında endişeye yol açıyor.
Beyaz Saray’sa, Rus üretici Rusal'dan alüminyum ithalatını yasaklamayı değerlendiriyor.
Satılmayan metaller, LME kayıtlı metali depolamak için borsa tarafından yetkilendirilmiş depolar olan LME depolama sistemine girme eğilimi gösteriyor.
CNBC’nin haberine göre araştırma firması Wolfe Research’ün Madencilik ve Metal Analisti Timna Tanners konuyla ilgili açıklmasında, “Zayıf alüminyum piyasasının özellikle Çin’den gelen küresel talebin zayıflamasından ve aynı zamanda Rusya’nın küresel piyasalara alüminyum dampinginden kaynaklanan çifte bir krizle karşı karşıya kalması yoğun hayal kırıklığı yarattı. Bu yüzden çeyrek sonuçları kesinlikle bu zorlukları yansıtıyordu” ifadelerine yer verdi.
Alüminyum için gelecek karanlık
Tanners bir sonraki çeyreğin de iyi bir sonuç vermeyeceğine işaret etti. Rusya menşeli metalin potansiyel dampingini durdurmak ve hem altyapı geliştirme hem de gayrimenkul inşasında Çin talebini yükseltmek için bir eylem olmadığı sürece emtia uzmanı piyasalarda bir toparlanma beklemiyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in Pekin'deki Komünist Parti toplantısında Çin'in Kovid-sıfır politikalarına bağlı kalacağının sinyalini verdiği göz önüne alındığında, Çin'in talebinin hızla iyileşebileceğine dair çok az işaret var. Tanners, faiz oranları arttıkça başka bölgelerdeki talebin yavaşlamasıyla durumun daha da kötüleştiğini söyledi.
Emtia uzmanı, ABD'li üretici Alcoa gibi alüminyum üreticilerinin ve Avrupa'daki birçok müşterinin, çoğunlukla artan enerji fiyatları nedeniyle daha yüksek operasyonel maliyetlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Tanners, “Enerji, bir alüminyum eritme tesisinin toplam maliyetinin yaklaşık %30'udur. Bu nedenle bazı Avrupa operasyonlarında üretim faaliyetleri kesin bir şekilde sıkılaştırıldı” ifadelerine yer verdi.
Araştırma firması CFRA Research’ün Analisti Matthew Miller, Alcoa'nın son üçüncü çeyrek zararına şaşırdığını belirtiyor. Miller şirketin zararını düşük alüminyum fiyatlarına ve daha yüksek enerji ve temel hammadde maliyetlerine bağlıyor. Analist dördüncü çeyrek için öngörülerinde “işler toparlanmadan önce daha da kötüye gidebilir” açıklamasında bulundu.
Yükselen stoklar kötü bir işaret
CBA Madencilik ve Enerji Emtiaları Analisti Vivek Dhar stoklar yükselirken LME’nin alüminyumun kaynağının nerede olduğunu açıklamadığını, baz metal fiyatları halihazırda resesyon endişelenilirken küresel stoklardaki artışın kötü bir işaret olduğunu söyledi.
Dhar, LME depolarına Rus alüminyumunun herhangi bir akışının işleri da daha karmaşık bir hale getireceğini söyledi. Rusya’nın dünyadaki alüminyum üretiminin yaklaşık %17’sini karşıladığını belirten Dhar, “LME Rus metali için damping zemini haline gelirse temel verilere göre indirimli fiyatlarda işlem görebilir” uyarısında bulundu. Emtia uzmanı “LME sorunun son derece farkında” ifadelerine yer verdi.
ABD yaptırımları tedarik krizi getirir
ING’nin Emtia Stratejisti Ewa Manthey ABD’nin Rus üretici Rusal'a karşı yaptırım uygulamaya devam etmesi halinde, küresel alüminyum tedarik zincirleri için olumsuz sonuçlar oluşabileceğini söyledi.
Manthey söz konusu olumsuz sonuçların 2018'de ABD Hazinesi'nin Rus milyarder Oleg Deripaska'ya ve Rusal da dahil olmak üzere sahip olduğu şirketlere yaptırım uyguladığı dönemde görüldüğünü sözlerine ekledi. Emtia uzmanı Rusal’ın sadece büyük bir alüminyum üreticisi olmadığının aynı zamanda metal, boksit ve alümina üretmek için gereken küresel tedarik zincirine gömüşü bir şirket olduğunun altını çizdi.
Manthey, “2018 Rusal yaptırımları Gine ve Jamaika’daki operasyonları etkilemiş, Avrupa’daki eritme tesisleri de hammadde tedarikini güvence altına almakta zorlanmıştı” hatırlatmasını yaptı.
Bakan Nebati, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat planını değerlendirdi
Fransa'nın en büyük alüminyum tesisi üretimi kıstı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BUNDAN NE KOLAYI VAR RUSYA DAKİ ALİMİYUMLARIN HEPSİ BİZ ALIR BİZ PAZARLARIZ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:43)