E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel para ve sermaye piyasası fiyatlamaları yeni hafta başlangıcını “global resesyon” temasını en sert şekilde rakamlara yansıtarak yapıyor.
Suudi Arabistan-Rusya petrol fiyatları kavgasında Suudi tarafının arzı artırma ve fiyatlarda kesintiye gitme kararı alması Asya seansı açılışında Brent ve WTI petrol kontratlarında %30’dan fazla düşüş yaşanmasına neden oldu. Güven liman arayışı kapsamında USDJPY paritesi < 102, ons altın ise > $1700 fiyatlaması gerçekleştirirken, ABD’de getiri eğrisi 2, 5, 10 ve 30 yıl vadelerde %1’in aşağısına
geldi. TSİ 05.00’e doğru Asya’da Japon yeni talebiyle oluşan riskten kaçış ortamında USDTRY paritesi ise 6.20 denemesi yaptı.
Gündem, Covid-19 kaynaklı global resesyon teması ve bu eksende gerçekleşen fiyatlamalar. Sürece son olarak katalizör etkide bulunan başlık ise petrol piyasası gelişmeleri oldu. 1991 yılındaki ABD-Irak savaşından bu yana petrol kontratlarında böylesi sert düşüş yaşanmazken, önemli yatırım bankalarında ikinci çeyrek için tahminler $20 civarına güncelleniyor.
Asya’da Japonya Nikkei 225 endeksi %-6, Çin %-4 ve Güney Kore borsası %-4 ile fiyatlanırken ABD endeks vadelilerinde %-5’e varan değer kayıpları gün ve hafta başlangıcının ne denli zorlu olduğunun teyidi konumunda. İtalya’da Lombardiya bölgesi karantina altına alınırken, giriş-çıkışlar 3 Nisan tarihine dek kontrollü şekilde durduruldu. Söz konusu bölge nüfusun %25’ini ifade ederken, hafta sonu
Covid-19 kaynaklı hayatını kaybetme rakamının %57 artarak 366’ya ulaşması süreçte etkili oldu.
ABD’de hükümetin ekonomik destek paketi üzerinde çalıştığı haberleri günün sürpriz başlıkları arasında yer alırken, Çin’de Ocak-Şubat ihracat rakamlarının %17.2 azalması geriye dönük süreci kapsadığından ve çoğunlukla fiyatlamalar içerisinde yer aldığından şu aşamada dikkat çekmiyor. Beklentiler, ticaret fazlasının Mart-Nisan döneminde yeniden oluşması.
Yeni haftada ECB toplantısı yatırımcıların odağında yer alacak olan en önemli gelişme konumunda. Beklentiler net şekilde oluşmakta zorlanırken, olası faiz indiriminin etkinliği ise ayrı bir tartışma konusu. Varlık alım programının genişletilmesi ve miktar olarak artırılması, sözle yönlendirmenin güçlendirilmesi ve Başkan Lagarde’ın vereceği mesajlar yakından izlenecek. EURUSD paritesi 1.14
bölgesine ulaşarak JPY hareketinin yarattığı ivmeden yararlanıyor.
BIST, haftaya petrol şokuyla negatif başladı
Asya’da takip edilen zorlu fiyatlama ortamının açılış ile birlikte Avrupa seansına da sirayet etmesini beklemek sürpriz olmayacaktır. Fed’in düzenlediği repo operasyonlarına ne düzeyde talep geleceğini ve Amerikan doları fonlamasını yakından takip edeceğiz. USDTRY paritesinde 6.21/25 seviyelerini direnç, BİST 100 endeksinde ise 106000-104000 seviyelerini önemli destek noktaları olarak takip edeceğiz.
Türk lirası Amerikan doları karşısında haftanın son işlem gününü %0.29 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-1 ile 109600 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli gösterge kağıdın faizi %11.61, 5 yıl vadeli CDS’in son seviyesi ise 391bp oldu.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kayıpları şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %-3.91, FTSE 100 %-3.62, CAC 40 %-4.14 DAX %-3.37 düzeyinde performans sergilerken, Rusya (RTS, USD) varlıklarında kapanış %-4.97 oldu.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından farklı bir ortam takip edilmezken, gün içerisinde vadeli kontratta gözlenen satış ivmesinin özellikle Dow Jones endeksi spotunda kısmen toparlanma isteği içerisinde olduğu söylenebilir. Öte yandan Nasdaq ve S&P 500’de kayıpların %2’ye yaklaştığını not etmek gerekiyor. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarında olumlu anlamda herhangi bir ayrışma olmazken, Arjantin’de Merval endeksi %-4.21, Bovespa ise %-4.14 ile gün sonu kapanışı gerçekleştirdi.
Asya seansında yeni gün fiyatlamaları küresel anlamda riskli varlıklardan panik halinde çıkış isteğinin yansıması şeklinde gerçekleşiyor. TSİ 08.20/ NKY 225 %-5.55, Hang Seng %-3.58, CSI 300
%-2.99 ve KOSPI %-4.16 ile fiyatlanırken, CNH-CNY spreadi 34 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.9260 ile yuanda değer kazancını işaret ediyor.
BİST 100 işlemlerinde 106000 seviyesi destek, 112500 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.12 seviyesi haftalık bazda destek, 6.21/25 ise direnç olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.1350/40 destek, 1.1450-1.15 direnç noktaları. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde değiliz ancak haftalık teknik kapanışın 1.12 üzerinde olup olmayacağını yakından izleyeceğiz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bir ay sonra hiçbir şey yok diyerek piyasaları alırlar tabi endeks nereye kadar düşer. millete iyi mal verdiler. 80 binler
dun 135 bin haberi yapiyordunuz
Dünya ekonomisi 2.çeyrek durgunluğa girdi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:29)