E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiBaşparmağımız uzadı!---

Başparmağımız uzadı!

Başparmağımız uzadı!
30 Aralık 2012 - 08:32 borsaningundemi.com

2013 ve sonrasında bizi nasıl bir gelecek beklediğini Türkiye'nin önde gelen fütüristleri yanıtladı

Sosyal medyanın rejimleri yıktığı, CERN'de Higgs parçacığının bulunduğu 2012'yi geride bırakırken 2013 ve sonrasında bizi nasıl bir gelecek beklediğini HT GAZETE Türkiye'nin önde gelen fütüristlerine sordu. İşte sosyal yaşamdan politikaya, ekonomiden teknolojiye, uzaydan modaya bizi bekleyen gelişmeler...
Dünya 2012'de Arap Baharı, CERN deneyi, uzay turizmi gibi büyük gelişmeler yaşadı. 2013'ün hangi olaylara gebe olduğunu, sonrasında bizi nelerin beklediğini merak ettik. Gelecek senaryoları ve bunların insanlığa etkileri üzerine düşünen, uzak görülerde bulanan Tek Fütüristler Derneği'nin üyelerine başvurduk. Kurucu üye Alphan Manas, Başkan Murat Şahin, Başkan Yardımcısı Mustafa Aykut, Yönetim Kurulu Üyesi Alper Alsan ve genç fütürist Fatma Çalışkan'a geleceği sorduk. Fütüristler, başparmaklarımızın hızla uzadığı, arabaların uçtuğu, koku yayacak kadar gerçek görüntü sunan televizyonların olduğu, istediğimiz giysinin birkaç saniyede hazırlandığı, 88 yaşın genç kabul edildiği, uzay savaşlarının yaşandığı, kağıt ve bozuk paranın olmadığı ama eşyaların konuştuğu bir gelecek çizdi...
ALPHAN MANAS: ORGANLAR KOPYALANACAK
Türkiye: Toplumsal olarak Türkiye'deki değişim, hükümetin tavrıyla çok bağlantılı. Hükümet oy vermeyenlerle mutabakat yapmaya karar verir ve Kürt meselesi konusunda istekli adım atarsa konsensüs yakalanır. Aksi takdirde bölünmüşlük artar.
Günlük hayat: Gayrimenkul sektöründeki hareketlilik iş yaşamını negatif etkileyecek. İşyerinin eve yakın olması beklentisi, iş seçimini etkileyecek.
İcat: Bilginin daha hızlı paylaşıldığı bir yapıya doğru gidiyoruz. Bu yıl enerji üretiminde verimliliği çok fazla artıracak bir icat bekliyorum.
Dünya ekonomisi: Devletler bu kadar borçluyken, Türkiye elindeki fırsatı kullanmalı. Vergi devletlerin en önemli geliri ve sosyal güvenlik de en önemli gideri. Türkiye burada dengeyi sağlamalı. Japonya'nın önümüzdeki yıllarda daha çok sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum.
Politika: Esad ülkeyi Rusya üzerinden terk edecek ve ardından Suriye karışacak gibi görünüyor. Irak'ta Kürt devletinin kurulması bu gidişle engellenemeyebilir.
Çevre: Üretici ve tüketici davranışlarının değişmesi tümüyle ülkelerin konsensüsle oluşturacakları zorunluluklara bağlı. Yoksa insanlar "yeşil" ürüne daha fazla para ödemez.
Eğlence: Sinemalar koltuk düzeninden çıkıp sosyal iletişimin geliştiği mekânlara dönüşecek. Ev sinemasıyla rekabet edebilmeleri için tek çare zaten bu.
Sağlık: Önümüzdeki 10 yılda doku mühendisliğindeki gelişmelerle organlar kopyalanacak. Çok yakın dönemde mini MRI da çıktı. Küçültülmüş cihazlarla testler mobil yapılabilir hale geliyor. Ama yorumlamak her zaman için bir hekim gereksinimini ortaya koyuyor. Uzun dönemde, her bireyin doktor olarak bir "bilgisayar programı" olacak.
Teknoloji: 3 boyutlu televizyonun çıkış tarihi konusundaki tahminim tutmuştu. OLED TV'lerse 2 yıl içinde yaygınlaşacak. Ama OLED için en önemli uygulama, çok geniş ekranlı, aynı anda 3-4 kanalı ekranında tutan, seyredilen kanalın sesinin duyulduğu ve bunun elde tutulan tabletle beraber kullanıldığı "second screen" olacak. Bunun 2015 CES fuarında tanıtımı yapılabilir. Hologram gelecek.
Otomotiv: 2050'de otomobiller artık uçacaktır.
Moda: 2050'de pico-teknolojiyle istediğimiz giysi üzerimizde birkaç saniyede oluşacak.
MURAT ŞAHİN: WEB DÖNEMİ BİTTİ, APP DÖNEMİNDEYİZ
İnsanoğlu benzerini 2'nci Dünya Savaşı ve Rönesans döneminde yaşadığı güçlü bir değişimden geçiyor. Ortalama 300 yıl içindeki değişiklikler, 20 yılda olur hale geldi. Örneğin insanoğlunda bir uzvun değişikliği yaklaşık 300 yıl alırken, mobil cihazların etkisiyle başparmağımız son 20 yılda 300 yıllık uzadı. Altını otomattan alan, ihtiyaç duydukça akıllı telefonundan birkaç saatliğine araba kiralayan, aplikasyonlar üzerinden tedavisini takip eden bir insanlık var.
Her ihtiyaç için en az bir aplikasyon dünyasının kıyısındayız. Web dönemi sona erdi, şimdi "app" dönemindeyiz. 3 boyutlu yazıcıların ve kuantum bilgisayarlarının bir sonraki önemli adım olacağına inanıyorum.
2040'ta nüfusunun yüzde 25'ten fazlası 50 yaş üzerinde olan bir Çin, 2050'de bugünkü kadar önemli bir ekonomik güç olamayacak bir Avrupa ve Japonya olabilir karşımızda. Bugün doğan bir çocuk 2100 yılında 88 yaşında ve genç olacak.
Yeşil bir anlayış benimsemek, çevreci olmak artık bir sosyal sorumluluk konusu olmaktan çıktı. Yağmur suyuyla bahçeleri sulamak, her binada bir güneş veya rüzgârdan elektrik üretme olanağıyla yeni akım, "being blue".
ALPER ALSAN: 2040-2050'DE İLK UZAY SAVAŞI
* Diyabet riski için özel ve kamu sağlık sigortalarına çok yüksek prim ödeneceğinden, düzenli spor yaparak diyabet riskini düşürmek trend olacak.
* Moleküler biyoloji, kişisel gen haritaları ve medikal görüntüleme teknolojilerinin daha da entegre olmasıyla erken yaşlarda teşhis ve tedavi imkânları artacak.
* Bildiğimiz "kalp atışı", sürekli kan dolaşımını sağlayan ve kalp atışı sesi çıkarmayan yeni mekanik kalplerin ticari olarak kullanılmaya başlamasıyla tarihe karışacak.
* Hayati verilerin çoğu, akıllı telefonlar üzerinden tıp kurumlarına ve sağlık uzmanlarına iletilecek. Star Trek dizisindeki "medical tricorder", Quallcom X Prize yarışması sayesinde ilk defa ticari bir ürüne dönüşecek ve 15 farklı hastalığı teşhis edecek.
* 2013-20 arasında uzay turizmi başlamış ve düşük yörüngeye uzay turistleri gidiyor olacak. 2020-30 arasında uzay madenciliği küçük çapta başlayacak. 2030-40 arasında Mars'a ilk koloni yerleşmiş olacak. 2040-50 arasında uzay hukuku yeniden tanımlanmamışsa ilk uzay savaşına şahit olacağız.
MUSTAFA AYKUT: KAĞIT VE BOZUK PARA YOK OLUYOR
Hayatımızdan neler çıkacak?
Hemen tamamen kalkmayacak ama kâğıt ya da bozuk para yerine cep telefonunu kullanmaya başlayacağız. Böylece kredi kartları da yavaş yavaş önemini yitirecek. Artık daha az SMS gönderiyor olacağız. Yerini başka mesajlaşma sistemleri alacak.
Hayatımızı değiştirecek icatlar öngörüyor musunuz?
3 boyutlu görüntü sinema salonlarından evlerimize hatta cep telefonlarımıza girmeye başlayacak. Özellikle 3 boyutlu oyunlar büyük ilgi görecek.
Ya çevre ve enerji?
Rüzgâr ve güneş enerjisi geliyor. Dev aynalarla toplanan enerji Afrika sahralarından Avrupa'ya aktarılabilecek. Evler fotovoltaik güneş panelleriyle aydınlanacak.
Sağlıklı konusunda geleceğin trendleri nedir?
Sağlıkta en önemli gelişme kişiye özel ilaçlarda yaşanacak. Her bünye farklılık gösterdiği için hastalık halinde ilaçların da o bünyeye uygun kombinasyonun olması gerekiyor. Bu alandaki çalışmalar kanser hastaları için umut olacak. Erken teşhis ve tedavi konusunda ilerlemeler kaydedilecek. Nüfus yaşlanıyor. Robotlar üzerine ar-ge çalışmaları hız kazandı. Bunun başlıca nedeni yaşlıları hasta bakıcı robotlara emanet etmek. Genetik hastalıkların önceden belirlenebilmesi ve önlem alınması daha kolay olacak.
Sağlıkta yedek organ denemeleri yapılıyor, nedir geleceği?
Kök hücreden yapay organ çalışmaları hız kazanacak. İlk yapılacak organlardan birisi böbrek olacak.
Televizyonlarda 3 boyutludan sonra neler geliyor?
Televizyonda 60 yılda alınan mesafeyi çok kısa zamanda kat edebilecek teknolojik gelişmelere tanık olacağız. Bunlardan biri de "artırılmış gerçeklik" diye adlandırılan bir teknoloji olacak. 3 boyutludan farklı olarak izleyici kendisini seyrettiği ortamın içerisinde hissedecek. Özel koku efektleriyle ortam daha da şaşırtıcı şekilde zenginleştirilebilecek.
En son dokunmatik ekranlar hayatımıza girdi, bu nereye kadar gidecek?
Dokunmatik ekranın bir sonraki adımı kesinlikle konuşmalarımızı anlayan cihazlar olacak. Tüm cihazlara, buna otomobillerimiz de dahil, seslenerek komut verebileceğiz. Anlamadığımız bir dilde konuşma veya yazma mümkün olacak. Çünkü söyleneni simültane çeviren cep telefonları kullanacağız.
FATMA ÇALIŞKAN: EŞYALAR KONUŞACAK
* Evimizde neredeyse tüm eşyalar, ağlarla birbirine ve bize bağlı olacak, iletişim kuracak.
* Oturma odanız bir anda eğitim ve eğlence için bir ekrana dönüşebilecek.
* LED duvar kâğıtları, mevsime, isteğe göre renk değiştirecek. Mutfak tezgâhı bir anda yemek pişirebildiğiniz ocağa dönüşebilecek. Kablosuz elektrik, yüksekliğini ayarlayabildiğiniz raflar, harcanan enerji miktarını gösteren göstergeler olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)