E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBastırılmış volatilite geri çekilmenin habercisi olabilir---

Bastırılmış volatilite geri çekilmenin habercisi olabilir

Bastırılmış volatilite geri çekilmenin habercisi olabilir
07 Ağustos 2023 - 15:11 borsagundem.com

ABD borsalarında günlük düşüş oranı yaklaşık altı aydır yüzde 2 seviyelerini görmedi. Bunun, satışın geciktiği anlamına gelme tehlikesi bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları sene başından bu yana yükseliş ivmesini sürdürüyor. Öyle ki, S&P 500 Endeksi’nde 6 aydır günde yüzde 2’lik bile bir düşüş yaşanmıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında sene başından bu yana devam eden yapay zeka güdümlü rallinin bir düzeltme yapması bekleniyor.

Düşük volatilite

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, S&P 500 Endeksi, yaklaşık 6 aydır günde yüzde 2'lik bir düşüş görmedi. Bu, satışın geciktiği anlamına geliyor olabilir. Geçmiş veriler ise bu soruya farklı bakış açıları getiriyor.

ABD borsası 2023'ün büyük bölümünde bariz bir şekilde sakin seyretti ve bazı analistleri, yatırımcıların güçlü bir oynaklık sarsıntısı için gecikmiş olup olmayacağını sorgulamaya yöneltti. Dow Jones Market Data'ya göre, S&P 500 Endeksi günlük yüzde 2 veya daha fazla düşüş gördüğünden bu yana 113 işlem seansı geçti ve bu, 21 Şubat 2020'den bu yana en uzun süreye karşılık geliyor.

S&P 500 Endeksi kapanış sırasında en son yüzde 2 veya daha fazla düşmesi, en son, endeksin tam olarak yüzde 2 oranında düştüğü 21 Şubat 2023 tarihindeydi. Bu yaklaşık altı ay önceye karşılık geliyor. Bu tür bastırılmış oynaklık, belki de 2022'den bu yana piyasalar için ne kadar çok şeyin değiştiğinin de en uygun göstergesi niteliği taşıyor.

Her iki yöndeki toplam yüzde 2'lik dalgalanma sayısına göre bir ölçüm yapıldığında, geçen yılın, ABD hisse senetleri için 2009'dan beri en dalgalı sene olduğu görülüyor. S&P 500 Endeksi, 2009'daki 55 dalgalanmaya kıyasla geçen yıl her iki yönde de yüzde 2 veya daha fazla olacak şekilde 46 günlük dalgalanma kaydetti. Bunların yaklaşık yarısında ise borsa düşüş eğilimindeydi.

Hisse senetleri için olumlu seyir

Bu sakin seri, hisse senetleri için elbette olumlu anlamlar ifade ediyor. FactSet verilerine göre 21 Şubat'tan bu yana S&P 500 Endeksi yaklaşık yüzde 13 oranında değer kazandı ve artış yılbaşından bu yana yüzde 18 seviyelerinde gerçekleşti.

Ancak endeksin Ağustos ayına zorlu bir başlangıç yapması ve S&P 500 ve Nasdaq’ın üç günlük kayıp serisinin ardından ayın ilk haftasını düşüşle bitirme yolunda ilerlemesiyle, bazı uzmanlar, piyasanın büyük ve belki de daha agresif bir düşüşe hazırlandığından endişelenmeye başladı.

Dow Jones Market Data tarafından derlenen tarihsel veriler, piyasanın geçmiş performansının yatırımcılara gelecekle ilgili yararlı herhangi bir şey söyleyebildiği ölçüde, çok da uzak olmayan bir geçmişte göreli sakinlik çizgilerinin çok daha uzun sürdüğünü gösteriyor. Bununla birlikte, yatırımcıların genellikle bunun bedelini eninde sonunda ödedikleri görülüyor.

En son 2017’de görüldü

S&P 500 Endeksi için yüzde 2'lik bir düşüşün yaşanmadığı hafızalardaki son ve en uzun seri, 351 işlem gününden sonra, yani yaklaşık 18 ay, 1 Şubat 2018'de sona erdi. Bu düşük volatilite dönemi, Cboe Oynaklık Endeksi'nin tek haneli bölgede tüm zamanların en düşük seviyesine düştüğünü gören piyasalar için unutulmaz derecede sakin bir yıl olan 2017'nin tamamını kapsadı.

Birkaç gün sonra, 5 Şubat 2018'de ise Dow Jones Sanayi Ortalaması 1.175 puan düştü. Diğer adıyla Cboe Oynaklık Endeksi'nin ise aynı tarihte kötü şöhretli ‘Volmageddon' (Volatilite kıyameti) bölümüne geldi ve hisse senetleri uzun yıllardır görülen en büyük günlük düşüşlerinden birini yaşadı. FactSet verilerinin gösterdiğine göre, Volatilite Endeksi iki katına çıkarak 18.44'ten 20 puanlık rekor bir artışla 38.40'a sıçradı.

Bu, Dow Jones için rekor düzeydeki en büyük günlük düşüşe karşılık geldi. Veriler, endeksin beşte ikisinde, bu tür serilerin sona ermesinden bir yıl sonra da, endeksin daha düşük seviyelerde işlem gördüğünü gösteriyor.

Ağustos ayı geri çekilme için olgunlaşmış olabilir

Carson Group'un baş piyasa stratejisti Ryan Detrick, hisse senetlerinin Ağustos ayında daha büyük bir geri çekilme için olgunlaşmış olabileceğini söylüyor ancak düşük oynaklık çizgilerinin genellikle çok daha uzun sürdüğünü de kabul ediyor. Detrick, “Bu düşük volatilite dönemleri, bir tür yakın vadeli geri çekilme olasılığını artırabilirken, bu eğilimler bir süre devam da edebiliyor” diyor.

Detrick, “Burada yüzde 4 ila yüzde 6 gibi mütevazı bir geri çekilme için gecikmiş olabiliriz ancak içinde yaşadığımız bu düşük volatilite döneminin bir dip seviyesinin olması mantıklı” diye ekliyor.

Detrick, FactSet verilerine göre endeksin yüzde 19,4 oranında düşmesiyle 2022 yılının S&P 500 için 2008'den bu yana en büyük gerilemeyi yaşadığını kaydediyor. Pek çok analistin bunu modern finans piyasaları tarihinde olmasa da tahvil piyasaları için son birkaç on yılın en kötü yılı olarak tanımlaması, tahvil piyasasındaki satışların daha da yoğun olduğunu gösteriyor.

Detrick ayrıca, Ağustos ve Eylül aylarının hisse senetleri için daha dalgalı aylar olduğunun da altını çiziyor ve ekliyor: “Burada mevsimsel dalgalanma görme ihtimalimiz daha yüksek. Ağustos, hisse senetleri için harika bir ay değil, ancak iyi bir yıl geçirdiğinizde daha da kötü seyrediyor.”

JPMorgan: Düşük volatilite hisse senetlerine yönelik riskleri maskeliyor

 

Ralli kritik eşikte

 

Rallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor

 

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

 

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

 

Borsa rallisinde yüzde 50 oranında düzeltme ihtimali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)